Lægehus gik konkurs og satte gang i snakken om god lægehjælp

Er det bedst at have mange forskellige læger eller én fast læge? Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix/Julie Lapp
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Konkursbegæringen af Dit Lægehus i Ølgod får PLO til at kritisere måden, der i dag bliver drevet lægepraksis mange steder. Men med stor lægemangel er det måske eneste mulighed.

For en uge siden gik Dit Lægehus Ølgod konkurs og efterlod godt 10.500 patienter uden læge.

Niels Jacob Borup Søndergaard var ejer af Dit Lægehus Ølgod, Lægehuset Skjern og Turistklinikken Blåvand. På lægefagligt sprog betyder det, at han havde tre ydernumre.

- Vi skal tilbage til de gode gamle dyder, konstaterede formand på PLO (Privatpraktiserende Lægers Organisation), Jørgen Skadborg, som reaktion på konkursbegæringen af Dit Lægehus Ølgod den 6. juni.

Det blev muligt med en lovændring for ti år siden, og det er tiden - og altså de gode, gamle dyder - før 2013, Jørgen Skadborg vil tilbage til.

- Folk bliver ikke lige så ofte indlagt, bruger ikke vagtlægen så meget og lever simpelthen længere, hvis de har den samme læge hele livet, siger han.

Er det akut, så skal man bare ses af en læge, ikke den samme læge

Thomas Helt, bestyrelsesformand, Alles lægehus

I den konkursbegærede klinik var det netop den samme læge, der tog sig af patienterne i de tre lægehuse, men sådan forholder det sig langt fra flere steder i Syd- og Sønderjylland i dag.

Spørger man en ekspert, peger pilen tilbage på PLO, når det handler om lægehjælp i udkantsdanmark.

Praktiserende læge Niels Jacob Borup Søndergaard gik konkurs med Dit Lægehus i Ølgod og Skjern samt Blåvand Lægehus. Det efterlod cirka 11.000 borgere uden privatpraktiserende læge. Foto: TV SYD

Stor lægemangel

Fungerende formand for Region Syddanmark, Bo Libergren (V), sidder netop nu og arbejder på en løsning for de godt 10.000 borgere i Ølgod og Skjern, der har mistet deres læge.

- Lige nu har vi en akut situation, derefter har vi en presset situation, siger han og henviser til den massive lægemangel, der er i hele landet.

Hvad er et ydernummer?

Alle læger og andre sundhedspersoner, der yder behandling for den offentlige sygesikring som f.eks. tandlæger, fysioterapeuter og psykologer, tildeles et ydernummer, som bruges som identifikation i forbindelse med regionernes afregning til den enkelte yder - altså lægen.

Flere læger i samme praksis vil ofte have det samme ydernummer.

Ifølge de seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering bliver 24 procent af de opslåede stillinger for læger generelt ikke besat. I 2021 og 2020 lå det tal på henholdsvis 17 og 16 procent.

Værst står det til i yderområderne, som blandt andet gælder flere dele af Syd- og Sønderjylland.

- Jeg vil til enhver tid foretrække at have læger nok, som ønsker at være selvstændige og drive egen praksis, men der er ikke læger nok, og opgaven er at skaffe lægedækning. Så nej, en partnerskabsklinik med skiftende læger er ikke at foretrække servicemæssigt, men bedre end ingen læge, forklarer Bo Libergren.

Kontinuiteten forsvinder, og det er problematisk

Jørgen Skadborg, formand, PLO

Bekymrende konstellation

Koncernen alles Lægehus, hvori en aktiemajoritet er ejet af den private franske sundhedskoncern Ramsay General de Santé, driver fem klinikker i Syd- og Sønderjylland. To i Esbjerg, én i Tønder, én i Kolding og én i Vejen. 

Her står koncernen for driften, mens praktiserende læger formelt set ejer det enkelte lægehus - deraf begrebet partnerskabsklinik, som Bo Libergren henviser til. 

Men mens en praktiserende læge selv skal være den ansvarlige læge i sin klinik - og de andre klinikker vedkommende ifølge loven må eje - er det en flok ansatte læger, der udfører arbejdet. 

