Over 500 ørreder er døde, og det ligner gammelt mysterium fra nabobyen
I weekenden blev der fundet hundredevis af døde fisk i en bæk, men intet tyder på, at den nøgagtige årsag kan klarlægges.
Mellem 500 og 700 ørreder i Hjarup Bæk er døde, og det ligner en sag fra Skanderup Bæk, som udspillede sig for knap 15 år siden.
Her prægede døde ørreder nemlig også vandmiljøet. De døde fisk blev fundet cirka hvert tredje år og typisk lige inden efterårsferien.
Miljøafdelingen i Kolding Kommune undersøgte mysteriet i årevis, og mistænkte blandt andet, at giftstofferne i bækken skyldtes rengøringsmidler fra en af de nærliggende skoler.
Lige indtil de fik et opkald fra en borger, der ringede med en henvendelse om, at vejen på Kastanie Alle skummede voldsomt, når han kørte forbi i regnvejr.
Og der - 18 år efter - faldt tiøren: De døde fisk i Skanderup Bæk skyldtes kastanjer.
Kastanjer indeholder nemlig giftstoffet saponin, der skummer som sæbe.
Den præcise årsag forbliver uvis
Sten Frandsen, der er miljøtekniker i Kolding Kommune, var med til at opklare mysteriet i Skanderup Bæk i 2010, ligesom han nu har været ude og undersøge Hjarup Bæk.
Han afviser, at samme scenarie skulle være tilfældet i Hjarup Bæk.
- Det skyldes ikke saponin fra kastanjer, for der findes slet ingen kastanjer i området, forklarer Sten Frandsen.
Selvom Sten Frandsen kan redegøre for, at de døde fisk ikke skyldes kastanjer, så kan han heller ikke klargøre den nøjagtige årsag.
- Vi er der, hvor vi må erkende, at vi nok aldrig opklarer sagen, for vi har hverken tid eller ressourcer til det, lyder det fra Sten Frandsen.
Der findes flere hundrede kemiske stoffer i bækken, som er interessante at undersøge, for at finde årsagen til de døde ørreder.
Og selvom miljøafdelingen er interesserede i at kende fiskenes dødsårsag, så understreger Sten Frandsen, at afdelingen ikke har økonomi til at undersøge den præcise årsag, da hver enkelt stof koster 7.000 kroner at analysere.
Budskab til Hr. og Fru Danmark
Den konkrete årsag til de døde fisk kendes dermed ikke, men Sten Frandsen kan dog fastslå, at et giftstof ligger til grund for hændelsen.
- Det skyldes giftstoffer, som formodentlig kommer fra de private husstande eller fra en virksomhed, fortæller han og uddyber:
- Et gæt kunne være, at et par af husstandene har renset tagrender med algefjerner, som efterfølgende er skyllet ud i bækken.
I et færdselsuheld er der ingen tvivl om, at man skal ringe 112, fordi folk er afklaret med, at de ikke har kompetencerne eller evnerne til at løse situationen.
Sten Frandsen, miljøtekniker i Kolding Kommune
Derfor kommer han også med en opfordring:
- I et færdselsuheld er der ingen tvivl om, at man skal ringe 112, fordi folk er afklaret med, at de ikke har kompetencerne til at løse situationen. Den samme tankegang bør man have i miljøsager, og derfor ringe 112, hvis man står i en situation, som en fra miljøafdelingen ville kunne løse bedre, fortæller Sten Frandsen.