Vilde prisstigninger gør sønderjysk brødgigant bekymret: - Det er voldsomt, vildt og aldrig set før
Den administrerende direktør hos virksomheden Kohberg, der laver rug- og hvedebrød, har aldrig oplevet et marked under så stort pres og med så voldsomme prisstigninger, som efter at krigen i Ukraine brød ud.
René Normann Christensen er administrerede direktør hos Kohberg Bakery med base i Bolderslev nær Aabenraa. Brødfabrikken omsætter for 740 millioner kroner årligt og er dermed en af de store brødproducenter af rug- og hvedebrød på det danske marked. Lige nu oplever virksomheden sammen med resten af verden, at produktionsomkostningerne stiger eksplosivt.
Priserne er på himmelflugt. Og det er voldsomt, vildt og aldrig set før
René Normann Christensen, adm. direktør, Kohberg
Årsagen til de omfattende prisstigningerne skal findes i krigen mellem Ukraine og Rusland, der brød ud den 24. februar.
Selvom Kohberg ifølge direktøren stort set udelukkende benytter danskproduceret korn i deres brød, hvor alt rugmel er fra danske marker, og omkring 75 procent af hveden også er, så stiger priserne alligevel eksplosivt.
På grund af krigen er de normale markedsmekanismer sat ud af spil. Normalt vil det være sådan, at hvis høsten i et almindeligt år f.eks. slår fejl og skaber højere priser på korn, vil landmænd producere mere det kommende år.
Men det kan man ikke, når krigen raser. Samtidig var en fødevarekrise allerede på vej, før krigen brød ud.
En fordobling af prisen på hvede
Ifølge David Beasley, der er direktør for Verdens Fødevareprogram (WFP), betyder udviklingen, at flere mennesker i verden risikerer at sulte. Det udtalte han i sidste uge til BBC, skriver Ritzau.
- Lige når man tror, at helvede på jord ikke kan blive værre, så sker det alligevel, siger han til den britiske tv-station.
Ligesom David Beasley advarer en lang række analytikere verden over nu om, at vi står overfor en alvorlig fødevarekrise. En af dem er seniorrådgiver Henning Otte Hansen ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.
- Fordi vi blandt andet har brugt mere korn, end vi har produceret det seneste års tid. Samtidig er energipriserne steget meget markant, og så følger prisen på hvede med op, siger Henning Otte Hansen til Videnskab.dk.
Flere af analytikerne har advaret om, at krigen vil komme til at påvirke produktionen af korn og endda forudset en fordobling af den globale pris på hvede.
Nok korn i Danmark for nu
I Danmark kommer vi ifølge Kohbergs administrerende direktør næppe til at mangle korn i 2022
- Vi har sikret os korn og mel til resten af 2022, men prisstigningerne vil vi få at føle alligevel, da det er priserne på verdensmarkedet, der sætter dagsordenen - også på det danske marked, siger René Normann Christensen.
Derfor forventer han, at priserne på brød vil stige markant også i Danmark, uanset om konflikten mellem Ukraine og Rusland forhåbentlig bliver bragt til ende inden længe.
Måske prisstigninger flere år frem
- Vi kan håbe på, at de russiske tropper snart tager hjem igen, og så normaliserer priserne sig måske, men mange siger, det vil tage to til tre år, før vi har ro på markedet igen, siger René Normann Christensen og fortsætter:
- Men hvis krigen ikke snart slutter, hvem skal så ud og så markerne til med korn her i foråret? Landmændene vil være i krig, og hvis der ikke bliver sået nu, så kan der heller ikke høstes til efteråret, og, ja, så tør jeg ikke tænke på konsekvenserne, siger han.
Hvor meget brød fra Kohberg vil stige i pris den kommende tid, kan René Normann Christensen endnu ikke udtale sig om.