Lægerne gav ham få år at leve i - 26 år senere venter han igen på at et opkald redder hans liv

Henning Bang Bendiksen og hans kone Linda Bendiksen har kendt hinanden i 15 år. Hun havde to børn, da de mødte hinanden, som Henning også har taget til sig. Foto: Julie Lapp, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvert år venter flere hundrede danskere på et nyt organ, som har afgørende betydning for deres liv. 8. oktober er det organdonationsdag, hvor der sættes fokus på netop dét.

I 1996 havde Henning Bang Bendiksen en lungekapacitet på ti procent. Dengang var han 33 år gammel og vidste, at hans liv ikke ville blive ret langt. Faktisk havde han allerede levet længere, end han havde turde håbe på.

Men det år blev hans liv pludselig forlænget, da han en fredag i december 1996 fik  transplanteret to nye lunger.

I dag er han 59 år gammel. Han er gift, har to børn og tre børnebørn og bor med udsigt ud over Sønderborg. Et liv, som skyldes, at et andet menneske sagde ja til at blive organdonor.

- Det ændrede mit liv radikalt, siger Henning Bang Bendiksen næsten 26 år efter dobbelttransplantationen.

Men livet tog en drejning i 2017 igen.

11 timer om dagen er Henning Bang Bendiksen i såkaldt p-dialyse, hvor bughulen fyldes med to liter sukkervæske og tømmes igen gennem en maskine. Foto: Julie Lapp, TV SYD

Ikke ældre end 20

Da Henning Bang Bendiksen var syv år fik han konstateret lungesygdommen cystisk fibrose, hvor der dannes sejt slim i lungerne. Det kan blokere for luftvejene og gøre det svært at trække vejret.

- Da jeg var lille vidste jeg, at jeg ikke ville blive ret gammel på grund af sygdommen. Måske ikke ældre end 20, fortæller han.

Men det lykkedes Henning Bang Bendiksen at fylde 33 år, før døden begyndte at presse sig på. Han røg på venteliste til nye lunger, som han altså fik transplanteret i december 1996. Og siden har han snydt døden flere gange.

Gennemsnitslevealderen efter lungetransplantation er fem til syv år. 

- Jeg hæver gennemsnittet væsentligt op. For nogen virker lungerne kun i et år og mange skal ud i retransplantation. Men mine lunger fungerer bare. Det er ikke længere dem, der er problemet, forklarer Henning Bang Bendiksen.

24 procent har taget stilling

Lørdag er det Danmarks Organdonationsdag, hvor hele landet sætter fokus på organdonation. 

27 procent af befolkningen over 15 år har tilkendegivet, om de vil være organdonorer - det kan altså både være ja og nej til at donere organer. Det er på trods af, at holdningsundersøgelser fra analyseinstituttet YouGov viser, at 83 procent af befolkningen er positivt indstillet over for organdonation

Region Syddanmark følger statistikken for landet. 24 procent af regionens indbyggere har registreret sig som donorer, hvilket svarer til 249.459 personer

Ved udgangen af 2021 stod 389 patienter på venteliste til et nyt organ. Af dem venter 346 personer på nyrer.

Den statistik inkluderer nu Henning Bang Bendiksen. 

Ny transplantation

Fra 1996 til 2017 kunne han trække vejret. Det kan han endnu, men for en kort stund i oktober 2017, måtte han holde vejret en ekstra gang, da han fik beskeden om, at hans nyrer ikke fungerede, som de skulle. Den immundæmpende medicin, der skulle sørge for ikke at frastøde de nye lunger, havde i stedet ødelagt nyrerne og transplantation var eneste udvej.

Kontoret hos Henning og Linda Bendiksen er fyldt med kasser, der indeholder dialysevæske. Hver 14. dag får han ny levering. Foto: Julie Lapp, TV SYD

Han begyndte i p-dialyse, som er en type dialyse, hvor bughulen fyldes med en sukkerholdig dialysevæske, der får affaldsstofferne til at passere de små blodkar i bughinden over i dialysevæsken.

Noget Henning Bang Bendiksen alt i alt bruger 11 timer om dagen på - heraf foregår de otte om natten.

- På godt sønderjysk kan man sige, at det er træls, siger Henning Bang Bendiksen.

Der var et match

Pludselig stod Henning Bang Bendiksen overfor transplantation og et spørgsmål om, hvor langt livet skulle blive igen.

Nyrerne er det eneste organ, man kan donere, mens man er i live, da mennesker kan nøjes med én nyre. Men Henning Bang Bendiksens kone, Linda Bendiksen, var ikke et match.

