Connie finder sammen med ny hanstork
Hunstorken Connie, som har ynglet i reden i Smedager siden 2021, har fundet sammen med en helt ung tysk hanstork fra vadehavsøen Föhr.
Opdatering: Rettelse klokken 11.45: Den stork Connie sidder med i reden kort før middag, viser sig nu at være en anden hanstork, end den unge han fra fredag morgen.
Jess Frederiksen siger om den seneste udvikling:
- Det viser bare hvor meget dynamik, der lige nu er i storkebestanden også i Danmark. Fra udlandet ved vi, at der kan være en del uro og redebytteri i starten af ynglesæsonen.
Magen i morges var fra Wyk på Föhr , den nuværende er fra Berne Glüsing, og dannede sidste år par med en hunstork i Ribe/Seem.
TV SYD følger udviklingen i reden og opdaterer løbende.
Hunstorken Connie er vendt hjem til Smedager. Det gjorde den torsdag om formiddagen.
Og selvom dens mage de seneste to år har været Clyde, så er det ikke dén hanstork, Connie nu har fundet sammen med på reden.
Det er i stedet en ung tysk stork, der er klækket i 2020 på den tyske Vadehavsø, Föhr, der ligger lige syd for den dansk-tyske grænse. (Det var det fredag morgen)
Sammen landede de kort før klokken 07 fredag morgen i reden i Smedager, hvor de er allerede begyndt parringerne.
- Jeg tror bestemt, at de kommer til at danne par, da Clyde er optaget på reden i Jejsing kun få kilometer derfra, siger Jess Frederiksen, der er formand i storkeforeningen, Storkene.dk.
Tysk søskendepar splitter Connie og Clyde
Faktisk havde Connie fundet sammen broderen til Clydes nye mage. Og de har slået sig ned i Jejsing, kun 20 kilometer væk fra Smedager.
- Clyde blev nok for utålmodig, da den ventede nogle uger på Connie på reden i Smedager. Hvorfor den ikke ventede på den hunstork, den i flere år har dannet par med, er ikke til at vide. Men den ville åbenbart bare i gang med at yngle, mener foreningens formand.
Det unge tyske søskendepar har de seneste dage flakset rundt sammen i Sønderjylland. Og faktisk har de forsøgt at parre sig nogle gange i sidste weekend på reden i Smedager.
- Jeg er meget glad for, de to søskende har fundet andre partnere, selvom det har betydet, at Connie og Clyde ikke længere danner par, siger Jess Frederiksen.
Jess Frederiksen forventer, at den nye pardannelse forbliver sådan.
- I begge reder er de nu i gang med parringerne, så jeg tror næppe, de ændrer på de nye konstellationer, medmindre der sker noget helt uforudset.
Er storke monogame?
Det er ofte sagt at storke er monogame. Sådan oplevede vi for eksempel Annika og Tommy, der trofast ynglede på Smedagerreden i en del år.
Men det er ifølge Jess Frederiksen en sandhed med modifikationer.
- Storke er trofaste mod det sted eller den rede, hvor de er født. Det vil sige, at 'hjem' som udgangspunkt er inden for en radius af mellem 50 og 120 kilometer fra, hvor den er klækket. Og med de mange flere storke, vi allerede har set de seneste år her i Danmark, vil vi også hyppigere se 'partnerbytte' i rederne. Det vigtigste for dem er at yngle - uanset om det kan blive med den samme partner eller ej.