Hædret fodboldklub giver håb til Adam efter svær tid
Sønderborg Boldklub blev mandag anerkendt for deres indsats med socialt udsatte. De modtog 'En Del af Noget Større'-prisen af DBU og 25.000 kroner.
Hver mandag er et lyspunkt for Adam Petersen, der er kommet til Sønderborg fra Grønland for halvandet år siden.
Han er en af de socialt udsatte i kommunen, der tilbydes at komme ud til Sønderborg Boldklub og spille fodbold som en del af et aktiveringsprojekt.
- Det giver mig liv og glæde. Jeg får nye venner. Det giver en følelse af at have en livsstandard, så man ikke falder ned, fortæller han.
Projektet hedder 'Inklusion i Fodbolddanmark' og er et samarbejde mellem fodboldklubben, kommunen, DBU og organisationen Ombold, der i flere år har lavet forskellige projekter og stævner, der skal gavne socialt udsatte.
Det at være en del af foreningslivet kan skabe nogle gode værdier
Dergham Abdul Rahman, formand, Sønderborg Boldklub
Mandag blev de hædret med en pris fra DBU, der giver 25.000 kroner, og klubben kan derfor stille endnu en statuette i pokalskabet.
Denne er dog ikke for en sejr i en turnering, men for en social indsats for primært psykisk sårbare, hjemløse og misbrugere.
En svær tid i Danmark
Klubben har hjulpet Adam Petersen, der har fået et fællesskab i fodboldklubben efter en svær start på livet i Danmark.
Han rykkede hertil i 2021 for at støtte sin mor, der havde mistet sin mand.
- Jeg sagde nej i tre år, men min mor ville ikke være alene, og så sagde jeg ja, fortæller en rørt Adam Petersen, da TV SYD mødte ham til mandagens træning.
Om projektet
Med støtte fra Nordea-fonden i 2022 fik Ombold, DBU og DBU Bredde midler til at iværksætte projektet ’Inklusion i fodbold-Danmark’, som har til formål at få mennesker i udsatte positioner, for eksempel hjemløse, psykisk sårbare og misbrugere, med i positive fodboldfællesskaber.
Sønderborg Boldklub har fra starten af været meget involveret i initiativet og er lykkes med at invitere folk i udsatte positioner ind i deres fodboldfællesskab.
Samtidig har Sønderborg Kommune virkelig prioriteret initiativet og stiller med dygtige fagprofessionelle medarbejdere til at understøtte den ugentlige træning i klubben, ligesom Ombold bruger deres erfaringer og kendskab til målgruppen til at understøtte indsatsen.
Kilde: DBU
Ifølge ham har det været svært at forstå det danske system og få et arbejde. Derfor har han modtaget socialpædagogisk hjælp til at komme videre.
Han forklarer, at det har været med til at holde ham oppe i en svær tid.
Nu har han et arbejde som freelancetolk og et fodboldhold, som han holder meget af.
- Det går total meget bedre. Det eneste, jeg stadig skal have styr på, er det danske system, siger han.
Ud i foreningslivet
Formanden bag Sønderborg Boldklub, Dergham Abdul Rahman, var med til at starte initiativet og fortæller, at de har flere sociale indsatser i klubben.
- Vi er en mangfoldig klub. En forening skal ikke kun være for ressourcestærke. Så derfor er det vigtigt, at vi tager det sociale ansvar og løfter alle, for det at være en del af foreningslivet kan skabe nogle gode værdier, siger formanden, der er glad for anerkendelsen fra DBU.
Netop at inkludere udsatte i grupper i de traditionelle foreningsliv er noget, der forsøges mere og mere i projekter, forklarer chefanalytiker for Idrættens Analyseinstitut, Maja Pilegaard.
Hun hepper på, at flere foreninger og klubber vil gøre som Sønderborg Boldklub og åbner dørene for forskellige udsatte grupper.
- Selvom man måske er lidt på kanten af tilværelsen, eller man bakser med nogle ting, så bidrager det at være en del af sådan et fællesskab til, at man vurderer sit liv til at være en smule bedre, siger hun.