Kan læsning gøre mænd gladere? Forskere søger forsøgspersoner

Forskere vil undersøge, om læsning af litteratur kan hjælpe mænd, som enten er på vej på pension eller i den tidlige pensionsalder, til et bedre mentalt helbred. Foto: Pia Thordsen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

"Læs som mand" hedder projektet, som er i gang med at undersøge, om mænd i overgangsfasen fra arbejdsliv til pension kan blive både gladere og sundere af læsning.

Det kan være farligt at være mand og gå på pension.

Når mænd forlader arbejdsmarkedet, er de nemlig i særlig grad udsatte for at blive ramt af en række mentale sundhedsproblemer, som i sidste ende kan påvirke både det fysiske helbred og levetiden.

Men måske kan læsning gøre mænd i den aldersgruppe både gladere og sundere og måske endda forlænge livet.

Man ved, at det er sværere for mænd end for kvinder at omstille sig til nye livsomstændigheder.

Anna Paldam Folker, forskningschef, Statens Institut for Folkesundhed, SDU

International forskning, tyder på, det er tilfældet, og nu har forskere på Statens Institut for Folkesundhed og Institut for Kulturvidenskab på Syddansk Universitet (SDU), sat sig for at undersøge, om læsning rent faktisk kan påvirke mænds mentale helbred og deres selvoplevede fysiske helbred.

Det er årsagen til, at forskerne nu efterlyser syd- og sønderjyske mænd i alderen 65-75 år, som har lyst at bidrage til forskningen ved at deltage i en tretimers workshop i Kolding den 8. september.

Sådan melder du dig til projektet

Hvis du er mand i alderen 65-75 år, og har lyst til prøve guidet fælleslæsning kan du melde dig til workshoppen i Kolding ved at skrive eller ringe til ph.d.-studerende Mette Marie Kristensen på mail memk@sdu.dk eller telefon 65 50 78 05.

Hun svarer også meget gerne på spørgsmål om projektet.

I fare for ensomhed og depression

Når mænd er særligt udsatte, skyldes det ifølge forskningschef på Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, Anna Paldam Folker, en række faktorer.

- Noget af det, man ved, er, at det er sværere for mænd end for kvinder at omstille sig til nye livsomstændigheder, fortæller Anna Paldam Folker.

Vi vil gerne undersøge, om man kan gøre noget i den her livsfase, og om litteratur og det at læse sammen i grupper, er en vej ind i at arbejde med mening.

Anna Paldam Folker, forskningschef, Statens Institut for Folkesundhed, SDU

- Det skyldes blandt andet, at mænds identitet ofte er knyttet til deres arbejde og deres arbejdsfællesskab, og måske har de også en tendens til ikke at forberede sig så meget på pensionisttilværelsen, siger hun.

Derfor kan overgangen til pensionisttilværelsen være forbundet med meningstab, ensomhed, nedsat livskvalitet, dårligt selvvurderet helbred og sågar depressioner.

- Vi vil gerne undersøge, om man kan gøre noget i den her livsfase, og om litteratur og det at læse sammen i grupper er en vej ind i at arbejde med mening, siger Anna Paldam Folker.

Anna Paldam Folker, forskningschef ved Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet, håber, at mænd, der ikke har stor erfaring med at læse litteratur også vil melde sig, når der holdes workshop i Kolding den 8. september. Foto: Pia Thordsen, TV SYD

Ny forskning

Forskerne bruger guidet fælleslæsning som værktøj til at undersøge, hvordan læsning og samtale om det læste påvirker mænds oplevelse af mening og livskvalitet.

Princippet i guidet fælleslæsning er, at man læser sammen i mindre grupper i halvanden time en gang om ugen. En læseguide udvælger litteraturen og læser højt, og så er der pauser, hvor det læste diskuteres.

Hvis man har et godt mentalt helbred, så har man ofte også et bedre fysisk helbred. Det vil sige, at man har bedre chance for at blive mindre syg og lever længere.

