365 dage med krig i Ukraine - sådan har syd- og sønderjyderne været en del af krigen

Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Topbillede: Julie Lapp, TV SYD

Den 24. februar 2022 invaderede Rusland Ukraine og startede en krig, der nu har varet i et år. Syd- og sønderjyderne har hjulpet, bedt, frygtet og følt i 365 dage.

Tidligt på dagen, torsdag den 24. februar 2022, ramte brag og eksplosioner en lang række byer i Ukraine.

Rusland invaderede Ukraine.

Kort før midnat på krigens første dag oplyste den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, at 137 ukrainere havde mistet livet, både soldater og civile. 316 var blevet såret.

364 dage yderligere er nu gået siden missilangrebene 24. februar sidste år.

Over 100.000 soldater har mistet livet. 7.200 civile er bekræftet dræbt, hvoraf 438 er børn. 11.756 er blevet såret. Otte millioner er flygtet ud af landet, og cirka 40.000 flygtede til Danmark.

6.862 flygtninge bor nu i Syd- og Sønderjylland. De er blevet taget imod hos private, på asylcentre, på vandrehjem, i boliger eller på anden vis fundet et hjem i vores landsdel. Og det er ikke alt. Syd- og sønderjyderne har hjulpet. Bedt. Frygtet og følt. 

Sådan her har et udsnit af krigen set ud i Hedensted, Horsens, Vejle, Billund, Varde, Esbjerg, Fanø, Tønder, Aabenraa, Sønderborg, Haderslev, Kolding, Fredericia og Vejen. 

Sådan her har Syd- og Sønderjylland været en del af krigen.

FEBRUAR 2022

INVASIONEN

24. februar 2022 er ikke en dato, man glemmer. Ikke som ukrainer, som europæer eller som syd- og sønderjyde. 

Særligt for de herboende ukrainere ramte uvisheden om familiens tilstand i hjemlandet. Frygten for aldrig at se dem igen var stor.

Blandt andet hos Olha Volkova der bor i Vejle og har været i Danmark i 17 år nu. Både Olha Volkovas mor, sin mands familie og mange venner boede i Ukraine. 

- Det er hårdt. Det er meget hårdt at tænke på, at der kan ske dem noget - både familie og venner. Jeg tænker meget på dem lige nu. Det er ikke til at forstå, at sådan noget kan ske i 2022, lød det fra Olha Volkova.

Olha Volkova tog i kirke, hvor hun kunne bede for familie og venner i hjemlandet, ligesom så mange andre gjorde ved krigens udbrud. Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV Syd

Et andet sted i Vejle stod 27-årige Natscha Chertova dagen efter for at protestere mod invasionen. 

Hun er russisk statsborger og var på besøg hos sin kæreste i Danmark og var i dybt chok over det, der foregik i Ukraine. 

- Jeg begyndte at græde, da jeg opdagede det. Jeg ringede til min mor og mine venner hjemme i Rusland. Ingen af os forstod, hvad der foregik. Alle er i chok. Vi ved ikke, hvad vi skal gøre, fortæller hun. 

Selvom mange russere holdt lav profil, var det vigtigt for hende at vise sin modstand.

Natscha Chertova står på rådhuspladsen i Vejle og protesterer mod Ruslands invasion. Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

MARTS 2022

HJÆLPENDE HÆNDER

Kort efter krigens udbrud begyndte ukrainerne at flygte fra krigen, og flere syd- og sønderjyder bød sig til på forskellige måder. 

Med en dansk bus fra grænsen til Ukraine kom blandt andet Katja Romanchuk og hendes to børn med, så de kunne tage hjem til hendes svoger Oleg Romanchuk, der bor i Horsens. De flygtede fra byen Borodyanka mellem Kyiv og Hviderusland, hvor urolighederne var store. Siden er mange tusinde flere kommet til.

- Det er meget emotionelt at tale om. Det er meget svært for hende, oversatte svogeren for den berørte Katja Romanchuk.

4. marts tog ambulanceredderen Daniel Groth Chrestensen fra Kolding sammen med 59 andre frivillige brandmænd, ambulance- og assistancereddere fra hele Danmark til Lublin i det sydøstlige Polen for at donere 30 ambulancer til Ukraine.

