Tidligere hjemløs skal hjælpe i millionprojekt: - Det er et helvede ikke at have et hjem
Tommy Engstrøm var misbruger og hjemløs. Nu skal han komme med inputs til, hvordan man bedst hjælper hjemløse i Kolding Kommune.
Han har et hjem nu, men han har prøvet at stå uden tag over hovedet.
- Det er et helvede ikke have noget sted at bo. Det er frustrerende, og det er stressende.
Ordene er Tommy Engstrøms. Han er 56 år, førtidspensionist og tidligere hjemløs.
- Hvis jeg havde penge, så brugte jeg dem på stoffer i stedet for at betale husleje, og når man ikke betaler husleje, så ryger man ud, fortæller han.
Når jeg engang dør, så kommer jeg i himlen, fordi helvede kommer du ikke i to gange
Tommy Engstrøm, tidligere hjemløs
Det er 15 år siden, at han sov i kirker, på sit arbejde eller på må og få hos venner og bekendte. Han har et hjem i Kolding, misbruget er under kontrol, og han får hjælp til at styre økonomien.
- Kommunen administrerer min pension og sørger for, at min husleje bliver betalt, så jeg ved, at jeg har mit hjem, fortæller Tommy Engstrøm, der de to første år i egen bolig også havde en støttekontaktperson.
- Jeg fik hjælp til møbler, til etablering og sågar også mad. Det var en vældig støtte at have. Bare det at der kom én engang imellem og sagde 'har du ryddet op?', 'skulle du ikke lige tage din opvask og toilettet - hvad med det?'
3,5 millioner kroner til nytænkning
Foreningen Hjemløsninger har netop modtaget 3,5 millioner kroner til at nytænke og bekæmpe hjemløshed i Kolding Kommune.
Lige nu bliver antallet af hjemløse i hele landet opgjort i en uge hvert andet år. Men optællingen er kun et øjebliksbillede, og den er svær at målrette hjælpen efter, lyder det fra nogle af dem, der arbejder med udsatte mennesker.
Derfor skal pengene blandt andet gå til at lave en mere løbende optælling.
- Tænk hvis man gjorde det på samme måde på sygehusene og gik ned i uge seks i lige år, og så var det det antal sengepladser, de havde de næste to år. Det tror jeg ikke, de ville stille sig tilfreds med, men det har man gjort på hjemløseområdet, lyder det fra Marianne Petersen, centerleder for bostøtte og væresteder i Kolding Kommune hvor antallet af hjemløse sidste gang blev opgjort til 55.
Hjemløse i Danmark
Ved den seneste hjemløsetælling i februar 2022 blev der talt 5.800 personer på landsplan.
Det er et fald på 10 procent i forhold til 2019.
I alt blev der talt 868 hjemløse i Region Syddanmark i 2022.
Her kan du finde tallene for de enkelte kommuner.
Kilde: Vive
- Der er så mange andre ting, der kan være svært, når man er hjemløs, men det skal ikke være systemet, der er barrieren. Hvis vi ikke ved, hvor mange hjemløse, der er, ved vi heller ikke, hvad deres profiler og behov er, og så har vi ikke nogen chance for at skabe et system, der arbejder med i stedet for imod de her mennesker, tilføjer Louise Marie Pedersen, der er stifter og direktør i Hjemløsinger.
Havner i himlen
Tommy Engstrøm er en del af Kolding Kommunes udsatteråd, der skal være med til at lave en ny hjemløsestrategi. Han påpeger, at der er behov for flere billige boliger, og så skal der fortsat være en fast støtte, når man går fra gade til bolig.
Han fik selv hjælp, da han stod uden tag over hovedet, og han får det stadig her 15 år senere. For ham var det altafgørende, og med sine egne erfaringer at trække på, håber han at kunne bidrage til at få andre ud af hjemløshed, for han ønsker ikke for nogen at komme i samme situation.
- Når jeg engang dør, så kommer jeg i himlen, fordi helvede kommer du ikke i to gange, og det er et helvede ikke have noget sted at bo, siger han.