Læger anbefalede plejehjem til demensramt i retssag, men nu risikerer han at ende i psykiatrien

Den 74-årige mand har været varetægtsfængslet i surrogat på psykiatrisk afdeling i Aabenraa siden 18. december sidste år. Dele af billedet er skabt med kunstig intelligens. Personen på billedet er ikke den tiltalte. Grafik: Lasse Lund Hansen
Udgivet

Anklagemyndigheden vil have en 74-årig demensramt mand anbragt på psykiatrisk afdeling, hvis han bliver kendt skyldig i en sag om legemsangreb med døden til følge.

Den 21. oktober begynder retssagen mod en 74-årig demensramt mand ved Retten i Kolding, og bliver han fundet skyldig i anklagerne mod ham, risikerer han at blive anbragt på en psykiatrisk afdeling.

Det på trods af at tre læger mener, at han kan være på et demensplejehjem.

Vi kan ikke helbrede demens, og det betyder, at en demensramt patient på sigt ikke skal være på et akutpsykiatrisk sygehus

Klaus Müller-Nilsen, cheflæge, psykiatrisk afdeling i Aabenraa

Den 74-årige mand er tiltalt for legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter under særdeles skærpende omstændigheder med døden til følge.

Den 9. december sidste år forvildede han sig ind i en 99-årig kvindes lejlighed på plejehjemmet Kongebrocentret i Christiansfeld, hvor de begge boede.

Kvinden ville have ham ud, men da han gjorde modstand, udøvede han ifølge anklageskriftet vold mod hende, så hun fik brud på hoften, skulderen og næsen.

Kvinden blev samme dag opereret for sine skader, men dagen efter fandt en laborant hende død på Kolding Sygehus.

Den 74-årige har siden 11. december været varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling. Hvis han kendes skyldig i sagen, mener anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands politi, at han fortsat skal anbringes i psykiatrien, og det er tilsyneladende ikke det rette sted, hvis man spørger, de læger, der har haft med den 74-årige at gøre under varetægtsfængslingen.

Den 74-åriges familie har givet TV SYD lov til at se adskillige journalnotater om den 74-åriges dagligdag på afdelingen.

Grafik: Lasse Lund Hansen

Her beskriver personalet ham som rolig, afdæmpet, venlig og samarbejdsvillig i det omfang, det kan forventes ved en patient, der lider af svær, fremskreden demens.

Derfor anbefalede to ledende læger samt en overlæge fra Retspsykiatrisk afdeling i Middelfart, hvor den 74-årige tilbragte de første dage af varetægtsfængslingen, allerede i marts, at han kom på et demensplejehjem – både under resten af varetægtsfængslingen og efter en eventuel dom.

”Vi er enig i at det er fuldt forsvarligt at patienten kan bo (være i surrogat) på et passende demens plejehjem” lyder det om varetægtsfængslingen og:

”Planen er, at vi afventer fra retssagen og forventer udskrivelse lige så snart, at dommen foreligger, og det kan forventes, at pt (patienten, red.) bliver dømt til at bo på et lukket plejehjem/demensafdeling.”

Ikke skabt til lange ophold

Klaus Müller-Nilsen, cheflæge på psykiatrisk afdeling i Aabenraa, er en af de læger, der står bag anbefalingen. Nu lægger anklagemyndigheden så op til anbringelse på en psykiatrisk afdeling - stik imod hans og kollegernes råd.

- Jeg kan ikke gå ind i en konkret patientsag, men der er stor forskel på et demensplejehjem og en akutpsykiatrisk afdeling. Et demensplejehjem vil på sigt være et bedre sted at være end en akutpsykiatrisk afdeling. Det er det ene. Det andet er, at vi forbeholder os retten til at kontakte anklagemyndigheden, når vi ud fra en faglig psykiatrisk vurdering mener, at der findes bedre muligheder end, der er truffet, siger han.

I den pågældende sag lægger anklagemyndigheden op til anbringelse på en psykiatrisk afdeling, hvilket er stik imod rådet fra cheflæge på psykiatrisk afdeling i Aabenraa, Klaus Müller-Nilsen. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Cheflægen fortæller også, at patienterne typisk er hos dem i 10 dage. Den 74-årige har nu været der i 10 måneder.