Thomas Møbjerg og hans kollega Christine Thing pakkede lørdag den 12. marts deres foodtruck i Ølgod, Pagoden Foodtruck, ned og begav sig mod Polen. Hensigten var at yde en form for humanitær nødhjælp med de midler, de havde til rådighed, hvilket for deres vedkommende betød 4.000 gratis burgere.

Den 16. marts begav den 34-årige læge Camilla Hartvigsen fra Vejle sig på en 1.387 kilometer og 20 timer lang bustur for at hente 110 flygtninge i byen Przemysl, der ligger cirka 60 kilometer vest for Lviv i Ukraine.

Camilla Hartvigsen foran den bus hun hentede 110 flygtninge i. Foto: Privatfoto

I Haderslev åbnede frivillige en butik, hvor ukrainske flygtninge kunne komme og få gratis fornødenheder med varer doneret af private og virksomheder.

Med de mange flygtninge kom også børn, og dem tog flere skoler godt imod, heriblandt Toftlund Distriktsskole i Tønder, der sørgede for særlig undervisning til 26 ukrainske børn.

En masse private har været i gemmerne for at finde ting, der kunne doneres til de ukrainske flygtninge. Tøj, legetøj, tæpper, dyner, sko og en masse andet, som blev samlet forskellige steder.

På Gram Slot blev en kæmpe samling lagt i en lade, hvor ukrainere fra hele landet kunne komme og tage ting, de havde brug for. 

Ukrainske flygtninge blev modtaget i Gram, hvor de kunne finde donerede ting.

APRIL 2022

GODE FAMILIEOPLEVELSER

I løbet af de første tre måneder kom i alt 3.579 ukrainske flygtninge til Syd- og Sønderjylland og bosatte sig i forskellige kommuner. 

Pludselig skulle især kvinder og børn forholde sig til et helt nyt liv i et fremmed land, mens mændene skulle blive og kæmpe i Ukraine.

Også her gjorde syd- og sønderjyderne, hvad de kunne for at give gode oplevelser videre.

Legoland har for vane at åbne forlystelsesparken en dag før tid, hvor udsatte familier kan komme gratis ind. I 2022 gik en stor del af billetterne til flygtninge fra Ukraine.

Sådan så det ud, da glade flygtningebørn fra Ukraine spillede fodbold med Haderslev Fodboldklub.

I Haderslev flyttede 550 ukrainske flygtninge ind i det gamle sygehus i Haderslev, og det ville Haderslev Fodboldklub gøre til en god oplevelse. Derfor tog klubben fodboldmål og bolde med og inviterede til fodboldglæde og fællesskab på græsplænen foran sygehuset. Noget klubben gjorde to gange om ugen i tiden efter.

MAJ 2022

KRIGEN TRYKKER

Hvert år den første onsdag i maj klokken 12.00 lyder luftalarmen i Danmark for at sikre, at befolkningen ikke glemmer signalerne og deres betydning. Modsat hvad mange tror, er det nemlig ikke en afprøvning af, om varslingssystemet virker, for funktionaliteten testes hver nat uden lyd.

Men 4. maj 2022 var der pludselig over 30.000 ukrainske flygtninge i Danmark, som der skulle tages ekstra hensyn til. For dem er lyden et nyligt minde om krig og rædsel.

Det fik AsylSyd, der driver otte asylcentre i det sønderjyske, til at advare særligt de mange ukrainske flygtninge om testen af varslingssirenerne. Der blev blandt andet uddelt materialer om sirenerne på ukrainsk, ligesom der hang plakater rundt omkring med information til flygtninge.

DANSK UKRAINSK
VI TESTER SIRENERNE МИ ВИПРОБОВУЄМО СИРЕНИ
4. maj kl. 12:00 4 травня о 12:00
Kun en test! Це лише випробування!
Når sirenerne lyder onsdag d. 4. maj kl. 12:00, er der ikke fare på færde. Коли в середу, 4 травня, о 12:00 пролунає звук сирени, це не буде попередженням про небезпеку.
Hvorfor teste? Для чого відбувається випробування?
Vi afprøver varslingssystemet og husker os alle på, hvad vi skal gøre, når det er alvor. Ми випробовуємо систему оповіщення та згадуємо, що потрібно буде робити, якщо сигнал сирени не буде навчальним.
Find mere information Знайти додаткову інформацію
Information på flere sprog Інформація кількома мовами
En explainer-video om sirener Відео, що роз’яснює все про сирени
Find det på brs.dk Знайдіть його на сайті brs.dk
Kilde: Kilde: Beredskabsstyrelsen

Mens ukrainske flygtninge blev mindet om krigen fra deres nye hjem i Danmark, buldrede krigen stadig derudaf for soldaterne i Ukraine.

