For 18 måneder siden såede Noah et frø - nu er han ved at revne af stolthed

Noah Jørgensens træ har siden foråret sidste år vokset ham op til maven Foto: Sofie Dupont
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den er ikke så høj. Ej heller så fyldig. Men Oksbøl Skov er trods sin unge alder og spinkle udseende allerede meget populær hos borgerne på Als.

På lørdag kulminerer den store landsindsamling "Danmark Planter Træer" med et stort indsamlingsshow på TV 2, hvor der samles penge ind til at plante en million træer i nye folkeskove overalt i Danmark.

Men der findes allerede en folkeskov på Als, og her kan det være svært at se skoven for bare træer. På Nordals har borgene nemlig en skov, der i gennemsnit er omtrent halvanden meter. Det bliver den selvfølgelig ikke ved med at være, for med kun 18 måneder på bagen er skoven langt fra fuldvoksen endnu.

Der er tale om Oksbøl Skov, som er den allerførste folkeskov på Als. Flere lokale skoler og daginstitutioner var sidste år inviteret til at give et nap med, da den skulle plantes.

Noah Jørgensen var én af eleverne fra 5. klasse på Friskolen Østerlund, som fik lov til at hakke en spade i jorden og plante et egetræsfrø. Han blev overrasket over, hvor meget hans træ var vokset, da han genbesøgte den nye folkeskov sammen med TV SYD:

- Jeg havde ikke forventet, at det allerede ville være blevet så stort da, siger Noah Jørgensen, der nu går i 7. klasse.

Han bemærkede også, at de andre træer var vokset meget. Men hans eget egetræ var nu det, der optog ham mest.

- Jeg er stolt af, at mit træ er blevet den størrelse, det er blevet, siger han.

Et naturligt knudepunkt

Det var i maj 2018, lige før tørken ramte Danmark, at skoven blev plantet. Men allerede i efteråret 2017 indgik Naturstyrelsen aftale med Sønderborg Kommune og Foreningen Vandsamarbejdet om at opføre en folkeskov på Als. Med sine 150 hektar kommer skoven til at fylde godt på øen, og naturcenterleder i Sønderborg Kommune Andreas Hermann ser også stort potentiale i placeringen.

- Skoven fungerer som en naturmagnet, hvor rådyr, harer, fugle og padder nu har mulighed for at sprede sig fra de andre store naturområder på øen, siger Andreas Hermann.

Danmark Planter Træer

"Danmark Planter Træer" er et samarbejde mellem TV 2 og Danmarks Naturfredningsforening.

Lørdag 14. september kl. 19:30 sendes det store indsamlingsshow på TV 2 med værterne Puk Elgaard og Mikkel Kryger med masser af gæster og underholdning til gavn for klimaet.

De indsamlede midler videresendes til Growing Trees Network Foundation, som står for at rejse nye Folkeskove i Danmark, Den Danske Naturfond, som opkøber rydningstruet skov i Danmark, og WWF, som bevarer rydningstruet skov i udlandet.

Lokal opbakning belønnes med æbler

Naturstyrelsen driver skoven, og indtil videre er der blevet anlagt 1,5 km stisystem, og yderligere 1,5 km skal i fremtiden etableres. Enten i form af mountainbikespor, ridestier eller noget helt tredje. Det er noget, de lokale kan være med til at bestemme, for netop de lokale har været en stor spiller i projektet om folkeskoven.

Ved den seneste skovvandring i området blev gæsterne instrueret i, hvordan æbletræer skal klippes og skæres, for at de giver frugt hvert år. En del af skoven ligger nemlig oveni en tidligere frugtplantage.

Allerede om aftenen efter skovvandringen fik Naturstyrelsen en liste med over 20 frivillige, der gerne ville være en del af det lokale frugtlav.

- Det gør mig glad som naturvejleder at vide, at folk i nærområdet bruger skoven og værner om den. De føler et ansvar og viser engagement, og det er dejligt, siger Andreas Hermann.

Noah Jørgensen har planer om at følge skoven - og ikke mindst sit eget træ - helt tæt.

- Jeg kunne godt forestille mig, at jeg vil komme herop mindst én gang om måneden. Jeg har jo været med til det her, så jeg vil gerne se, hvad der sker i området, siger han.

Nye folkeskove på vej i Syd- og Sønderjylland

I forbindelse med "Danmark Planter Træer" er der planer om nye folkeskove i Syd- og Sønderjylland:

Skovene bliver rejst af både kommuner, Folkekirken og Naturstyrelsen.

Fredericia: 3,3 hektar (Fredericia Kommune)
Horsens: 13 hektar (Horsens Kommune) og 26,8 hektar (Naturstyrelsen)
Kolding: 2,5 hektar (Kolding Kommune)
Sønderborg: 2,9 hektar (Sønderborg Kommune)
Tønder: 8 hektar (Tønder Kommune og Naturstyrelsen)
Vejle: 1,9 hektar (Folkekirken)

9-årig blev umotiveret væltet omkuld af ældre mand

Det var i lyskrydset her, som ligger på Indre Ringvej i Fredericia, at situationen udspillede sig. Foto: Skråfoto / Dataforsyningen
M
Udgivet

Omkring klokken 14:00 tirsdag blev en 9-årig pige af ukendte årsager overfuset og væltet af en ældre mand. Situationen fandt sted på Indre Ringvej i Fredericia.

En 9-årig pige kom tirsdag eftermiddag gående sammen med en dreng på Indre Ringvej i Fredericia. Af ukendte årsager opstår en dramatisk situation i et lyskryds, da en ældre herre overfuser de to.