- Vi behandler borgere med demens, når de har akutte symptomer, som kan lindres. Det kan være overvældende angst, depression eller overvældende vrede, hvor andre borgere også kan komme i fare. De symptomer kan vi lindre, men vi kan jo ikke helbrede demens, og det betyder, at en demensramt patient på sigt ikke skal være på et akutpsykiatrisk sygehus, tilføjer han.

Indgangen til plejehjemmet Kongebrocentret i Christiansfeld, hvor både den 74-årige mand og den 99-årige kvinde boede sidste år. Foto: Kristina Højer Nørgaard, TV SYD

Af journalnotaterne fremgår det ydermere, at en visitator, en plejehjemschef og fagpersonale fra et plejehjem fra Kolding Kommune i maj besøgte den psykiatriske afdeling, hvor den 74-årige mand er varetægtsfængslet i surrogat.

Familien til den 74-årige fortæller, at både de og lægerne på afdelingen derfor fik et indtryk af, at der blev arbejdet på en plads til den 74-årige på et demensplejehjem.

Nu er der så udsigt til, at den 74-årige skal anbringes på psykiatrisk afdeling, hvis han bliver kendt skyldig, og det møder kritik fra Alzheimerforeningen og demenspsykolog Anneke Dapper Skaaning, der har 30 års erfaring indenfor demensområdet.

- Psykiatrien har slet ikke de rammer, som mennesker med demens har brug for, lyder det fra Anja Bihl-Nielsen, politisk chef i Alzheimerforeningen, og Anneke Dapper Skaaning er lige så forfærdet:

- Hvis ikke mennesker med demens får opfyldt deres behov, kan det have den konsekvens, at de kommer til at trives dårligere, og når de trives dårligere, vil der være en risiko for, at de reagerer voldsomt, og at sygdommen udvikler sig, så de får det dårligere, siger hun.

- Man burde passe bedre på ham

Ifølge TV SYDs oplysninger er Retslægerådet blevet involveret i sagen. Anklagemyndigheden kan bede rådet om en udtalelse i straffesager, når der er behov for lægefaglige vurderinger, som kræver særlig ekspertise.

Det kan have betydning for, hvor en tiltalt bliver anbragt ved eventuel dom.

Det er uvist, hvad Retslægerådet i den konkrete sag er nået frem til, da det først vil komme frem under retssagen, men det er sket i sager, at rådet er nået frem til en anden anbefaling end de læger, der har med den tiltalte at gøre til daglig.

Når man har demens, har man en alvorlig hjernesygdom, og man har brug for specialiseret pleje og omsorg, og den mulighed er der i udgangspunktet ikke på en psykiatrisk afdeling

Anneke Dapper Skaaning, demenspsykolog

Forårets forventninger om en plads på et demensplejehjem blev skudt til hjørne, da det efter sommerferien stod sort på hvidt i sagens anklageskrift, at anklagemyndigheden nedlægger påstand om anbringelse på en psykiatrisk afdeling, hvis den 74-årige mand bliver kendt skyldig.

Og anklagemyndighedens påstand undrer demenspsykolog Anneke Dapper Skaaning. 

- Hvis de læger, der har med ham at gøre hver dag, anbefaler, at han ikke skal være dér, men på et demensplejehjem, så mener jeg, at man skal arbejde efter det. De ved, hvad de taler om og kender ham, lyder det fra Anneke Dapper Skaaning.

Anneke Dapper Skaaning er demenspsykolog og har selv arbejdet på en psykiatrisk afdeling. Hun mener derfor ikke, at omgivelserne på en sådan afdeling passer til det, som mennesker med demens har brug for. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

- Når man har demens, har man en alvorlig hjernesygdom, og man har brug for specialiseret pleje og omsorg, og den mulighed er der i udgangspunktet ikke på en psykiatrisk afdeling. Den er indrettet til, at patienter er der midlertidigt. Man burde i virkeligheden passe bedre på ham, tilføjer hun.

TV SYD har spurgt sagens anklager Susan Nielsen fra Sydøstjyllands Politi om årsagen til, at anklagemyndigheden vil anbringe den 74-årige på psykiatrisk afdeling ved eventuel dom, men hun har ikke ønsket at svare på spørgsmålet forud for retssagen.