I den lille landsby Jedsted ved Esbjerg fandt de to kammerater Vtaliy Bondarenko og Mikael Schiermer ud af at lave skudsikre veste. De blev lavet af hardox 500-stålplader, fragmentabsorberende gummi, limpistoler og gaffatape beklædt med camouflageveste. 

De to mænd havde kun været kammerater i ganske kort tid. De mødte nemlig hinanden online gennem et netværk af mennesker, som alle var optagede af at sende hjælp i alle afskygninger til Ukraine.

Mikael Schiermer kørte selv sine første 20 veste til fronten i Ukraine sammen med andet hjælpeudstyr.

Mikael Schirmer med én af de hjemmelavede veste, han selv fragtede til Ukraine. Foto: Pia Thorsen, TV SYD

JUNI 2022

SAVNER HJEM

Flere måneder væk fra hjemlandet begyndte at skabe afsavn hos nogle af de ukrainske flygtninge, der begyndte at drømme sig tilbage til hjemlandet. Her skulle de enten begrave familiemedlemmer, redde personlige ejendele ud fra bombede huse eller få passet fornyet i hjemlandet.

I midten af juni blev en bus med 52 ukrainere sendt afsted fra Haderslev mod Ukraine, mens 200 blev skrevet på venteliste til en billet hjem. Frivillige fra foreningen "Hjælp Ukrainere i Haderslev" havde måneder tilbage hjulpet ukrainere fra det krigsramte land til Danmark, men de valgte også at hjælpe ukrainere tilbage igen.

En af dem, der tog bussen hjem til Ukraine, var Olena Lazarets og hendes søn, der dog ikke havde planer om permanent tilbagevenden til hjemlandet.

- Jeg følger mig mere tryg i Danmark, sagde hun.

Olena Lazarets og hendes søn i bussen på vej tilbage til Ukraine for at besøge familie. Foto: Nikolai Reinhold, TV SYD

En anden, der i juni vendte tilbage til Ukraine, var esbjergensiske virksomhedsejer Thomas Sillesen. 

Hans virksomhed og lejlighed ligger i byen Odessa, som han hurtigt måtte forlade, da krigen brød ud. Selvom krigen for et halvt år siden absolut ikke var slut, oplevede Thomas Sillesen et andet Ukraine, end det han fire måneder forinden forlod. Han var én af de første udlændinge, der vendte tilbage.

Der var noget mere stille end sædvanligt. Restauranter og barer havde åbent indtil klokken 21, og der var mørklægningspåbud i hele byen fra klokken 23. 

Men når man taler med Thomas Sillesen i februar 2023 om turen tilbage i juni 2022, husker han særligt én oplevelse.

- Ved den bygning, hvor jeg bor, står der en vagt. Vi plejede bare at sige hej, for vi kunne dårligt kommunikere, for han talte russisk, og jeg taler ukrainsk. Men da jeg kom tilbage i juni, gik han mod mig, og så fik jeg et stort kram. Det virkede som om, han tænkte, at det måtte betyde bedre tider, når en udlænding kom tilbage, fortæller han.

JULI 2022

RUSSISK MODSTAND

Mens syd- og sønderjyder sendte hjælp til ukrainerne, viste mange også deres modstand mod Rusland.

Lego valgte i juli at opsige sin kontrakt med driftsselskabet bag samtlige 81 butikker i Rusland som konsekvens af Ruslands invasion.

Også den sønderjyske virksomhed Danfoss indgik i juli en aftale om salg af sine russiske og hviderussiske forretninger.

Også andre store både nationale og internationale brands som Nike, Cisco, Apple, Ford, Dell Technologies, Arla, Mærsk, Carlsberg og Exxon Mobil blandt andre valgte at indstille aktiviteter i landet.

Men én sønderjysk virksomhed kom alvorligt i vælten. Skokoncernen ECCO fortsatte med at drive forretning i Rusland og skruede ligefrem op for markedsføringen i Rusland.

AUGUST 2022

ET HALVT ÅR MED KRIG

Pludselig var der gået et halvt år med krig i Ukraine. Noget som flere kommuner valgte at markere på forskellig vis.