Bo Libergren (V) er ny formand for Region Syddanmark. han overtog posten sidste år fra nuværende minister Stephanie Lose (V). Foto: Jørgen Guldberg, TVSYD

Ifølge PLO betyder det, at man vil komme til at møde mange forskellige læger og ikke er garanteret én bestemt læge, der altså kender sine patienter personligt og ikke kun ud fra en journal.

- Det er en konstruktion, der gør os bekymrede. Kontinuiteten forsvinder, og det er problematisk, siger Jørgen Skadborg og uddyber, at en læge kan lægge navn til en ejerkontrakt uden reelt at være involveret i det sundhedsfaglige arbejde i klinikken, som er det, man ønsker stoppet fra organisationens side.

Alles lægehus

På alles Lægehus' hjemmeside er der samlet en række spørgsmål, som patienter kan få svar på. Ét af dem er disse:

Hvorfor er den læge, jeg konsulteres af, ikke den læge, som ejer klinikken?

I Danmark kan én læge eje flere ydernumre (og herunder lægehuse), men de kan naturligvis ikke være i dem alle på samme tid. Når en læge har et samarbejde med alles Lægehus, hjælper vi med at supportere den daglige drift vedr. IT, HR, økonomi, indkøb osv., men vi hjælper også med at ansætte læger i klinikken, som kan konsultere patienterne. Inden en læge ansættes i alles Lægehus, sikrer vi naturligvis, at lægen er veluddannet, har en gyldig autorisation, og vi indhenter referencer fra tidligere arbejdspladser for at sikre, at vores patienter altid bliver mødt af gode læger.

Kilde: alleslaegehus.dk

Morten Korch og Matador?

Bestyrelsesformand i alles Lægehus, Thomas Helt, er ikke uenig.

- Kontinuitet mellem læge og patient er væsentligt. Har man en god relation til behandler, så er man mere åben og dialogsøgende, og når man skal formidle symptomer, så er det rart at kende vedkommende godt. Det er sådan, det er, siger han, men tilføjer så:

- Men vi er trådt ind i en virkelighed, hvor der er stor lægemangel i Danmark. Det kan ikke løses med gamle dyder i Morten Korch og Matador-stil. Det skal løses med innovation, forklarer Thomas Helt om den måde, der bliver drevet klinikker under alles Lægehus.

Men er I som koncern ikke med til at sænke mulighederne for kontinuitet?

- Man kan godt få kontinuitet i vores klinikker, og det anerkender jeg vigtigheden af. Men alle lider under manglende kontinuitet i den virkelighed, vi har. Og fordelen ved at være ansat hos os er, at man ikke behøver at være læge 60 timer om ugen for at kunne give den kontinuitet.

Jørgen Skadborg er selv praktiserende læge i Billund ved siden af formandskabet i PLO. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

I 2013 blev loven ændret, så én læge kan have seks ydernumre i stedet for ét. Koncerner kan derimod godt have flere ydernumre under sig ved at lave virksomhedsaftaler med flere læger.

- Det er stadig lægerne, der ejer klinikkerne, men kan de ikke selv overskue f.eks. den administrative del, kan vi som alles Lægehus understøtte. Måske kunne man have foreslået lægen i Ølgod at lave sådan en aftale, så er det ikke sikkert, han var gået konkurs, siger Thomas Helt.

Jeg giver PLO ret i, at det vil være godt at komme tilbage til gamle dyder, men så skal PLO tage ansvar for lægedækning i yderområderne

Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi

Ifølge PLO er det i særdeleshed ældre og sårbare patienter, der f.eks. er kronisk syge eller har psykiske udfordringer, som oplever de største problemer ved ikke at have samme læge ved alle konsultationer.

- Er man kroniker, forsøger vi at lave et specielt program til patienten. Men vi arbejder med at lade sygeplejersker varetage en større andel af kronisk syge patienter, der lider af f.eks. kol eller diabetes. Monitorering kræver ikke en lægefaglig konsultation, så det kan en sygeplejerske stå for og så sende patienten tilbage til en læge, hvis man falder uden for normerne, fortæller Thomas Helt.