- Den ni-årige pige stod i lyskrydset og blev af ukendte årsager overfuset af en ældre mand. Han skubber hende, så hun vælter med sin cykel, oplyser politikommissær hos Sydøstjyllands Politi, Michael Schuh.

Situationen stoppede dog ikke der, for drengen, hvis alder politiet ikke kender, fik også et slag.

- Den dreng hun følges med får en albue i siden af den her ældre mand, siger politikommissæren.

De to ofre er ikke kommet noget alvorligt til. Det var en af forældrene, der efterfølgende henvendte sig til politiet.

Politiet har en ide om, hvem gerningsmanden er, hvorfor de onsdag morgen fortæller, at de vil opsøge ham snarest. Dog har de kun et sparsomt signalement, hvilket gør, at Sydøstjyllands Politi ikke er helt sikre på, at det er pågældende person, der står bag.

Naboer protesterer mod bydelens højeste hus

Brian Andersen frygter at få nye naboer, der kan kigge direkte ind til ham. Foto: Silas Brandt Lilliecrona
Udgivet

Over 600 borgere har skrevet under på protest mod etagebyggeri i Esbjerg-bydel.

Brian Andersen frygter at få nye naboer. Han og godt 600 andre borgere i Gl. Sædding har skrevet under på, at der ikke bør bygges et otte etager højt boligbyggeri i Esbjerg-bydelen.

- Byggeriet skal ligge 21 meter fra min altan, og så bliver vores udsigt spærret. Samtidig vil de naboer øverst oppe kunne kigge lige ind til mig og mange andre. Mange boliger vil ligge i skygge, og der kan komme kraftig vind fra alle retninger, siger Brian Andersen.

En indtil videre hemmelig bygherre vil købe og nedrive den tidligere restaurant "Den Røde Okse" på Tarphagevej. I stedet vil man gøre plads til syv etager med 38 lejligheder og med et orangeri på toppen.

Kan forstyrre gravfreden

Byggeriet kan blive det højeste i bydelen, og det vil kræve en ændring af kommuneplanen og lokalplanen. Det er i høring nu.

- Vi undrer os, for man har politisk besluttet, at byfortætning skal ske centralt i Esbjerg, inde i byen. Her i området er der lavt byggeri, så det passer slet ikke ind, siger Brian Andersen.

Henrik Hallen bor i hus nede på Solbakken, og han kæmper også imod planen.

Man kan forestille sig en begravelse, samtidig med at der er fest

Henrik Hallen, beboer på Solbakken i Gl. Sædding

- Det bliver en kæmpestor massiv mur, og man vil kunne kigge direkte ned i mange af haverne og ind på den kommunale kirkegård. Man kan forestille sig, at der er begravelse i gravlunden, samtidig med at der er fest oppe på taget af det nye byggeri. Det vil også give øget trafik til et område, hvor der er i forvejen er mange biler morgen og eftermiddag, siger Henrik Hallen.

Henrik Hallen vil kunne se det høje etagebyggeri fra sin have - og beboerne i byggeriet vil kunne kigge ned i hans have. Foto: Silas Brandt Lilliecrona

Frygter skinproces

TV SYD har forsøgt at få en kommentar fra bygherren. Men ejerne af "Den Røde Okse" oplyser, at bygherren ikke ønsker at stå frem, før høringsfasen er slut. Det ærgrer de naboer, TV SYD har talt med.

- Det eneste, der måske kan afmystificere det her, det er jo at komme ud af busken og så vise, hvad det er for noget. Så længe vi skal gætte, så tror jeg bare, vi kommer til at få flere og flere rygter, og folk bliver mere frygtsomme, siger Henrik Hallen.

Henrik Hallen har lavet sin egen illustration af byggeriet i Google Earth. Ifølge hans visualisering bliver flere hundrede borgere direkte berørt af indblik fra det planlagte etagebyggeri. Foto: Silas Brandt Lilliecrona

Trods de omfattende protester er flere skeptiske overfor, om indsatsen nytter noget.

- Man ser ofte, at en høring bliver en skinproces. For en sag bliver aldrig sendt i høring, hvis der ikke er et flertal for det i byrådet. De kan jo bare stemme det igennem, siger Brian Andersen.

Vil gøre byen mere attraktiv

Der tegner sig et flertal for byggeriet, som kræver en ændring af kommuneplanen og lokalplanen. Men formanden for plan- og byudviklingsrådet, Henning Ravn (V), lover at lytte.

- Jeg hører både negative og positive holdninger, men vi forholder os ikke konkret til tingene, inden høringsperioden er udstået, siger han.

Det er en ret stor ændring i forhold til det, der oprindeligt var lagt ud. Det kan bygge noget højere her?

- Jo, det er det. Men vi arbejder jo hele tiden kontinuerligt i Esbjerg på at gøre byen attraktiv, have attraktive lejligheder og kvalitetsbyggeri og at vi fortætter byen lidt, siger Henning Ravn.

Større profit er ikke nok

Et andet medlem af udvalget, Hans Erik Møller (S), ser mere skeptisk på projektet.

- De borgere, som har bosat sig i byen, skal langt hen ad vejen kunne stole på kommuneplanen og lokalplanerne. Det er altså ikke nok at argumentere med, at bygherren kan få større profit ved at bygge højere, siger han.

Der skal vel også ske en form for udvikling. Kommunen vil jo gerne tiltrække nogle flere borgere?

- Ja, men vi skal ikke kun tænke på at tiltrække borgere. Vi skal også tage meget hensyn til de borgere, der bor i byen, siger Hans Erik Møller.

Høringsfristen udløber den 10. december.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com