I Kolding, Haderslev og Vejle Kommuner blev skulpturer og andre kunstværker tildækket med sandsække.

Årsagen havde dobbeltbetydning. For mens den 24. august markerede halvårsdagen for den russiske invasion, var det også dagen for Ukraines 31-års uafhængighed fra Sovjetunionen.

I Ukraine blev en lang række historiske monumenter nemlig dækket til med sandsække for at sikre kulturarven mod at blive ødelagt i forbindelse med bombardementer over de større byer i Ukraine.

Fra venstre: Et kunstværk i Vejle blev dækket til med sandsække, Christen Berg-statuen i Kolding fik lagt sandsække rundt om sig, og i Haderslev dækkede sandsækkene springvandet i byen. Foto: Privat

I august kom tal for, hvor mange ukrainere der var kommet i job i Danmark efter flugten.

I TV SYDs dækningområde havde 852 ukrainere dengang fået job, mens det tal var 4.290 på landsplan.

Og her overgik den sønderjyske kommune Tønder 96 andre kommuner i landet og blev kun overgået af den fynske kommune Ærø. 

I alt 16 - 66 år Beskæftigelse Procent
Tønder 255 148 79 53%
Esbjerg 531 333 102 31%
Varde 321 197 89 45%
Billund 134 87 42 48%
Hedensted 193 116 41 35%
Horsens 327 207 78 38%
Vejle 490 296 77 26%
Fredericia 148 95 16 17%
Kolding 383 232 83 36%
Vejen 294 178 71 40%
Haderslev 340 220 70 32%
Aabenraa 256 153 35 23%
Sønderborg 281 160 64 40%
Fanø 14 11 5 45%

I Tønder Kommune var 54 procent af de arbejdsdygtige ukrainere kommet i arbejde. Kommunens arbejdsløse ukrainere var blandt andet med til jobdating-arrangementer.

SEPTEMBER 2022

KRIG GAV KRISE

Syd- og Sønderjylland tog godt imod ukrainske flygtninge og hjalp dem i job og til at få en god hverdag i et nyt land.

Men krigen satte sine spor på den danske økonomi. Elpriserne steg, benzinen blev dyr og bonen i supermarkedet blev noget dyrere end tidligere.

Som straf for Ruslands invasion valgte Vesten og EU at indføre en række sanktioner, og som modsvar skruede Rusland ned for forsyningen af gas til Europa, hvor det er et vigtigt brændsel i elproduktionen.

Pludselig skulle man holde øje med vindforhold for at spare mest på strømmen og kæmpe om træpiller og brænde, som var blevet enormt dyrt. Og da flere tankstationer åbnede med slagtilbud på benzin til 9,99 kroner, skabte det enorme køer.

Lang kø til åbning af tankstation med slagtilbud.

OKTOBER 2022

"OG VI HJÆLPER VEDHOLDENDE UKRAINE"

De seneste par år har coronapandemien været et vigtigt emner for de danske politikere, men ved Folketingets åbning i oktober 2022 fyldte krigen i Ukraine en stor del af Statsministerens tale. 

Talen bevidnede om, hvor stor en del Danmark har taget i krigen.

- Putins krig i Ukraine er grusom. Ufattelig. Og utilgivelig (...). Vi sendte et klart signal til vores allierede. Og vi hjælper vedholdende Ukraine, sagde Mette Frederiksen (S) i talen tirsdag den 4. oktober 2022.

Læs uddrag af Mette Frederiksens tale, der handler om Ukraine

Den 24. februar forandrede vores verden sig.

Rusland invaderede Ukraine og startede en brutal angrebskrig på europæisk jord.

Tusinder har mistet livet. Millioner er sendt på flugt.

De massegrave vi troede, vi havde set for sidste gang i Europa, da Balkan stod i brand i 90’erne.

De åbnes med al deres gru igen.

Putins krig i Ukraine er grusom. Ufattelig. Og utilgivelig.

I ugerne og månederne efter krigens start genfandt Europa og den transatlantiske alliance vores fordums styrke.

I dag vil jeg vove den påstand. At vi er stærkere end nogensinde før.

Sverige og Finland har truffet en historisk beslutning om at blive medlem af NATO.

Herhjemme stemte 66,9 procent af danskerne ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet.

Vi sendte et klart signal til vores allierede.