- Er det akut, så er hastighed en vigtig faktor, så skal man bare ses af en læge, ikke nødvendigvis den samme læge. Og så er det jo sådan helt generelt i sundhedssystemet, at det er en sundhedsfaglig vurdering af, om man skal ses af en læge. Man kan ikke bestille en læge, men man kan bede om at se den samme igen, tilføjer han.

Hvem mener hvad?

Det handler om at holde tungen lige i munden i den her sag:

PLO mener, at der er et problem i lovgivningen, der gør det muligt at have seks ydernumre som læge. Samtidig kritiserer organisationen koncernklinikker som alles Lægehus, fordi de ikke kan give samme personlige kontakt mellem læge og patient, når der er mange ansatte læger tilknyttet.

Alles Lægehus mener, at koncernens klinikker kan udbyde samme service, men at det handler om at tilpasse sig en virkelighed, hvor lægemanglen er stor. Altså er det vigtigere at kunne komme til en læge i forhold til den samme læge. Innovation er i centrum, og der er blandt andet større fokus på at udnytte ressourcer i form af f.eks. at bruge sygeplejersker til flere opgaver, man traditionelt set har haft brug for en læge til.

Region Syddanmark ser alvorligt på lægemanglen. Ønsket fra regionens side er, at flere læger vil blive selvstændige og åbne egen praksis frem for at lade sig ansætte i en koncernklinik. Alligevel foretrækker Region Syddanmark at have læger i nærområdet i større klinikker frem for lang transport til en praktiserende læge.

Professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, Jes Søgaard, mener, at det er et svært område at lave hård forskning på. Det er ikke muligt at lave en god, randomiseret undersøgelse, hvor det direkte kan måles, at dødeligheden er højere blandt patienter med skiftende læge i forhold til patienter med samme læge hele livet. Han vil dog gerne fremhæve, at der er en fordel i kontinuitet, og at det vil være at foretrække, at man kan have én læge. Han peger i den forbindelse på, at PLO bør tage ansvar med at fordele de praktiserende læger i landet f.eks. ved at kigge på overenskomsten i yderområder.

Kræver ansvar

Det er under en uge siden, Dit Lægehus Ølgod gik konkurs og efterlod cirka 10.000 mennesker lægeløse. 

Det har åbnet for snakken om, hvordan man får god lægehjælp i Danmark. 

Spørger man professor i sundhedsøkonomi ved Center for Populationsstudier på SDU, Jes Søgaard, så er spørgsmålet svært at svare på.

Jes Søgaard mener, at PLO bør tage et større ansvar for at få læger i yderområderne. Foto: TV SYD

- Det er jo ikke et område, hvor der er lavet hård forskning. Der er ikke nogen randomiserede studier, der via lodtrækning viser, at der er en forskel i patienter, der har den samme læge hele livet og patienter, der har skiftende læger, siger han, men tilføjer så:

- Der er mange mindre kontrollerede undersøgelser, der stærkt antyder, at det er en fordel for patienter at have fast læge. 

PLO foreslår, at man går tilbage til en tid med ét ydernummer per læge eller ændrer praksis, så koncerner maksimalt kan være involveret i seks ydernumre.

Alles Lægehus derimod mener, at man skal udvikle sig med tiden og lade koncerner hjælpe læger med driften i form af administrative opgaver og ansættelser.

Og så er der Jes Søgaard.

- Jeg giver PLO ret i, at det vil være godt at komme tilbage til gamle dyder, men så skal PLO tage ansvar for lægedækning i yderområderne.

Han foreslår, at der laves andre overenskomster for læger i udkantsdanmark. At de kan få et større basisbidrag eller få tid til forskning. 

Erfarne spillere går forrest i krisesituation

Anders K. Jacobsen skiftede til Vejle på en permanent aftale i sommer efter et halvt års leje fra Horsens. Yeni Ngbakoto kom til Nørreskoven fra australske WS Wanderes i 2023. Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen
Udgivet

Vejle Boldklub har leveret gode præstationer i løbet af sæsonen ifølge to af klubbens alderspræsidenter. Det mener de er vigtigt at minde hinanden om for at bevare troen på overlevelse.

