Minkdrømmen brast: Andreas må tage ni år gammel tømreruddannelse i brug
Andreas Hindbo var i gang med at overtage sin fars minkfarm, da alle mink i november skulle aflives. Nu er han trukket i arbejdstøjet som tømrer.
Dyrene er noget større i dag, end dem Andreas Hindbo indtil nu har arbejdet med. De sort-hvide kalve har netop fået nye boliger, som den tidligere minkavler nu sidder på taget af.
- Vi lægger lige en afdækning på her, så det ikke regner ind på dem.
I dag hjælper han sin barndomsven Peter Schelde med opgaver på hans families gård. Andreas Hindbo har nemlig den helt rigtige uddannelse til at ordne de praktiske gøremål.
Alligevel blev det ikke til en eneste dag som tømrer, da han i 2012 blev uddannet tømrersvend. Kun tre dage efter startede han på en minkfarm i Hedensted.
- Jeg kunne bare mærke, at det var det, jeg ville, men det blev så kun til otte år i minkbranchen, siger han.
Fra tømrersvend til minkavler
Andreas Hindbo havde planlagt fremtiden som minkavler, da han færdiggjorde tømreruddannelsen for ni år siden. Derfor var han i disse år i gang med at overtage minkfarmen fra hans far, Peter Hindbo.
Han havde allerede overtaget halvdelen af bedriften, som skulle være hans i 2022. Lykken varede dog kort, for i november meddelte regeringen, at alle mink i Danmark skulle aflives på grund af risikoen for en mutation af covid-19-smitten.
Selvom han tidligt drømte om en fremtid som minkavler, blev tømreruddannelsen alligevel et vigtigt skridt i den retning.
- Grunden til, at vi fik lov til at købe farmen og ejendommen, var, at min kone og jeg havde købt og renoveret et hus, som vi fik friværdi med fra, siger Andreas Hindbo, der netop er kravlet ned fra taget.
Da der blev sat en stopper for minkdrømmen, valgte Andreas Hindbo derfor at støve sin tømreruddannelse af og tage arbejdshandskerne på.
Fordele ved tømrerjobbet
Selvom minkene trak mere i den nyuddannede tømrersvend for godt ni år siden, er det en uddannelse, han sætter pris på.
Særligt én ting bliver fremhævet som en fordel, når arbejdet ikke indebærer dyr.
- Nu har jeg været vant til at arbejde alle weekender i mange år, så det er rart at gå på weekend, når det bliver fredag. Det glæder jeg mig til at prøve, siger han.
Andreas Hindbo bruger i øjeblikket tid på at hjælpe sin barndomsven med opgaver. Kun fem kilometer fra minkfarmen ligger kammeratens gård med køer.
- Det er bare rart at komme ud og lave noget, for det er jo det, vi er vant til. Det er ikke fordi, jeg skal til at arbejde med køer, men det er rart, at man kan tilbyde sin hjælp, siger han.
En selvstændig fremtid
Når Andreas Hindbo kigger på fremtiden, indebærer den selvstændighed.
- Det giver nogle friheder at være selvstændig, hvor man selv kan bestemme, hvornår man møder, og hvornår man arbejder lidt ekstra. Det er en frihed, jeg får svært ved at undvære, siger han.
Den frihed har i dag betydet, at de har kunnet tage deres drenge med ud i staldene, mens de arbejder på bygningerne.
Derfor er drømmen også, at han fremover kan få indflydelse på sin hverdag, selvom den ikke indeholder mink.
- Drømmescenariet er at kunne passe sig selv, købe et par huse om året, renovere og sælge eller leje ud. Det kunne være et fint scenarie for mig som alternativ til mink, fortæller Andreas Hindbo.