Og vi hjælper vedholdende Ukraine.

En krig i et europæisk land. Det betyder dyrere smør, når du handler ind. Så lille er verden nu.

Danmark kan ikke løse vores tids store udfordringer alene.

En dansk regering kan ikke sikre jeres sikkerhed uden vores medlemskab af NATO.

Vi kan ikke få styr på migration og klimaforandringer uden et meget tættere samarbejde med Afrika.

Og vi kan ikke sikre arbejdspladser og velstand uden vores medlemskab af EU.

Europa skal stå stærkere i egen ret.

Da pandemien ramte, kunne vi ikke skaffe livsnødvendige hjælpemidler. Nu mangler vi mikrochips til computere. Og ganske meget andet til vores egen produktion.

Har vi europæere i for mange år tænkt, handlet og opført os for naivt?

Det må vi nok alle erkende.

Vi skal ikke skære ned på militærbudgetterne, når andre opruster.

Vi skal ikke sælge kritisk infrastruktur til højestbydende.

Vi skal til gengæld spille en langt mere offensiv rolle internationalt. Ellers er der andre, der gør det.

Statsstøtteregler skal ses kritisk efter.

Det samme skal reguleringen af energimarkedet.

Derfor har regeringen i EU arbejdet for, at vi kan inddrage den ekstraordinære profit, som selskaber og mellemhandlere tjener på grund af krigen.

De penge, det måtte indbringe i Danmark. Dem vil regeringen krone for krone føre tilbage til forbrugerne.

I det hele taget skal Europa gentænke globaliseringen. Så den kommer flere mennesker, vores suverænitet og ikke mindst klimaet til gavn.

”Der truer os i tiden en ond, usynlig magt”.

Sådan skrev den danske forfatter Ole Wivel til indvielsen af Båring Højskole, der blev skabt i atombombens skygge efter 2. verdenskrig.

Sangen skulle både se den truende virkelighed i øjnene. Og vise en vej frem.

Desværre er den blevet aktuel igen.

Ruslands oprustning. Trusler om atomkrig. Hadsk tale. Ulovlige såkaldte ’folkeafstemninger’ i ukrainske regioner.

Det varsler en svær tid.

Men vi bøjer os ikke.

Det er den viljefasthed, der kendetegner Danmarks internationale engagement.

Fra vores soldaters tilstedeværelse på NATO’s østlige flanke. Til verdens brændpunkter.

Fra vores kandidatur til FN’s sikkerhedsråd. Til det grønne, strategiske partnerskab med Indien.

Vi forhandler med USA om en bilateral forsvarsaftale.

Vi ser på, om Esbjerg Havn skal udbygges, så allieredes skibe kan lægge til.

Vi kæmper for menneskerettigheder. For retten til fri abort for kvinder. Og imod klimaforandringer.

Danmarks navn er stærkt globalt.

Jonas Vingegaard gjorde en hel nation stolt, da han vandt Tour de France. Måske endnu mere da han ventede på sin konkurrent efter et styrt på en af de sidste nedkørsler.

Man kan regne med os.

Med danske virksomheder. Der kan levere svar på stort set alle de spørgsmål, verden i de her år rejser.

Vi er en samvittighedsfuld samarbejdspartner for verdens fattigste lande.

En troværdig partner for vores allierede. I Europa og over Atlanten.

Og i samarbejdet med Grønland og Færøerne.

Danmark er en tidligere kolonimagt. Og vi har påført ikke mindst Grønland nogle dybe sår, som vi danskere har haft svært ved at blive konfronteret med.

Men fortiden forsvinder ikke. Vi bliver nødt til at forholde os til det hele. Både det gode og det dårlige.

I dag har Færøerne, Grønland og Danmark et stadigt mere ligeværdigt samarbejde. Med respekt de tre lande imellem.

Regeringerne mødes løbende og mere struktureret. Også for at drøfte udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik.

Det har styrket rigsfællesskabets muligheder for at navigere i en ny virkelighed. Hvor de geopolitiske udfordringer er lige uden for vores vindue.

Og hvor ingen er til salg!

NOVEMBER 2022

FORLÆNGET GRÆNSEKONTROL

1. november var danskerne i stemmeboksen for at sætte deres kryds ved folketingsvalget. Ét af de emner, der fyldte meget i den syd- og sønderjyske politik, var ikke nyt; grænsekontrollen mellem Danmark og Tyskland. Noget de fleste Syd- og Sønderjyder ønsker afskaffet på grund af massive køer og lang rejsetid.