Anna Paldam Folker, forskningschef, Statens Institut for Folkesundhed, SDU

Metoden er allerede udbredt, men der er aldrig forsket i, om og hvordan fælleslæsning påvirker ældre mænds mentale sundhed.

Det er det, forskerne nu vil afdække.

ph.d.-studerende, Mette Marie Kristensen (tv) og forskningschef Anna Paldam Folker, Statens Institut for Folkesundhed, bearbejder de data, der indsamles i projektet. Foto: Pia Thordsen, TV SYD

 Søger især mænd, der ikke læser

- Vi planlægger nu en tre timer lang workshop for mænd i alderen 65-75 år i Kolding den 8. september, og vil meget gerne i kontakt med mænd, der kunne have lyst til at deltage i fælleslæsning, siger Anna Paldam Folker.

Vi vil meget gerne i kontakt med mænd, der ikke nødvendigvis er læsere i forvejen.

Anna Paldam Folker, forskningschef, Statens Institut for Folkesundhed, SDU

Hidtil har forskerne rekrutteret deltagere gennem Ældre Sagen, og mange af dem, der har deltaget, er i forvejen læsere.

- Men vi vil meget gerne i kontakt med mænd, der ikke nødvendigvis er læsere i forvejen, og det er blandt andet derfor, vi holder denne tretimers workshop, hvor vi gerne vil give interesserede mænd en smagsprøve på, hvad det vil sige at læse sammen i en gruppe.

Forskerne håber, at de gennem worksoppen kan finde nye grupper af mænd, der kan og vil bidrage til forskningen.

Sådan melder du dig til projektet

Hvis du er mand i alderen 65-75 år, og har lyst til prøve guidet fælleslæsning kan du melde dig til workshoppen i Kolding ved at skrive eller ringe til ph.d.-studerende Mette Marie Kristensen på mail memk@sdu.dk eller telefon 65 50 78 05.

Hun svarer også meget gerne på spørgsmål om projektet.

Måske kan læsning holde mænd raske

Hvis fælleslæsning kan påvirke mænds velbefindende og deres egen oplevelse af et godt helbred, så tror forskerne, det også kan påvirke det faktiske helbred.

- Hvis man kan påvirke den mentale sundhed for den her gruppe af mænd, så kan det i sidste ende have samfundsøkonomiske konsekvenser, for hvis man har et godt mentalt helbred, så har man ofte også et bedre fysisk helbred. Det vil sige, at man har bedre chance for at blive mindre syg og lever længere, siger Anna Paldam Folker.

Peter Simonsen er professor i europæisk litteratur ved Institut for Kulturvidenskab på Syddansk Universitet. Han er læseguide for de mænd, der deltager i Læs som mand-projektet. Foto: Pia Thordsen, TV SYD

Det er professor i europæisk litteratur ved Institut for Kulturvidenskaber ved Syddansk Universitet, Peter Simonsen, der er læseguide på fælleslæsningerne i projekt ”Læs som mand”.

Foreløbig har tre grupper af otte-ni mænd deltaget i fælleslæsningen som led i forskningsprojektet.

Peter Simonsen fortæller, at de mænd, der deltager i projektet, mødes en gang om ugen i otte uger. De har ingen "lektier for". Det er læseguiden, der vælger teksterne og læser dem op, når mændene mødes.

- Litteraturen giver dig en oplevelse af, at du ikke er alene. Både når du læser sammen med andre og alene, siger han.

Det er nemmere at tale om døden, og hvordan man ser den i øjnene, når det sker med afsæt i et digt af Klaus Rifbjerg, end når pilen for alvor peger på én selv.

Peter Simonsen, professor i europæisk litteratur, Institut for Kulturvidenskaber, SDU

Ifølge Peter Simonsen er litteratur en indgang til nye perspektiver på tilværelsen:

- Læsning udfordrer forestillingsevnen og tænkningen og det at være nysgerrig og undre sig over, hvor mærkeligt tilværelsen kan udforme sig. Både for én selv og for andre, siger han.

Erfaringen er, at de mænd, der har været med, har været glade for at deltage og kede af det, når projektet stoppede. fortæller Peter Simonsen.

