Små erhvervsfiskere opgiver fiskepladser i kamp mod sæler
Op mod 50.000 sæler bor i havet omkring os, og de mange sæler æder mange fisk. Men det store antal betyder også, at sælerne bærer på parasitter, der kan sprede sig til fisk.
Mens han står i styrehuset på sin kutter, sukker Henrik Bode. I mere end 35 år har han levet af at fiske i havet omkring Als. Men de seneste år har han opgivet én af sine gamle fiskepladser.
- Sælerne vandt, siger han, mens han rutineret styrer kutteren ud af Mommark Marina.
Henrik Bode er en af de små erhvervsfiskere, der tydeligt har mærket, at der er kommet flere sæler i havet omkring os. Blandt de fleste af os er sælerne populære, men for Henrik Bode er de en pestilens.
- De ødelægger jo fiskene. Sælerne æder kun lige det lækreste stykke af fisken, dér hvor rognen og det gode kød sidder. Det betyder, at jeg kan hive fisk op af vandet, hvor sælerne har taget én stor bid, men resterne kan jeg jo ikke bruge, fortæller han.
Desuden bærer sælerne parasitter, som kan overføres til fisk og i visse tilfælde videre til mennesker.
For fiskere rundt om i hele landet er det nu blevet for meget. I et åbent brev til alle landets fiskeriordførere beder fiskerne nu om at få sælerne reguleret.
Så for erhvervsfisker Henrik Bode er der ingen tvivl: Sælerne skal reguleres, inden det går helt skævt.
- Som det er nu, hader jeg dem, for de tager jo mit brød, siger Henrik Bode.
Mangedoblet siden 1970'erne
I starten af 1970'erne var der kun få tusinder sæler i Danmark. Derfor blev de totalfredet, og det har de været lige siden. Det betyder, de har haft ro til at formere sig, så der i dag er anslået mellem 40.000 og 50.000 sæler i de danske farvande. Det fortæller Lotte Kindt-Larsen, der er forsker ved DTU Aqua. Hun arbejder med området, der handler om beskyttede arter.
- Det er klart, det påvirker fiskerne. Det skal man også tage hensyn til, for fiskeriet er deres levevej, så det påvirker dem meget, fortæller Lotte Kindt-Larsen.
I Miljøstyrelsen sidder Ejgil Andersen. Han arbejder med beskyttede arter og naturpleje. Ifølge Ejgil Andersen er der intet i vejen for, at erhvervsfiskere kan få lov at skyde sæler.
- Erhvervsfiskere kan alle søge om tilladelse til at skyde spættet sæl. Dem er der nemlig så mange af, at vi i princippet kunne indføre almindelig jagt på dem. Men der er ikke mange fiskere, der søger om jagttilladelse. Det er ganske enkelt for svært og for tidskrævende for dem at begive sig på jagt efter sæler, siger Ejgil Andersen.
Der skal være plads, men...
Henrik Bode har ikke selv jagttegn og har derfor aldrig søgt om en såkaldt reguleringstilladelse. For ham handler det om at tjene til dagen og vejen.
- Der skal da være plads til sæler også, selvfølgelig skal der det. Så må man finde ud af, hvor de skal være henne. Måske de kunne få nogle beskyttede områder, siger Henrik Bode, mens han strammer fortøjningen, så kutteren igen ligger stille ved kajen i Mommark Havn.