Uro om udslusningsboliger: - 30 syge mennesker i en lille by er nok
Planerne om otte udslusningsboliger møder kritik fra både borgere i byen og en lokalpolitiker, der vil have sat en stopper for projektet.
På papiret lignede det en smal sag at få planerne om otte nye boliger i Sønder Stenderup gennemført, men projektet og processen møder nu så meget kritik, at sagen ikke er helt så ligetil alligevel.
Jeg vil opfordre til, at man ikke går videre med planerne
Molle Lykke Nielsen, (DF), medlem af Plan- og Teknikudvalget, Kolding Kommune
Det er Bostedet Stentoft, der ønsker at udvide med otte udslusningsboliger. Stedet er et socialpsykiatrisk bosted for voksne med eksempelvis psykiske lidelser, spiseforstyrrelser eller misbrug. Der er i forvejen 30 boliger på stedet, men nu vil de altså gerne være større, og det møder kritik.
- Det er o.k., at de er her, men 30 syge mennesker i en lille by må være nok. Jeg synes bestemt ikke, der skal udvides, lyder det fra Susanne Asmussen, der har boet i byen med de 535 indbyggere i 61 år.
Derudover møder det kritik, at høringsfasen er lagt henover sommerferien, og så var kun seks naboer til bostedet i første omgang inviteret til møde om projektet den 1. august klokken 13.
- Jeg synes, det er urimeligt, at man ikke hører alle byens borgere, når man taler om at udvide med næsten 25 procent. Samtidig lægger man høringsfasen i sommerferien, og det dur ikke. Vi er nødt til at være ordentlige, lyder det fra Molle Lykke Nielsen (DF), der er medlem af Plan- og Teknikudvalget i Kolding Kommune.
Det er forvaltningen i Kolding Kommune, der har fastlagt længden af partshøringen. Seks naboer, hvis ejendomme grænser op til byggegrunden, modtog brev i deres e-boks om høringen den 11. juli og har indtil 15. august til at svare.
Kolding Kommune oplyser, at fristen i en høringsfase normalt er 14 dage, men at den på grund af sommerferien er forlænget til fem uger.
Kommunen oplyser også, at den pt. har modtaget en håndfuld høringssvar.
Larm og salg af narkotika
Kommunen modtog ansøgningen om at opføre otte boliger på en matrikel overfor bostedet den 6. maj i år. Her blev det ikke oplyst, at der var tale om udslusningsboliger. Det kom først frem senere, da sælger kontaktede kommunen og gav dem den oplysning.
Og det ændrer billedet, mener Molle Lykke Nielsen. For selv om der ikke er noget til hinder i lokalplanen for at opføre udslusningsboliger, og bygherre heller ikke er forpligtet i sin ansøgning til at oplyse, at der er tale om den type bolig, så er det en vigtig information, mener han.
- Hvis ikke det havde været for sælgers oplysning, så var den her sag gledet igennem forvaltningen, men når der er tale om udslusningsboliger, så vil vi gerne behandle den politisk, siger han.
Samtidig har han fået henvendelser fra flere borgere i byen, der er bekymrede for udsigten til en udvidelse af bostedet.
- Jeg mener, byen er for lille til en udvidelse. Borgerne oplever i forvejen larm fra beboerne, og de oplever, at der bliver solgt stoffer, og at det er utrygt, siger Molle Lykke Nielsen, og det billede genkender Susanne Asmussen.
- Jeg har flere gange set, at der bliver solgt stoffer forskellige steder, når jeg går tur med min hund om aftenen, og jeg hører fra andre, at de oplever, at der er meget larm og politi omkring stedet, siger hun.
Samtidig husker hun, hvordan bostedet tidligere var plejehjem, hvor hun selv arbejdede, og at der var lagt op til, at der skulle være syv til otte boliger på bostedet. Derfor må det være nok med de nuværende 30.
- Jeg håber ikke, de får lov til at udvide, og i øvrigt mener jeg, at et udslusningssted hører hjemme på et behandlingscenter og ikke et bosted, tilføjer hun.
Sagen skal nu præsenteres for politikerne i Plan- og Teknikudvalget den 13. august.
- Vi skal tage stilling til, om projektet skal godkendes, men jeg vil opfordre til, at man ikke går videre med planerne, siger Molle Lykke Nielsen.
På baggrund af kritikken har bostedet åbnet dialogmødet den 1. august op, så alle interesserede må komme og ikke kun de seks naboer, der i første omgang var inviteret.
TV SYD har været i kontakt med Jan Toftholm, der er direktør for Plus Sundhed, som står for Bostedet Stentoft.
Han har bedt om at få vores spørgsmål på skrift, hvilket vi har sendt ham tirsdag formiddag. Vi har endnu ikke fået svar. Han oplyser dog, at han vil svare på spørgsmålene i løbet af onsdag.