Krea Kongen: Sådan bygger du et fuglehus
Vil du kaste dig ud i at bygge et fuglehus, kan du her få et par tips og tricks fra naturvejleder Jonas Gadgaard. Han guider dig blandt andet igennem, hvordan du kan lave en naturtro fuglekasse.
De findes i alle størrelser, hænger i forskellige højder og så bebos de af forskellige ’lejere’. Fuglehuse eller fuglekasser er et meget almindeligt syn i både skove, parker og haver.
Fugle som musvitten, stæren og rødstjerten er nogle fuglearter, der er dybt afhængige af, at der sættes fuglekasser op, så de kan få bygget en rede. Naturligt foretrækker disse fugle og en hel del andre hulrugende fugle at bygge rede i huller i gamle og hule træer, men da det er en mangelvare i mange skove og haver, er fuglehuse og fuglekasser en alternativ bolig for dem.
Vi har samlet lidt tips og tricks fra Jonas Gadgaard, der er naturvejleder hos NaturKulturVarde i Varde Kommune. Foruden at være naturvejleder, har han også sin egen YouTube-kanal, hvor han går under navnet NaturNørd og fortæller om den danske naturs dyre- og planteliv.
- Hæng fuglekassen i skyggen. Man ser alt for tit, at fuglekasser hænger mod syd og dermed lige i solen.
Jonas Gadgaard, naturvejleder ved NaturKulturVarde
Jonas Gadgaard går især meget op i fugle, og han giver derfor gode råd til, hvordan man kan bygge sin egen fuglekasse. I videoen herunder viser han, hvordan man bygger den mest naturtro fuglekasse indbygget i en træstamme.
Størrelsen betyder en hel del
De opmærksomme har måske lagt mærke til, at fuglekasser og fuglehuse hænger i forskellige højder på træstammer. Og de ekstra opmærksomme har måske også observeret, at hullerne i fuglekasserne har forskellige størrelser.
Dét er der selvfølgelig en god grund til. Fugle har nemlig forskellige præferencer, når de skal finde et sted, de kan bygge rede.
- Selve udformningen af fuglekassen kan være meget ensformigt. Men størrelsen af indgangen til kassen er altafgørende for, hvilke fuglearter, man får i, siger Jonas Gadgaard til TV SYD.
Når man skal bygge en fuglekasse eller et fuglehus, skal man være opmærksom på forskellige mål. Både hulstørrelserne og afstanden fra hul til bund varierer alt efter, hvilken fugl, der forhåbentlig skal flytte ind.
Herunder kan du se nogle af de mest almindelige mål.
Magiske mål
Blåmejse, sumpmejse og sortmejse:
Hulstørrelse: 28 mm. Afstand fra hul til bund: 22 cm
Musvit og skovspurv:
Hulstørrelse: 32 mm. Afstand fra hul til bund: 20-22 cm
Rødstjert og fluesnaper:
Hulstørrelse: 32 mm. Afstand fra hul til bund: 18 cm
Stær:
Hulstørrelse: 50 mm. Afstand fra hul til bund: 25 cm
Pas på med placeringen
Ligesom at målene på fuglekasserne varierer, er der også forskel på, hvor højt de forskellige fuglehuse og fuglekasser placeres.
Dog skal alle fuglekasser så vidt muligt placeres, så indgangshullet vender mod nord eller øst.
- Hæng fuglekassen i skyggen, man ser alt for tit, at fuglekasser hænger mod syd og dermed lige i solen. Så varmer det kassen voldsomt op, og dermed får fugleungerne det alt for varmt, siger naturvejlederen.
Vores små fugle kan godt få op mod 10 unger, og de ligger derfor oftest ovenpå hinanden. Så hvis fuglehuset hænger lige i solen, bliver ungerne overophedet.
Fuglene stiller også forskellige krav til, hvor højt deres bolig skal hænge. For eksempel vil en musvit gerne have en lejlighed i ’stueetagen’, mens stæren er mere til en ’penthouse-lejlighed’ i op til 6 meters højde.
Herunder kan du se, hvor højt du skal placere de forskellige fuglekasser.
Hvor højt skal den hænge?
Blåmejse, sumpmejse og sortmejse: ½ - 1 ½ meter fra jorden
Musvit: ½ - 1 ½ meter fra jorden
Skovspurv: 2-4 meter fra jorden
Rødstjert: 1 ½ - 4 meter fra jorden
Fluesnapper: 1 ½ - 3 meter fra jorden
Stær: 3-6 meter fra jorden
Med disse tips og gode råd kan du forhåbentlig komme i gang med at bygge dit eget fuglehus eller fuglekasse. Nedenfor kan du finde lidt ekstra inspiration og se, hvordan andre har valgt at bygge deres fuglehuse. Billeder har været indsendt til TV SYDs konkurrence ’Krea Kongen’, hvor man kunne deltage ved at sende et billede ind af en hjemmebygget fuglekasse.
Du kan se udsendelsen med Jonas Gadgaard her.
Så det er bare om at finde hammer og sav frem!