Annika står meget op: Har hun styr på æggene eller er hun ved at give op?
De nye storke i naboreden og Annika er ved at vænne sig til hinanden, mener storkeekspert.
21 grader og næsten ingen vind. Sådan er forholdene nærmest sommerlige ved storkereden i Smedager lørdag eftermiddag. Om det er forklaringen, på at storken Annika ikke ligger så meget på sine æg som tidligere, er svært at sige. Men absolut en mulighed, mener storkeekspert Mogens Lange fra Storkene.dk.
- Havde det været fem grader og ingen sol, havde hun helt sikkert været ved at miste engagementet. Men vi er nødt til at holde muligheden åben for, at alt er ok. At Annika vurderer, at det er varmt nok og derfor ikke behøver at ligge på æggene hele tiden, siger han til TV SYD.
- Hvis det er det, vi i dag oplever, så vil der stadig kunne klækkes æg over den næste uge, tilføjer Mogens Lange og forklarer, at storke kan mærke liv i æggene, når de ligger på dem. Både som lyde og bevægelser.
- Der er ingen garanti, for at der er liv i æggene, men hun giver indtryk for, at der er. Så hvis vi antager, at det er lunt nok til at stå meget op, er der jo ingen fare på færde, supplerer han.
Håb for storke-fremtiden
Det har den seneste uge ikke skortet på dramatik omkring reden i Smedager. Først forsvandt Annikas faste partner gennem seks år, hanstorken Tommy, pludselig, og få dage senere dukkede et fremmed storkepar op i naboreden. Annika har med succes forsvaret sin rede og sine æg mod de fremmede fugle, som til tider har været meget nærgående.
- Der er stadig lidt skærmydsler, men det er aftagende. De tre storke vænner sig til hinandens nærhed, og det ville gøre mig glad, hvis de kan finde ud at leve i fordragelighed både i år og næste år. Det åbner nemlig spændende muligheder for området, siger Mogens Lange.
Det fremmede storkepar har indtaget reden blot 30 meter fra Annika. De er i færd med at yngle, og noget tyder på, at trods Tommys død er der håb for storke i Smedager de kommende år.
- Hvis det fremmede par lægger æg i år, så vender de tilbage til den rede næste år. De kan også træffe at vende tilbage alligevel, hvis de får en god relation til stedet. Det kan vise sig at være fremtiden for området, mener han.
Over alt i Europa og Afrika lever storke sammen i kolonier, hvor de drager nytte af at være mange par sammen. Det gør det for eksempel nemmere at finde ny mage, hvis den gamle ikke kommer tilbage efter vinteren. Samtidig er det gavnligt at være mange storke, så man kan holde og jage fjender som eksempelvis havørne væk.
Kamera panorerer til den anden rede
Det nye storkepar er efter Mogens Langes vurdering fra Holland, hvor der i øjeblikket er mellem 1.200 og 1.500 ynglende par. Så mange at det ikke muligt at ringmærke dem allesammen.
Deres alder er derfor svær at vide noget om, men det kunne ifølge Mogens Lange dreje sig om endnu ikke kønsmodne storke.
Annika ankom til reden i Smedager for otte år siden lige akkurat kønsmoden. Derfor vurderes hun til at være 12-13 år i dag. Hun har fået i alt 14 levedygtige unger i Smedager.
Webkameraet, som i årevis har været stift rettet mod Tommy og Annikas rede, vil i korte sekvenser panorere over til naboreden for også at følge udviklingen her.