Adgang til en speciallæge må ikke afhænge af postnummer, siger sundhedsministeren

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) ser frem til Sundhedsstrukturkommissionens forslag til et sundhedsvæsen med bedre dækning landsdelene imellem. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sygehusene uden for de største byer har svært ved at skaffe speciallæger, og det giver sig udslag i ventetiderne. Et problem, siger sundhedsministeren.

Jo længere du bor fra en af de større byer i Danmark, jo dårligere er du stillet, hvis du skal have hjælp af en speciallæge på sygehuset.

På sygehuse som dem i Tønder, Aabenraa og Sønderborg er der nemlig længere mellem de speciallæger, der tager sig af eksempelvis mave-tarm-sygdomme, lungesygdomme eller gynækologi.

Men sådan bør det ikke være, siger sundhedsminister Sophie Løhde (Venstre) efter TV SYDs dækning af manglen på speciallæger.

- Vi skal udbygge vores sundhedsvæsen på en sådan måde, at vi sikrer, at det er uafhængigt af postnummer, at man kan sikre, at alle borgere i Danmark selvfølgelig også skal have adgang til at kunne få nogle ordentlige forløb, siger sundhedsministeren.

Speciallægemangel i tal

I 2023 vurderede Lægeforeningen, at der manglede 773 speciallæger i hele landet. Samme år slog Region Syddanmark 274 speciallægestillinger op. Kun 171 af dem blev besat.

Manglen afspejles i statistikken, som viser, at der er mange som Grete Post Hansen.

For i 2022 kortlagde Region Syddanmark ventetiden på de områder, der er hårdest ramt. TV SYD har sammenlignet dem hospitalerne imellem. Ventetiden på Sygehus Sønderjylland var i gennemsnit seks uger højere end Odense Universitetshospital.

Kilde: Lægeforeningen, Region Syddanmark og www.venteinfo.dk

Sygehusdirektør: Guleroden har ikke virket

Manglen på speciallæger presser ventetiderne i vejret.

På visse specialområder har Sygehus Sønderjylland i gennemsnit seks uger højere ventetid i forhold til Odense Universitetshospital.

- Vores problem med rekruttering skyldes vores geografi. Det er rigtig svært at få folk, der ikke allerede har en tilknytning til Sønderjylland, herned. Det gør, at vi er udfordrede i at opretholde en drift, siger lægelig direktør på Sygehus Sønderjylland, Peter Sørensen.

Peter Sørensen er lægelig direktør på Sygehus Sønderjylland. Foto: Peter Salomon

Han mener, at de har gjort, hvad de kunne for at skabe et attraktivt arbejdsmiljø, men at det er nødvendigt med politisk handling.

Og sundhedsministeren er enig i, at der skal mere til.

- Jeg tror, vi er nødt til at gå nye veje. Det er fint at have fokus på, hvad vi kan gøre via gulerodens vej, men jeg tror også, vi må erkende, at hvis det skulle stå alene, så var vi kommet meget længere, end vi er i dag, siger Sophie Løhde.

SF: - Man kan ikke tvangsflytte læger

For SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, blev der optimalt uddannet flere speciallæger.

Men det tager lang tid, og i den mellemliggende periode handler det om prioritering.

- Man kan jo netop ikke tvangsflytte læger til bestemte steder. Jeg tror, der er behov for en meget grundig prioritering af, hvordan vi bruger de alt for få ressourcer, vi har her. Vi bliver nødt til at sikre, at de læger, vi har, de tager sig af de mest syge patienter først. Nogle patienter vil være nødt til at skulle flytte sig for at få den hurtige udredning, som er så vigtig for at finde ud af, om det er alvorligt, siger Kirsten Normann Andersen.

Kirsten Normann Andersen er sundhedsordfører for SF Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hun vil bede sundhedsministeren om et overblik over, hvordan speciallægerne er fordelt i landet i forhold til forskellige alvorlige sygdomme.

Region Syddanmark ligger i bund

Region Syddanmark er den region, der er dårligst til at overholde udredningsretten, der indebærer, at man kan blive udredt inden for 30 dage.

37 procent af patienterne får ikke en udredning i tide. Sidste år (til og med november) gjaldt det knap 3.000 patienter.

Udredningsretten er defineret i Sundhedsloven §82b, og den indebærer, at hospitalet skal tilbyde dig at blive undersøgt på et andet offentligt eller i det private sundhedsvæsen, hvis sygehuset selv ikke kan gøre det inden for 30 dage.

Kilde: Lægeforeningen, aktindsigt hos Region Syddanmark og Indenrigs- og sundhedsministeriet

Danmarksdemokraterne: - Udfordringen ligger i det nære sundhedsvæsen

Jens Henrik Thulesen Dahl, sundhedsordfører for Danmarksdemokraterne, er ikke overrasket efter at have set TV SYDs dokumentar 'Er der en læge til stede'.

- Det kommer ikke bag på mig, at der er udfordringer. Det er også grundlaget for sundhedsstrukturkommissionen. Jeg har en klar forhåbning om, at de kan komme med nogle retninger, som politisk forhåbentligt bliver taget. For det er ikke godt, at dækningen er så dårlig i områderne, siger han.

Danmarksdemokraternes sundhedsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, håber, at Sundhedsstrukturkommissionens arbejde vil føre ændringer i sundhedsvæsenet med sig. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

I politikere har jo selv været med til at centralisere sundhedsvæsenet. Så har I ikke et ansvar?