Der følger typisk et ansvar, jo ældre dåbsattesten bliver.

Sådan virker det også til at være for Anders K. Jacobsen og Yeni Ngbakoto, der med sine 34 og 32 år er to af de mest erfarne spillere i Vejle Boldklub.

Yeni Ngbakoto er optimistisk om Vejles muligheder forud for næste kamp mod Sønderjyske.

Erfaring er der brug for i Vejles nuværende situation med et hurtigt farvel til pokalturneringen og nul point efter otte kampe i landets bedste række. VBs congolesiske angriber føler da også et ansvar, når det kommer til at bevare kampgejsten.

- Jeg er, som en af de ældre spillere, en af dem, der er nødt til at bringe energi til resten af truppen. Det er også i hårde situationer, at jeg altid skal være positiv og opmuntre de andre, siger Yeni Ngbakoto.

Det er grundet Vejle Boldklubs krisesituation, at klubben sender de to angribere til interview efter torsdagens træning.

Anders K. Jacobsen føler dog ikke, at han skal steppe ekstra op i forhold til de andre, når holdet ikke har vundet en officiel kamp siden maj.

- Det er ikke noget, man skal overtænke. Jeg tror bare, du skal være på den måde, du nu engang er på. Det kan godt være, at jeg skal fremstå lidt mere robust, men ellers skal jeg indgå i gruppen og hjælpe, hvis der er noget, man kan hjælpe med. Det er de samme ting, som de unge spillere også skal gøre, siger han.

- Vores ansvar at sige, vi er gode

Anders K. Jacobsen rykkede i 2023 ned fra landets bedste række med AC Horsens. Nedrykningen skete på trods af et forspring på 14 point i løbet af sæsonen.

Derfor mener han ikke, at man skal dømme hans nuværende arbejdsgiver ude på forhånd efter otte kampe. Han mener også, at de har niveau til at spille i Superligaen.

- Vi ved, at vi har det i os. Det er helt naturligt i sport, at det nogle gange gør ekstra ondt, og det gør det for os lige for tiden. Men det er vores ansvar at fortælle hinanden, at vi stadig er gode, for der er ikke nogen andre, der kommer til at hjælpe os med den del, siger Anders K. Jacobsen.

Anders K. Jacobsen har tidligere repræsenteret blandt andre Sønderjyske, OB og AaB. Han har startet inde for VB i de sidste to superligakampe. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det mindset gennemsyrer også hele truppen ifølge Yeni Ngbakoto.

- Vi har meget potentiale i truppen, og alle gør sit bedste hver dag til træning. Det skal nu ses på banen, siger den 32-årige angriber.

Yeni Ngbakoto ser næste kamp mod Sønderjyske som særdeles vigtig, da sønderjyderne sammen med Lyngby indtil videre i sæsonen ligner konkurrenterne om at overleve i Superligaen.

Kampen kan ses på TV 2 Sport X og TV 2 Play søndag klokken 14.

Fisk tæt på at forpurre redningsplaner for truet landsby

Udgivet

Borgerne i Fole har gennem flere år efterspurgt bedre sikring mod oversvømmelser. Nu er Haderslev Kommune klar med en plan.

Der er godt nyt på vej til Fole, der senest i juni blev ramt af massive oversvømmelser.

Politikerne i Haderslev Kommune har afsat 6.5 millioner kroner, der skal bruges på fem konkrete tiltag, så veje og huse ikke længere bliver oversvømmet.

Det glæder Asger Kristensen fra Fole Landbyråd.

Men han er samtidig bekymret for, at dele af projektet ender med at blive flere år forsinket, eller bliver droppet på grund af lovbestemte hensyn til naturen.

- Det er et seriøst stort problem for os, hvor beskyttelse af naturen kan blive vægtet højere end folks værdier og hverdag, siger Asger Kristensen.