Den 74-årige nægtede sig gennem sin forsvarer skyldig i sagen ved grundlovsforhøret i december sidste år.

Mindreårige arbejdede med asbest - se hvor meget det svinede

Arbejdstilsynets billeder fra asbestejendom i Sønderjylland. Foto: Arbejdstilsynet
Udgivet

Det flød med hele tagplader og stumper af asbestholdige tagplader på jorden rundt om den ladebygning, Arbejdstilsynet besøgte på adressen Snogbæk Nederby 16 ved Sønderborg den 19. september.

Her opdagede Arbejdstilsynet desuden, at to mindreårige på henholdsvis 14 og 15 år hjalp til med at fjerne det asbestholdige tag på den 550 kvadratmeter store lade helt uden opsyn eller lovpligtige værnemidler.

TV SYD har bedt om aktindsigt i sagen og derigennem fået de billeder af byggepladsen, som Arbejdstilsynet tog på deres besøg i september.

Virksomheden bag nedtagningen af tagpladerne, LM Multiservices fra Hørve på Sjælland, fik ved samme lejlighed 15 strakspåbud fra Arbejdstilsynet.

De mange stumper af asbestholdige bølgetagplader har, ifølge Arbejdstilsynet, medført en forurening af jorden på adressen.

Se alle billederne her:

Arbejdstilsynets billeder fra asbestejendom i Sønderjylland. Foto: Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynets billeder fra asbestejendom i Sønderjylland. Foto: Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynets billeder fra asbestejendom i Sønderjylland. Foto: Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynets billeder fra asbestejendom i Sønderjylland. Foto: Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynets billeder fra asbestejendom i Sønderjylland. Foto: Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynets billeder fra asbestejendom i Sønderjylland. Foto: Arbejdstilsynet

Flag på halv ved slagteri - nu melder virksomheden ud

Danish Crown flager onsdag morgen på halv stang ved deres slagteri i Holsted oven på tirsdagens dødsulykke. Foto: Rikke Baltzer, TV SYD
Udgivet

54- årig rengøringsmedarbejder bosiddende i Grindstedområdet døde tirsdag aften efter at være kommet i klemme mellem to lifte.

- Det er en frygtelig ulykke, som bare ikke må ske, siger Jens Hansen, pressechef hos Danish Crown.

Tirsdag aften døde en rengøringsmedarbejder, mens vedkommende gjorde rent på slagteriet i Holsted.

- Vi ved ikke, hvordan ulykken præcist er sket, for det står ikke klart på nuværende tidspunkt, uddyber pressechefen.

Han oplyser, at Danish Crown afventer, at Arbejdstilsynet og politiet klarlægger omstændighederne omkring ulykken.

Alle medarbejderne på slagteriet blev orienteret om ulykken ved arbejdsdagens begyndelse onsdag.

Klemt mellem to lifte

Arbejdsulykken skete tirsdag aften ved 20-tiden, hvor Syd- og Sønderjyllands Politi fik anmeldelsen.

Der er ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi tale om en 54-årig rengøringsmedarbejder bosiddende i Grindstedområdet. En anden medarbejder fandt den 54-årige klemt imellem to lifte og slog alarm.

- Manden havde arbejdet alene i op til 20 minutter, da hans kollega fandt ham. På en eller anden måde er liftene blevet påvirket, så han bliver klemt imellem dem. Han var alene i rummet, så ingen så ulykken ske, fortæller Jacob Matthiesen, vagtchef hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

Akutlæge på stedet

Politiet oplyser, at medarbejderen var ansat ved eksternt firma - altså en underleverandør til Danish Crown.

En akutlæge på stedet forsøgte genoplivning af den 54-årige, men måtte erklære vedkommende død på stedet.

- Vi afventer, hvad Arbejdstilsynet finder ud af. Derefter tager vi stilling til, om der skal ske sigtelse i sagen, oplyser vagtchefen.

I fem timer var politiet og Arbejdstilsynet til stede på slagteriet for at undersøge omstændighederne omkring arbejdsulykken.

Først klokken 01.37 oplyste Arbejdstilsynet, at de var færdige med deres undersøgelser på ulykkesstedet.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com