Men fra 12. november blev grænsekontrollen forlænget med et halvt år. Et af argumenterne i justitsminister Mattias Tesfaye's (S) brev til EU-kommissionen var Ruslands invasion af Ukraine.

DECEMBER 2022

FRYSENDE KOLDT

Sæsonen skiftede i december til vinter, og det betød dalende temperaturer. I Ukraine kom den sibirisk kulde snigende, og med manglende strøm og varme flere steder i landet handlede det pludselig om overlevelse.

I Fredericia forsøgte far og datter Jurij og Anna Gabedov at hjælpe frysende ukrainere. De samlede penge ind til små bærbare brændeovne, der skulle hjælpe soldaterne ved fronten med at holde varmen.

Hør om Anna og Jurij Gabedov's projekt i videoen her. Video: Ole Møller Redigering: Katrine Dam

Dorthe og Hans Peter Søeberg havde i december fået en nødgenerator i overskud fra deres mosteri på Elkærholm lidt uden for Vester Nebel. Den valgte de at sende til byen Sumy i det østlige Ukraine, hvor den skulle give strøm til et hospital i byen.

- Vi skal have stoppet Rusland. Hvis vi kan bidrage på den her måde, så gør vi det, sagde Dorthe Søeberg.

Også erhvervsmand Poul Henrik Jensen fra Vejen sørgede for generatorer til Ukraine, da en mand i Vorbasse donerede 16 brugte generatorer. Poul Henrik Jensen har boet 22 år i Ukraine, men da krigen brød ud, flyttede han hjem til Vejen med sin ukrainske kone.

- Der gik kun fem minutter, efter vi havde været på TV, så var den første i røret, der havde en generator. Nu har vi foreløbig været ude og hente 23 generatorer, fortæller Poul Henrik Jensen.

JANUAR 2023

MERE VARME

Hjælpen til varme i Ukraine fortsatte i januar i år, hvor den sibiriske kulde fortsat havde tag i landet med temperaturer ned til -15 grader.

Derfor sendte Hotel Fredericia 48 dyner og puder til Ukraine for at hjælpe med at holde varmen.

Hotel Fredericia skulle udskifte dyner og puder til sommer, men processen blev fremskyndet, så de kunne sendes til Ukraine. Foto: Ole Møller, TV SYD

Hotellet skulle først udskifte dyner og puderne til sommer, men situationen i Ukraine fik hotellet til at fremskynde den proces, efter organisationen Rotary henvendte sig for at spørge, om der var noget i overskud.

- Der er masser af sjæle derovre, som har det hårdt og fryser. De mangler decideret noget varme, så den smule bidrag vi kan yde her, er vi glade for, sagde direktør for Hotel Fredericia, Einar Kring.

FEBRUAR 2023

365 DAGE MED KRIG

Og så blev det februar. 24. februar markerer 365 dage med krig, men også 365 dage med velvillighed og hjælp fra Syd- og Sønderjylland.

Rusland lægger angiveligt op til en ny offensiv for at markere etårsdagen, men Ukraine holder skansen i landet.

Få uger inde i invasionen var det russiskkontrollerede område vokset til omkring 161.000 kvadratkilometer, svarende til mere end en fjerdedel af Ukraines samlede territorium.

Derefter formåede ukrainerne at slå de russiske styrker tilbage i det nordlige Ukraine, og Rusland har siden sommeren koncentreret sin offensiv i den østlige og sydlige del af landet.

I november anslog tænketanken Institute for the Study of War, at Ukraine havde befriet et samlet areal på cirka 74.000 kvadratkilometer fra de russiske styrker siden invasionens begyndelse.

Blåt område: Ukrainsk genvundet kontrol. Rødt område: Russisk kontrolleret. Skraveret område: Russisk-kontrolleret før 24. februar 2022. Foto: TV 2

Syd- og Sønderjyderne har gjort, hvad de kunne. De har bedt, hjulpet, frygtet og følt, og måske det har givet en lille smule styrke.

Fra esbjergensiske Thomas Sillesen, der er tilbage i Odessa på fuld tid, lyder det nu meget simpelt:

- Jeg er sikker på, at vi vinder.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com