Asger Kristensen håber at der snart kommer en løsning i Fole. Foto: Ole Møller, TV SYD

Beskyttet vandløb

En udvidelse af Fole Bæk, som løber gennem byen, er et af de tiltag som Haderslev Kommune gerne vil gennemføre for at forhindre flere oversvømmelser.

Men problemet er, at Fole Bæk er omfattet af en række restriktioner, fordi det er et følsomt naturområde.

Udfordringer omkring Fole Bæk

1. Den er omfattet af Naturbeskyttelseslovens paragraf tre om beskyttet natur.

2. Den er en del af udpegningsgrundlaget for et nærliggende Natura 2000 område.

3. Og så blev der i 2021 registreret de to fiskearter flodlampret og bæklampret i Fole Bæk.

- Det betyder, at vi skal have lov, og så skal der være en forståelse fra Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforbund for, at de tiltag vi vil lave er afbalanceret, så vi ikke bliver slæbt i en klagemyndighed, der kører os rundt i årevis, siger Carsten Leth Schmidt (SP), der er formand for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune.

Carsten Leth Schmidt er formand for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune. Foto: Ole Møller, TV SYD

Håber på en løsning

Ifølge referatet fra det seneste møde i Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune har Miljø- og Fødevareklagenævnet på forhånd gjort det klart, at vandløbsprojekter, der har negativ effekt på Fole Bæk, ikke kan godkendes.

Derfor er Haderslev Kommune nu gået i dialog med Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforening for at se, om der kan findes en løsning.

- Vi håber og tror på, at det nok skal lykkes. Det kan jo vise sig, at vi kan finde frem til en måde, der er en fordel for naturen, siger Udvalgsformand Carsten Leth Schmidt.

Nogle af rørføringerne i bækken skal udvides, så mere vand kan strømme igennem. Foto: Ole Møller, TV SYD

Sportsfiskerforbund er kritiske

Men hverken borgerne eller Haderslev Kommune skal forvente, at der bliver givet tilladelse til at gennemføre alle tiltag.

Det fortæller Lars Brinch Thygesen, der er natur- og miljøkonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Her er de fem tiltag mod oversvømmelse i Fole

  • Der laves en kapacitetsudvidelse ved Stampemøllevej. Der sker ved at etablere nyt overløb og større rørledninger.

  • Broen over Fole Bæk ved Fole Vandværk bliver udskiftet, og der kommer et større rør i broen, så der løber mere vand igennem.

  • Der etableres et vådområde nord for Fole. Det skal forsinke afstrømningen til Fole Bæk.

  • Diget i den nordlige ende af Fole bliver hævet med en halv meter. Samtidig bliver det forlænget.

  • Det femte tiltag er udvidelse og uddybning af Fole Bæk. Den er ønsket af borgerne, men naturbeskyttelse kan altså gøre det vanskeligt.

Kilde: Haderslev Kommune.

Han har tidligere, sammen med embedsfolk fra Haderslev Kommune, været ude og se på forholdene i Fole.

- Det med at gøre bækken bredere og dybere, det er et no-go fra vores side. Man skal ikke forringe det liv, der er i bækken og det gør man, hvis man bare gør det større.

Natur- og miljøkonsulent Lars Brinch Thygesen fra Danmarks Sportsfiskerforbund er kritisk overfor planer om at udvide Fole bæk. Foto: Ole Møller

- Fole bæk har stor betydning for Ribe Å, fordi der også er store mængder ørred og lakseyngel i bækken, fortæller Lars Brinch Thygesen.

Men det er jo borgerne i Fole, det går ud over, når der er oversvømmelse ?

- Ja, men man skal passe meget på med at ændre på biologien. Vandet skal løbe et sted hen og det kan komme til at gå ud over andre områder, hvor der er større værdier på spil end i Fole, siger Lars Brinch Thygesen.

Tålmodigheden er tyndslidt

Ifølge Asger Kristensen har borgerne i byen siden 2021 ventet på, at der kom en plan, og tålmodigheden den er ved at være væk.

- Vi skal kunne finde en løsning sammen, og det tror jeg godt, vi kan. Men der skal ske noget her og nu. Vi har brug for handling, og det skal gå hurtigt, siger han.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com