Over 70 vidner afhørt i sag om ulovlig import af hunde: - Der var noget, der virkede forkert
Sagen handler om ulovlig import af mindst 115 franske bulldogs, der er hentet i Polen og solgt i Danmark via sider som Den Blå Avis og GulogGratis.
Sagen, der begyndte i starten af marts, er nu ved at være nået til sin slutning. Gennem flere retsmøder er det ene vidne efter det andet blevet indkaldt. I alt har 72 personer været i vidneskranken. I dag blev de sidste afhørt.
Næsten samtlige af vidnerne er købere, der i løbet af 2018 og 2019 har købt franske bulldogs ved en af de tre tiltalte i sagen. Flere af dem fortæller, at de købte hundene uden at mistænke, at de kunne komme fra Polen.
Sagen drejer sig om ulovlig import af hundehvalpe af racen fransk bulldog, hvor tre mænd på 52, 56 og 59 år fra henholdsvis Gram, Kolding og Nordborg er tiltalt. De skulle i forening have importeret hvalpe ulovligt fra Polen for at sælge dem som danske hunde på sider som Den Blå Avis og GulogGratis til en lang række købere.
Sag om ulovlig import af hunde
Fredag d. 5. marts 2021 begyndte en straffesag ved retten i Kolding, hvor tre mænd er tiltalt for ulovligt at importere mindst 115 hvalpe af racen fransk bulldog fra Polen til Danmark med henblik på at sælge hundene via sider som Gul & Gratis og Den Blå Avis i perioden august 2018 til august 2019.
Derudover er mændene tiltalt for at have solgt hvalpene fra deres private adresser, selvom de ikke havde tilladelse til erhvervsmæssig handel med dyr.
Mændene er 52, 56 og 59 år og stammer fra Gram, Kolding og Nordborg.
Sagen er efterforsket af Den Specialiserede Dyreværnsenhed ved Sydøstjyllands Politi, og ifølge anklageskriftet er hvalpene indført til Danmark fra Polen uden ID-mærkning med chip, rabiesvaccine, sundhedscertifikat eller været tilset af en dyrlæge i afrejselandet. Mændene er desuden ikke registreret som importører ved Fødevarestyrelsen.
Anklagemyndigheden går efter en frihedsstraf, konfiskation af 690.000 kroner (svarende til 6.000 kroner pr. solgt hvalp), en tillægsbøde og frakendelse af retten til erhvervsmæssig handel med hunde og erhvervsmæssig opdræt af hunde.
70 personer, der har købt hvalpe af sælgerne, skal afhøres i sagen. I flere tilfælde har hvalpene vist sig at have adskillige sygdomme.
Kilder: Sydøstjyllands Politi og anklageskriftet
Flere af køberne fortæller i retten, at de har købt hunde hjemme ved de tiltalte, fået fremvist en mor til hvalpene og fået dansk sundhedsbog på hunden, der er underskrevet af en dansk dyrlæge.
For nogen af køberne har der ikke være problemer med hvalpene, mens andre har oplevet, at deres hvalpe havde knæproblemer, allergi og parasitter i afføringen.
Generelt har flere vidner forklaret, hvordan de på bagkant har fået øje på nogle ting, der kunne have været noget, der mistænkeliggjorde salget af de franske bulldogs. For eksempel at nogle af køberne havde skrevet over SMS og på salgssiderne med et andet navn end den person, der solgte hundene, når de så dukkede op.
- Der var noget, der virkede forkert. Jeg følte ikke, at det var ham, jeg skrev med, forklarer en af vidnerne i dag.
Hentet i Polen
To af de tiltalte i sagen har afgivet forklaring.
Her erkendte manden fra Kolding importen ved et de første retsmøder. Han forklarede, at han havde hentet hunde af racen fransk bulldog i Lodz i Polen og ført dem ind i Danmark uden at være registreret som importør ved Fødevarestyrelsen eller være godkendt til erhvervsmæssig handel med dyr.
Dengang forklarede han, at han gjorde det, fordi det var nemmere at sælge danske hunde, da udenlandske hunde har et dårligt rygte i forhold til sygdomme.
De tre personer er tiltalt for sammen at have begået de strafbare handlinger, som det 24 punkter lange anklageskrift handler om. Anklagemyndigheden betragter sagen som organiseret kriminalitet.
Sagen skal voteres i næste uge, mens datoen for domsafsigelse endnu er ukendt. De tiltalte nægter sig alle skyldige.