Vandretur giver blinde og svagtseende indsigt i Sønderjyllands historie
12 unge mennesker med synshandicap vandrer langs Gendarmstien og bliver undervejs klogere på grænselandet og den sønderjyske genforening.
Skoene er snøret og tasken sidder på ryggen. Vandreturen begynder i Padborg og ender i Sønderborg. En tur på 45 kilometer langs Gendarmstien.
Det kan for nogen lyde, som en tur uden besværligheder, men når man ikke kan se, kan vandreturen have visse udfordringer.
- Vi havde en masse mudder, vi skulle igennem på det første stykke af turen, så der oplevede vi lidt udfordringer med at komme godt igennem uden at vælte. Det gik nu meget fint, da vi havde vores hjælpere med, der kunne guide os, siger Jesper Mathiesen.
Han er meget svagtseende, men det bremser ham ikke i at være arrangør af vandreturen i det sønderjyske.
Grænselandet og Genforeningen
Jesper Mathiesen er vokset op i Sønderjylland. Han er en del af Dansk Blindesamfunds Ungdom, og gennem organisationen har han fået 11 andre unge synshandicappede med på vandreturen.
Vi kan fornemme lydene og duftene.
Jesper Mathiesen, arrangør, Dansk Blindesamfunds Ungdom
Gendarmstien
- Gendarmstien strækker sig over 84 kilometer
- Stien er inddelt i fem dagsetaper: Bjerg-etapen, Tegl-etapen, Krage-etapen, Strand-etapen og Mølle-etapen
- Ordet 'gendarm' kommer af fransk og betyder oversat 'mænd under våben'
- Grænsegendarmerne skulle holde udkig efter smuglere ved grænsen, som forsøgte at smugle varer ind og ud af Danmark
- Grænsegendarmeriet blev dannet i 1839
- I 1958 blev grænsekontrollen overtaget af politiet, og korpset blev nedlagt efter mere end 100 års virke.
Kilde: Grænseforeningen og Gendarmsti.dk
Jonas Krogsøe fra Odense er en af deltagerne på turen, og han er begejstreret for den nye viden om historien i det sønderjyske.
- Det er jo spændende at høre om. Vi hører undervejs noget, jeg ikke vidste i forvejen om grænselandet og genforeningen, siger han.
Bruger sanserne
Den oprindelige vandretur var planlagt til at foregå sidste år, eftersom 2020 var 100-året for Sønderjyllands genforeningen med Danmark.
Grundet covid-19 blev både markeringen af århundredet for genforeningen og vandreturen aflyst. Derfor var der også ekstra grund til at arrangere turen i år.
- Det hyggelige samvær og det at bevæge sig har været mindske den seneste tid, så det glæder mig, at nogle kaster sig ud i nogle fysiske udfordringer på det niveau, de er på, siger Jesper Mathiesen og tilføjer, at selvom gruppen har synsbesvær, så kan de sagtens fornemme de smukke omgivelser.
- Vi er i forårsmånederne, hvor det hele springer ud, og det kan man tydeligt mærke, selvom man ikke kan se. Vi kan fornemme lydene og duftene. På Gendarmstien går meget af ruten langs vandet, og det kan vi også fornemme. Vi kan hører vandet og mærke underlaget, der hele tiden skifter fra sti til skovbund til strand.
Vandreturen slutter søndag med et besøg blandt andet ved Dybbøl Mølle.