Kommunernes træer vokser ikke ind i himlen
Koldings udvalgsformand er frustreret over, at der ikke bliver plantet flere træer. I nabokommunen Fredericia er tempoet højere.
- Det går simpelthen for langsomt!
Jørn Chemnitz (SF) er formand for naturen, miljøet og klimaet i Kolding Kommune. Her vedtog byrådet sidste år en ambitiøs plan for skovrejsning, blandt andet for at binde CO2. Men træerne lader vente på sig.
Det er ret frustrerende
Jørn Chemnitz, formand for Natur, Miljø og Klima i Kolding Kommune
- Vores klimahandleplan siger, at vi skal rejse over 700 hektar skov frem mod år 2030, og vi er ikke rigtigt kommet i gang endnu. Det er ret frustrerende, siger Jørn Chemnitz, som udover sit politiske hverv arbejder som naturvejleder.
Folkeskov og sommerfugle
Der bor en gladere naturvejleder i nabokommunen Fredericia, som for tre år siden tog første spadestik til Danmarks største sommerfugleskov.
Set fra luften former skovens træer verdens formentlig største sommerfugl, og skovens træer skal tiltrække sommerfugle og insekter. Et andet eksempel er Fredericias "folkeskov", hvor borgerne i foråret 2019 kunne være med til at plante træer.
- Gennem de seneste fire-fem år har vi løbende taget jord ud til at lave ny skov flere steder i kommunen. Der bliver plantet skov med tanke på biodiversiteten og CO2. Det prioriterer vi simpelthen. Der skal mere til, men vi er godt i gang, siger naturvejleder Bjarne Christensen.
Det rykker ikke kun i Fredericia. I foråret 2022 indviede Horsens den største folkeskov i Danmark, og for tre uger siden meldte Varde Kommune ud, at man planter 13.200 træer nær Outrup. Det sker i samarbejde med NGO'en Growing Trees Network.
Borgmester er rolig
Koldings borgmester Knud Erik Langhoff (K) er ikke så bekymret, selv om det lader til at spire mere i Fredericia, Horsens og Varde.
Jeg tror, vi når et langt stykke inden deadline
Knud Erik Langhoff, borgmester i Kolding
- I et kommunalt system tager det tid at komme fra tanke til handling, for der skal laves lokalplaner med mere. Vi skal også lave aftaler med lodsejerne, for kommunen har ikke jord nok selv. For mig at se er vi godt i gang, og jeg tror, vi når et langt stykke inden deadline, siger Knud Erik Langhoff.
Store forventninger
Der er store forventninger til kommunerne. Miljø- og Fødevareministeriet skriver i det nationale skovprogram, at kommunerne samlet skal inddrage mindst 20 procent af det ubebyggede areal til skovrejsning. Nu er der skov på cirka 10 procent af arealet.
Men Koldings borgmester har også forventninger til staten.
- Vi ved jo, at der kommer nogle regulativer om beskyttelse af havvandet. Derfor forestiller jeg mig, at der kan komme skovrejsning ud til Kolding Fjord for at mindske udledningen af kvælstof fra landbruget, siger Knud Erik Langhoff.