Sydtrafik hæver prisen: Det skal du betale nu
Priserne gælder fra den 19. januar i busser, mens prisjusteringerne på flextrafik træder i kraft fra den 20. januar.
De seneste års inflation har efterhånden gjort os vant til prisstigninger, men selvom Sydtrafik hæver priserne, er der også godt nyt til de af jer, der vil benytte den kollektive trafik det kommende år.
Fra den 19. januar vil du i gennemsnit skulle betale 2% mere for dit billet på tværs af de forskellige billettyper, når du tager bussen. Skal du i stedet med Flextrafik, vil du kunne mærke en gennemsnitlig stigning på 3%.
Det oplyser Sydtrafik i en pressemeddelelse.
Det skal du betale nu
Helt konkret betyder det, at prisen for en voksen, der rejser i 2 zoner, vil stige med 50 øre til 23,25 kroner. Dog vil den procentvise stigning, ifølge Sydtrafik, blive mindre jo længere, du rejser.
Benytter du i stedet pendlerkort til at rejse i 2 zoner, vil prisen stige med 15 kroner til 435 kroner for fri kørsel i 30 dage. Sydtrafik skriver, at prisændringerne vil betyde, at Pendlerkortet bliver mere attraktivt i forhold til et almindeligt Rejsekort.
Hvis du derimod bruger Flextur til at blive kørt direkte fra adresse til adresse, så er det kun kilometertaksten, der stiger en smule. Minimumsbeløbet forbliver på 50 kroner, mens kilometertaksten stiger med 0,25 kr. pr kilometer. Hvis man derimod bruger Plustur til at komme til eller fra den kollektive trafik, så stiger prisen ikke.
Ikke alle billetpriser stiger
Det gør den ikke, fordi den følger prisen på enkelt billetter - og det er her der er godt nyt.
For hvis du er typen, der køber en enkeltbilletter i deres app eller kontant hos chaufføren, så vil prisen ikke stige. Den vil fortsat koste 26 kr. for en billet til 2 zoner til en voksen.
Heller ikke på den visiterede Handicapkørsel er der nogen prisstigninger i denne omgang.
Og selvom nogle priser holdes nede, kan det virke underligt med prisstigninger i den kollektive trafik i en tid, hvor mange opfordrer til at bruge den mere, men faktisk kunne Sydtrafik have hævet priserne endnu mere.
Hvert år fastsætter Trafikstyrelsen nemlig et takststigningsloft, der sætter en øvre grænse for, hvor meget priserne i gennemsnit må stige i den kollektive trafik. Takstloftet er i 2025 på 3,6%. Billetprodukterne kunne altså være steget med 1,6 procentpoint.
Hvordan beregnes takststigningsloftet?
Det beregnes i starten af året på baggrund af erfaringer fra det foregående år samt forventninger til det kommende, og det sætter rammen for én årlig samlet prisjustering i hele sektoren.