Nyretransplantation

  • 252 danskere modtog en nyre i 2021
  • 68 af de i alt 252 nyre-transplanterede modtog nyrer fra levende donorer i 2021
  • 3 danskere fik transplanteret både nyre og bugspytkirtel i 2021
  • 1 dansker fik transplanteret både nyre og lever i 2021


Kilde: Dansk Center for Organdonation

Henning Bang Bendiksen blev føjet til akutlisten, men parret meldte sig også til en form for bytteordning, hvor man bytter organer med andre par, der står i samme problem. Altså ville Linda Bendiksen skulle donere en nyre til en anden organsyg, mens vedkommendes ægtefælle kunne donere til Henning.

Sidste år skete det magiske. Der var pludselig et match, og i oktober 2021 skulle Henning Bang Bendiksen have sin nye nyre. 

- Vi fik sådan en yes-følelse. Alt det, vi nu skulle fejre og gøre her i sommeren, husker han.

Men operationen blev aflyst få uger før, da donoren blev alvorligt syg og ikke længere var i stand til at donere et organ.

- Der gik lige en uge, hvor vi var meget nede i kulkælderen. Det er svært at holde optimismen, men det skal man.

Henning Bang Bendiksen var nede sidste efterår, da han troede, han skulle have en ny nyre. Men nu tror han igen på, at det nok skal lykkes. Foto: Julie Lapp, TV SYD

Donorsystem til debat

Hvis man vil være organdonor i Danmark, skal man aktivt gå ind og sige 'ja' i organdonorregistret på sundhed.dk eller ved at udfylde et donorkort. At sige sin holdning til familien tæller også som tilkendegivelse.

I 2018 stillede patientforeningen Organdonation - Ja tak! et borgerforslag om at indføre automatisk organdonation, som også kaldes formodet samtykke, hvor processen vendes rundt. Her bliver man automatisk registreret som organdonor, når man fylder 18 og skal aktivt fravælge at donere organer. 

Informeret eller formodet samtykke til organdonation

I Danmark er donorraten 17. Det betyder at for hver million mennesker, er der 17 donorer. Herhjemme har vi informeret samtykke, som betyder at folk selv skal registrere, om de ønsker at være organdonorer eller ej. I 23 lande i Europa er billedet et andet. Her har de indført formodet samtykke, hvor man som udgangspunkt er donor fra teenagealderen. Her skal man aktivt melde sig fra, hvis man ikke ønsker at være donor.

Kilde: Dansk Center for Organdonation

Forslaget fik over 50.000 underskrifter og endte derfor på Christiansborg, hvor det dog blev nedstemt i Folketinget i 2019.

Taknemmeligt liv

I hjemmet i Sønderborg tager Henning Bang Bendiksen mange lure. For energien slipper nemt op.

Han blev ældre, end han havde regnet med i forhold til cystisk fibrose. Han har levet længere med transplanterede lunger end forventet. Men nu er han igen et sted, hvor ventetiden er hård og potentielt kan ende i den dødsdom, han har fået flere gange.

- Jeg tænker på det hele tiden, for jeg vil jo gerne ud af det og få et normalt liv. Vi har udfyldt en bog med "min sidste vilje", hvis nu der aldrig dukker en nyre op, siger Henning Bang Bendiksen, men understreger, at man hurtigt kan fare vild i tankerne om fremtiden, og at han derfor forsøger at nyde livet.

For i hjemmet i Sønderborg er han glad. Han bor med sin kone og kat, han kan passe sit arbejde som konstruktør godt to timer om dagen og bruger tid med børnebørnene. 

Ægteparret har desuden lavet en aftale om, at de ikke skal være uvenner. At livet er for kort til ikke at have det godt sammen, at restaurantbesøg skal være en ugentlig ting, at alt er så godt, som det kan være.

Henning Bang Bendiksen havde ikke regnet med at blive ret gammel. Men nu er han 59 år og har en stor familie. Foto: Julie Lapp, TV SYD

- Jeg har jo næsten fået mit liv fordoblet. Var jeg ikke blevet transplanteret på det tidspunkt i 1996, så havde jeg helt sikkert ikke været her i dag. Og det er på grund af den ene donor, smiler Henning Bang Bendiksen.

- På en måde vil jeg jo gerne fortælle de pårørende til min donor, at det ikke har været forgæves. Tænk at jeg har levet 26 år med de lunger, siger han.

Selvom både han og hans hustru håber, at der snart dukker en nyre op, føler han sig taknemmelig over det, han har fået.

- Jeg synes da, jeg har levet livet, smiler han.

