Opslag førte til lavine af spørgsmål om stadion til 120 millioner
Der er stærke holdninger til udvidelsen af Kolding Stadion. Det fandt vi ud af, da vi spurgte brugerne på Facebook, hvad de tænker om den nye tribune, der er på vej. Men faktisk er der mening bag prioriteringerne.
Artiklen er opdateret med informationen om, at der i forbindelse med tribunebyggeriet også bliver opført 500 nye parkeringspladser ved Kolding Stadion.
- Hvorfor skal det ligge der?
- Kan de overhovedet komme i Superligaen?
- Hvorfor giver kommunen så mange penge til det?
Det er nogle af de spørgsmål, der kommer, i forbindelse med at udvidelsen af Kolding Stadion er gået i gang.
Denne etape af byggeriet står til omtrent 120 millioner kroner, og kommunen bidrager med de 33,5 af dem.
Og det har givet anledning til spørgsmål, som vi vil forsøge at finde svar på sammen med nogle af dem, der ved mest om det.
Bliv klogere på udvidelsen af Kolding Stadion
Hvorfor renoverer man stadion i det hele taget?
Første spadestik blev taget til en ny tribunebygning på Kolding Stadion i slutningen af august.
Her skal nye omklædningsrum, toiletter, VIP-lounge og meget andet være med til at sikre klubbens vej mod landets bedste række i herrefodbold - nemlig Superligaen.
Men hvordan skal en ny bygning få et hold i første division op blandt landets absolutte bedste fodboldhold?
- I fodbold har man en formel, der hedder 70-20-10. Altså at 70 procent af din succes er defineret af din økonomi, 20 procent af dine sportslige kompetencer, og 10 procent er tilfældigheder, siger Steen Houman.
Han er sportsøkonom og peger på, at Kolding IF skal have penge ind, hvis de vil udleve deres ambitioner om at nå Superligaen.
Det skal den nye bygning på 4.700 kvadratmeter hjælpe med, når den står færdig til december 2025.
Derudover er der også en række krav til stadion i Superligaen, og dem vil man også imødekomme med udvidelsen.
Hvor skal pengene komme fra?
VIP-loungen er den største indtægtskilde for Kolding IF, og derfor er den også en vigtig del af det nye byggeri.
- Vi får i den nye tribune en VIP-lounge plads til 800 spisende gæster. Det er her vi får størstedelen af vores indtægter, så vi bliver nødt til at have rigtig gode forhold for dem, siger Claus Holm-Søberg, der er bestyrelsesformand for den professionelle del af Kolding IF.
Når sponsorer mødes i VIP-loungen, bliver de samtidig del af et stort handelsnetværk.
Altså regner en sponsor, der investerer i klubben, med at få sin investering igen gennem aftaler og handler med andre sponsorer.
Og de penge kan blive nødvendige.
Steen Houman peger på, at Sønderjyske, der netop er rykket fra første division og op i Superligaen har personalomkostninger på over 50 millioner kroner, mens Kolding IF ligger på 12,8 millioner kroner.
Claus Holm-Søberg regner med, at Kolding IF snuser til Superligaen inden for et par år. Men er det realistisk?
- De når det nok ikke denne sæson. Kolding IF skal ruste rigtig meget op, hvis de skal nå op i Superligaen, men når ejerne har råd til en stadionudvidelse som den her, så har de muligvis også pengene til også at øge deres spillerudgifter. Så kan det godt lade sig gøre at komme derop engang, siger Steen Houman.
Hvorfor giver Kolding Kommune 33,5 millioner kroner til det?
Kolding Kommune bidrager med 33,5 millioner til byggeriet.
Og det er egentligt på kant med reglerne.
For en kommune må ikke støtte en privat erhvervsvirksomhed som eksempelvis en fodboldklub.
I Kolding Kommune er man dog kommet omkring det ved at investere de 33,5 millioner kroner i en ejerlejlighed i den nye tribune. Den ejerlejlighed består af omklædningsrum, toiletter og en tinglyst ret til brug af tribunen.
Det er ikke usædvanligt, at kommunen er med inde over, når det gælder stadionbyggerier.
- Det er helt normalt. Rigtige mange kommuner er med for at hjælpe klubben, siger Steen Houman.
Det kan der ifølge fodboldøkonomen være flere grunde til. Blandet andet branding af byen, men også forhåbninger om, at det store netværk af erhvervsvirksomheder, som kan følge med en større klub, også vil afspejle sig i arbejdspladser i kommunen og i sidste ende skattekroner i kommunekassen.
- Kommunerne er med til at finansiere det, og de skal selvfølgelig gøre op med sig selv, om man synes, det er vigtigt at have et stadion, ligesom man skal beslutte, om man synes, det er vigtigt at have et museum eller spillesteder, som kommunen også understøtter, siger han.
Hvorfor skal det være så stort?
Planen er, at stadion skal kunne rumme 10.000 tilskuere, når det hele står færdigt. I forrige sæson var der 2.611 tilskuere per kamp på Kolding Stadion.
Men formanden er ikke i tvivl om, at der kommer til at sidde tilskuere på rækkerne, når kapaciteten på stadion stiger.
- Man ser, at tilskuertallet stiger, når forholdene bliver bedre. Når man ikke skal vente længe på at købe en pølse eller at komme på toilettet, så bliver det en bedre oplevelse, siger Claus Holm-Søberg.
Og det er heller ikke forkert - tilskuertallene har historisk set forbedret sig i takt med forholdene.
Alligevel er der ret mange tomme pladser i det danske stadionlandskab.
I sæson 2023-2024 af Superligaen stod knap 40 procent af pladserne tomme.
Ser man på de syd- og sønderjyske klubber, så er der også eksempler på tomme tilskuerrækker.
Blandet andet AC Horsens, der kun lykkedes med at fylde 17 procent af deres 10.495 pladser i den forrige sæson i første division.
Og Esbjerg FB er næsten lige så langt fra at fylde deres knap 17.500 pladser.
Men et stadion i Kolding er vigtigt, fastslår formanden.
- Der er her vi har hjemme, og jeg tror vi mister vores tilskuere og vores sponsorer, hvis vi ikke kan være her, siger Claus Holm-Søberg.
Og hvad angår parkering, nu hvor stadion ligger centralt i Kolding by, så siger Claus Holm-Søberg, at der skal ske en tilvænning.
- Det handler om, at man får lavet en tilvænning. Vi kan gå og cykle til fodbold. Stadion er centralt, og der er ikke langt til midten af byen, siger han og henviser til, at den nye tribunebygning også betyder 500 nye parkeringspladser i forbindelse med stadion.