OL-atlet glæder sig mest til at repræsentere sin hjemby
Johan Schubert tager til De Olympiske Lege i Paris som debutant, men også med en målsætning om at komme i top ti. Måske højere.
Han husker tydeligt den dag, Anne Marie Rindom vandt OL-Bronze i Rio. Det var nemlig den dag, han stod i Horsens Sejlklub, og drømmen om OL blev tændt hos den dengang 13-årige Johan Schubert.
Nu skal han stå side om side med sit forbillede i Marseille og repræsentere Danmark, men i særdeleshed også Horsens.
- Det betyder helt vildt meget for mig at repræsentere Horsens og mit bagland. Det er klart dem, der har været den største støtte og grunden til, at jeg sidder her i dag, siger Johan Schubert.
Han stiller op i disciplinen ILCA 7, som er en enpersoners jolle til mænd.
Varmetræning, styrketræning og sejlads
Arbejdet frem mod OL er ikke kun uger eller måneder. I februar sikrede 21-årige Johan Schubert sig sin OL-billet, men træningen hertil har varet i flere år.
- Jeg har aldrig været bange for at drømme stort. Jeg har altid troet på, at det kunne lade sig gøre, siger han.
Han styrketræner og sejler, men der skal også varmetrænes. Når de til OL sejler i temperaturer omkring 30 grader, er det markant anderledes end at sejle i Danmark ved 15 grader.
- Det er afgørende, at jeg er akklimatiseret til varmere forhold, fordi når jeg så kommer derned, så er tilvænningsperiode noget kortere, siger Johan Schubert.
Han sørger også for at holde fri, så han er fuldstændig ladet op og klar til at indtage Frankrig. Formen er der nemlig.
- Arbejdet er lagt, så nu trapper jeg en lille smule ned i den fysiske træning, sørger for at ses med venner og familie, sover godt, spiser godt og sørger for, at når jeg sætter mig på flyet til OL, så har jeg det godt og er klar, siger han.
OL-deltagere fra Syd- og Sønderjylland
I ugen op til OL i Paris bringer TV SYD portrætter af nogle af sportsfolkene fra Syd- og Sønderjylland.
MANDAG
Mads Hansen, håndbolddommer, Jelling
Alberte Kjær Pedersen, triatlon, Fredericia
TIRSDAG
Johan Schubert, sejlsport, Horsens
ONSDAG
Sara Thygesen, badminton, Fredericia
TORSDAG
Anne-Marie Rindom, sejlsport, Horsens
FREDAG
Nikolai Terteryan, boksning, Vejle
Et makkerpar
Hvor det er Johan Schuberts første gang til De Olympiske Lege, er det fjerde gang, at horsensianske Anne Marie Rindom stiller klar til start.
- Jeg har altid set op til hende og gør det helt sikkert stadigvæk. Det betyder enormt meget at have den støtte i hende, og jeg håber også, hun føler, at hun har den støtte i mig. Formentlig på en lidt anden måde. Jeg er enormt stolt og beæret over at få lov at træne og sparre med hende, siger han.
Det er ikke kun Johan Schubert, der får noget ud af fællesskabet. Det gør den mere erfarne sejler også.
- Jeg udveksler noget erfaring med ham, men på den anden side så giver han også mig en masse energi. Der er en masse spændende ting ved at være til OL, som måske ikke er lige så spændende, hvis man er med for fjerde gang. Men jeg bliver konstant mindet om, at energien ved at skulle være med til OL er fantastisk. Så på den måde synes jeg, vi støtter hinanden rigtig godt, siger Anne Marie Rindom.
Hun har tidligere vundet OL-guld i 2021 og OL-bronze i 2016.
Opbakning i Marseille
OL-sejlerne tager ikke alene afsted til Frankrig. Venner, familie og Horsens Sejlklub følger med, og i alt omkring 30 er klar til at bakke op om de atleter, de har fulgt i årevis.
- Det har været en spændende proces med Johan, allerede tilbage i 2016 sagde han, at han ville til OL. Så at se den energi, han har lagt i projektet, og hvordan han har udviklet sig som sejler, det har været godt, siger Peter Bjerremand
Han er formand i Horsens Sejlklub, hvor både Johan Schubert og Anne Marie Rindom sejler. Hvor der er forventninger om medalje til den tidligere guldvinder, så håber Peter Bjerremand, at Johan Schubert kan opbygge noget erfaring.
- Han er forholdsvis ny i gamet, og det er fantastisk at komme til et OL og lære det, uden at der er det pres på, at man skal have medaljer, siger han.
Top ti - eller bedre
Selvom Johan Schubert er debutant, har han høje forventninger til sig selv. Det er ikke nødvendigvis medaljer, men gerne en plads i toppen.
- Jeg håber, det kan blive til en top ti, og det er et forholdsvis højt mål, men inden for rækkevidde. Det ville betyde, at jeg var den bedste dansker nogensinde, og det ville egentlig være meget sejt, siger han.
Den bedste præstation i klassen har tidligere været en 14. plads i 2000. Det kræver hårdt arbejde at toppe den, men han vil give den alt, hvad han har.
- Jeg vil selvfølgelig være enormt stolt og lykkelig, men samtidig tror jeg sgu også, at hvis jeg bliver top ti, så ville jeg være sådan: "det kunne jo godt være top fem". Jeg vil altid have en hunger efter mere, og det er det drive, der gør, at jeg sidder her i dag, siger han.
Til De Olympiske Lege sejler de ILCA 7 fra den 1.-6. august uden hviledage.