Brugsuddeler både elsker og hader pakker - nu kommer han med opfordring

Masser af pakker i Daglig Brugsen Bække Foto: Josephine Maria Møller
Udgivet

Højsæsonen for pakker er over os, og det kan man mærke hos Dagli'Brugsen i Bække, hvor pakkerne giver ekstra travlhed for de ansatte.

Vi køber flere og flere ting på nettet.

Det lægger pres på pakkeafhentningsstederne rundt omkring i landet - et af dem er hos Dagli'Brugsen i Bække.

Her bliver arbejdet med at fylde varer på hylderne ofte afbrudt af en kunde, der skal hente en postpakke.

- Det er lidt et had-kærlighedsforhold. Selvfølgelig er det rart, at kunderne kommer ind og får udleveret en pakke. Det er rigtig godt for os som butik, fortæller brugsuddeler Christian Norsk og fortsætter:

- Hadforholdet består i, at det tager tid for os at lægge op på hylderne. Det tager også tid, når kunden skal stå og finde deres numre, og så har de det ikke klar og skal lede alle deres mails igennem. Allerede der har vi tabt penge på at udlevere.

Masser af pakker i Daglig Brugsen Bække Foto: Josephine Maria Møller

De mange pakker fylder i øjeblikket cirka en tredjedel af butikkens lagerplads. Værst står det til i november, december og ofte også et stykke ind i januar.

Selvom Christian Norsk har sørget for, at der er plads til hver eneste pakke, så har han alligevel en opfordring til deres ejermænd.

- Kom ned og hent den hurtigst muligt, lyder det fra brugsuddeleren, der mener at alle burde have tid til at hente deres pakke den samme dag, de får beskeden om, at den kan hentes.

- Vi har åbent fra 7 til 19.45, så jeg tænker, at man da lige har 5 minutter på et eller andet tidspunkt.

På den positive side glæder Christian Norsk sig over, at byens borgere kan hente deres pakker i byen og ikke skal til nabobyer som Vorbasse eller Vejen.

Mere end tusind bilister har ringet efter vejhjælp

Vinterens første sne torsdag og fredag har givet udfordringer i trafikken, så hos både Falck og Dansk Autohjælp har haft dobbelt så mange tilkald end normalt. Foto: Alex Syrik, TV SYD
Udgivet

Der har i den grad været gang i vejhjælpen de seneste par døgn, efter sneen og frosten har indtaget landsdelen. Flere end 1100 bilister i det syd- og sønderjyske måtte tilkalde hjælp.

Efter sneen og frosten kom torsdag morgen til syd- og sønderjyderne, har telefonerne kimet uafbrudt hos både Dansk Autohjælp og Falck, som har måtte rykke ud mere end 1.100 gange for at hjælpe nødstedte bilister i landsdelen.

Det er mere end dobbelt så mange assistancer, end på dage uden sne og isglatte veje.

- Vi har virkelig haft travlt særligt med fritrækninger og med at give batterierne et boost, fortæller Anette Bjørn Juncher, der er vagtcentralchef hos Dansk Autohjælp.

Dansk Autohjælp har ifølge vagtcentralchefen siden torsdag morgen og frem til fredag eftermiddag haft 780 sager i Syd- og Sønderjylland, hvoraf de 180 har været fritrækninger. Og 25 procent af henvendelserne har drejet sig om starthjælp til flade batterier. Og hun forventer, at der kommer endnu flere opkald.

- Så længe vejret er med frost og sne, så vil vi have travlt.

Falck har måtte hjælpe 50 lastbiler i Syd- og Sønderjylland med at komme fri af sne og frost. Fotoarkiv. Foto: Finn Thorkildsen/Privatfoto

Hos Falck har travlheden også indfundet sig. De har måtte rykke ud til 300 personbiler i Syd- og Sønderjylland, som har haft behov for hjælp, hvoraf de 100 havde brug for at blive trukket fri. Desuden har de haft 50 fritrækninger af sværvogne som lastbiler.

- Når den første sne falder, så er der altid nogen, det kommer som en overraskelse for. Vi har haft nogle travle dage, men vi har kunnet følge med, fortæller Robin Henriksen, der er driftsleder hos Falck.

Både Falck og Dansk Autohjælp fortæller, at der altid i begyndelsen af vintersæsonen er særligt travl, så snart den første sne falder og frosten bider.

- Så er der en del, der ikke har nået at få skiftet til vinterdæk, og mange bliver også overraskede over, at batterierne måske er flade i frostvejret, siger Anette Bjørn Juncher.

Ifølge begge vejhjælpsselskaber har de haft al disponibel mandskabe på vejene de sidste to døgn.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com