- For at blive dygtigere til de alvorlige sygdomme har det været nødvendigt at samle nogle specialer. Det, mener jeg, har været rigtigt. I Assens var der ét sygehus engang, hvor lægen skulle kunne det hele. Der kunne man ikke nødvendigvis have de samme kompetencer på én gang. Så det er rigtigt at centralisere. Udfordringen ligger i det nære sundhedsvæsen.

Fyret for et år siden – nu genopliver Flemming Nissen Radio Als

Flemming Nissen satser på at kunne samarbejde med Jesper Koch fra Alsik om indhold til Radio Als. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD
Udgivet

Sønderborg og Als kan igen glæde sig over egen lokalradio, når Radio Als genopstår.

Den kendte radiovært Flemming Nissen, der i 17 år var synonym med Radio Als, vender tilbage til mikrofonen efter et års pause, efter at han blev fyret fra JFM.

- Folk kender dig for det, og alle de siger, jamen er det ikke dig fra Radio Als. Så måtte jeg sige, nej det er det ikke. Men lige om lidt så kan jeg sige, jo, det er det. siger Flemming Nissen.

Initiativet til at genoplive Radio Als kommer fra Thomas Eje og en række lokale kræfter, og Bitten og Mads Clausens Fond fra Danfoss vil skyde startkapital i projektet.

- Jeg synes, det er dejligt. Altså vi er jo en fantastisk region. Selvfølgelig skal vi have en lokalradio, siger Jesper Koch, der er gastronomisk direktør hos Alsik, der vil lave et samarbejde med radioen.

Radio Als vil blive sendt som netradio, hvilket gør det muligt for lyttere over hele verden at følge med i, hvad der sker på Als. Flemming Nissen er i øjeblikket klubmedarbejder og PR-mand, men målet er, at han kan blive fuldtidsansat på radioen.

Erhvervsmanden Svend-Aage Kjær vil arbejde for at lokalradioen får en bæredygtig økonomi. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Bestyrelsesformand Svend-Aage Kjær er optimistisk og mener, at der vil være opbakning og økonomisk støtte fra erhvervslivet.

- Vi har jo allerede fået nogle gode tilkendegivelser fra nogle større virksomheder. Vi har også fået tilsagn fra mindre virksomheder, så jeg ser ikke det som et problem, siger han.

Flemming Nissens studie har dannet rammen for interviews med både lokale, nationale og internationale kendisser. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

De første reklamer er allerede i hus, og Flemming Nissen glæder sig til at vende tilbage til æteren med de populære lytterønsker.

- Ja det er nok en 80'er ting, men både lytterne og jeg er glade for det. Så føler de, at det er deres radio, og det er det, der er vigtigst for mig.

Flemming Nissen fader op for mikrofonen på RadioAls.dk i dag søndag 1. december.

Så blev det december – sådan er chancerne for hvid jul

Sådan vil mange børn nok ønske, at der kommer til at se ud juleaften. Foto: Signe Dohn, TV SYD
Af Lærke Halkjær og Christina Hoffmann-Møller
Udgivet
I samarbejde med TV 2 Vejr

Der er stadig håb for en hvid jul, selvom 1. december bliver mild.

Kalenderen siger december, og drømmene om en hvid jul rykker ind i mange børns nattesøvn.

En landsdækkende hvid jul kræver, at der om eftermiddagen på juleaftensdag ligger mindst 0,5 centimeter sne i 90 procent af Danmark. Meeeen snevejr i løbet af julemåneden kan da også få julehumøret i top.

Denne 1. december og første søndag i advent byder dog ikke på snevejr og heller ikke engang solskin at trøste sig på – i hvert tilfælde ikke først på dagen.

Sådan bliver vejret søndag

Første del af søndagen bliver skyet over vores del af landet, imens solen vil skinne øst for Storebælt.

Til gengæld forventes det at holde tørt i hele landet i de lyse timer, imens de sene aftentimer har udsigt til regn ned gennem Jylland.

I løbet af eftermiddagen kan der gå huller i skydækket. Bedst chance for nogen eller en del sol er der stadig øst for Storebælt, men også over Fyn og det sydlige Jylland.

Temperaturerne ligger søndag på fire til ni grader.

Langtidsprognoser

Prognoser, der kigger flere uger ud i fremtiden, har en langt større usikkerhed end de normale vejrmodeller, der kun kigger tre til fem dage frem.

Når man laver en langtidsprognose, sætter man vejrmodellerne til at give et bud på vejret langt ud i fremtiden. Man laver flere kørsler med modellen, hvor man hver gang ændrer en lille smule på udgangspunktet for vejrmodellen.

Er der stor usikkerhed i vejret, vil en lille ændring i starten af kørslen få en stor betydning, når man kommer mange dage ud i prognosen.

Man kører klimamodellen 22 gange og ser så, hvor enige de forskellige kørsler er med hinanden ude på uge to og tre. Er der meget stor forskel i, hvad de enkelte kørsler forudsiger, er prognosen usikker. Er der stor enighed, er den mere sikker.

Kilde: TV 2/Vejret

Bliver det hvid jul?

I det sidste stykke tid op mod jul viser langtidsprognoserne normale forhold for både temperaturer og nedbør.

Det betyder temperaturer på to til tre grader. For nedbøren vil det betyde perioder med regn med mulighed for vinterligt nedbør. Ifølge normalen fra 1991 til 2020 falder der lidt over 15 millimeter nedbør i en decemberuge.

At prognoserne så lang tid frem i tiden viser normale tendenser vidner ifølge TV 2 Vejret også om, at meget kan ske endnu.

Der er derfor endnu ingen grund til at slukke drømmen om en hvid jul eller hvide dage i december.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com