Børn taler da tysk
Nu hopper Sønderborg også på tyskundervisning til de mindste skolebørn. Allerede fra 0. klasse stifter de bekendtskab med de tyske gloser.
Sønderborg er fra skoleåret 2016 også hoppet på tysk-vognen, og omkring 6000 skoleelever fordelt på 17 skoler skal nu til at modtage tyskundervisning helt fra 0. klasse.
Carsten Lund, direktør for Børn og Uddannelse i Sønderborg siger til TV SYD, at kommunen vil ruste eleverne bedre til at tale det sprog, som så mange taler få kilometer væk lige syd for grænsen.
Kommunen har også en ambition om at ændre det dårlige rygte, som har fulgt tysk i mange år som et hadefag til at børnene, synes det er sjovt at lære og kunne tale.
På kommunens 17 skoler kommer undervisningen fra 0. - 2.. klasse til at foregå som tematiske lege. Det vil sige børnene synger og leger sproget ind, og skal ikke terpe gloser eller kasusbøjninger.
Først fra 3. klasse vil der være tysk på skoleskemaet som et fast fag, og det fortsætter til børnene går ud af 9. klasse.
Aabenraa og Tønder Kommuner har indført tyskundvisning fra henholdsvis 3. klasse og 0. klasse allerede i skoleåret 2015/2016, og de to kommuner deltager i et stort forskningprojekt, hvor UC Syddanmark og Center for Mindretalspædagogik deltager og som er støttet af A. P. Møllerfonden.
Det er meningen, at forskningsprojektet blandt andet skal undersøge, om der er forskel på, hvor gode børnene er til tysk, når de når afslutningen af 9. klasse, og om man kan måle, der har været forskel på, om eleverne er begyndt allerede i 0. klasse eller først i 3. klasse.
Det er kun Aabenraa og Tønder Kommuner, der deltager forskningsprojektet. Se mere om projektet på A:P: Møller Fondens hjemmeside.
Fælles for de tre kommuner er, at de alle grænser op til Tyskland.