Livet, døden og seksualiteten

Grunden til det er måske, at højtlæsningen giver mænd mulighed for at tale sammen om ting, de ellers går med alene.

- Højtlæsningen åbner for, at man kan snakke om livet, døden, kærligheden, seksualiteten. Det er nemmere at tale om døden, og hvordan man ser den i øjnene, når det sker med afsæt i et digt af Klaus Rifbjerg, end når pilen for alvor peger på én selv, siger Peter Simonsen.

Anna Paldam Folker er enig:

- Det, vi kan se, er, at læsning tilbyder en vej ind i et samtalerum, hvor man kan snakke om noget, der er meget personligt, uden at det bliver privat, siger hun.

Som led i projekt ”Læs som mand” bliver de deltagende mænd interviewet og svarer på spørgeskemaer undervejs, så forskerne kan følge med i, hvordan højtlæsningerne påvirker mændenes oplevelse af mening og velvære.

Sådan melder du dig til projektet

Hvis du er mand i alderen 65-75 år, og har lyst til prøve guidet fælleslæsning kan du melde dig til workshoppen i Kolding ved at skrive eller ringe til ph.d.-studerende Mette Marie Kristensen på mail memk@sdu.dk eller telefon 65 50 78 05.

Hun svarer også meget gerne på spørgsmål om projektet.

64-årig fundet død i å

Foto: Local Eyes Agency
Udgivet

En 64-årig mand er fundet druknet i en å ved Rødekro.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi på X.

Politiet oplyser, at der er intet der tyder på, at der er sket noget kriminelt. De mener, alt tyder på en drukneulykke.

De pårørende er underrettet.

Foto: Local Eyes Agency

Få overblikket her: Finansloven sender millioner til vikinger og nyt museum

Jels Vikingespil, Museum Wegner i Tønder og Folkehjem i Aabenraa er blandt de steder, der er kommet på finansloven. Grafik: Lasse Lund Hansen
Udgivet

Finansloven for 2025 sender millioner ned over flere syd- og sønderjyske projekter. Vi har samlet et overblik til dig i listen herunder.

Regeringen, Radikale Venstre og SF står bag den nye finanslov, der blandt andet indeholder håndværkerfradrag og en forsøgsordning med skolemad.

Derudover er der også en række konkrete punkter med museer, kulturhuse og andre organisationer, der kan se frem til penge fra staten. Dem har vi samlet i listen herunder.

Sådan fordeler pengene sig i Syd- og Sønderjylland

1

Møbeldesigners museum i Tønder

Foto: Tomas Bertelsen/Ritzau Scanpix

I 2025 får Museum Wegner et projekttilskud på 5,5 millioner kroner til etableringen af museet i Tønder. Idéen til museet opstod helt tilbage i 1995 og er nu kommet et skridt nærmere på at blive virkelighed.

Møbeldesigneren Hans J. Wegner er født i Tønder og tog også sin snedkeruddannelse i byen.

2

En campusløsning ved det tyske gymnasium i Tønder

Foto: Skraafoto.dk

Das Deutsche Gymnasium für Nordschleswig får i 2025 et projekttilskud på fem millioner kroner.

Pengene skal bruges til en udvidelse af gymnasiet, der skal have nye undervisningslokaler.

3

Udstillingsmateriale på Museet for Danmarks Veteraner i Frøslevlejren

Foto: Ole Møller TVSYD

Museet for Danmarks Veteraner i Frøslevlejren kan i 2025 se frem til et tilskud på 300.000 kroner til produktion og fremvisning af udstillingsmaterialer.

Museet blev stiftet i 1990 og holder til i barak 46 i Frøslevlejren. På museet kan man blive klogere på de danske udsendte soldaters indsats i verden.

4

Forundersøgelse forud for modernisering af forsamlings- og kulturhuset ”Folkehjem” i Aabenraa

Den selvejende institution Folkehjem i Aabenraa får 300.000 kroner til at sætte gang i et projekt med modernisering af Folkehjem i Aabenraa.

5

Millioner på vej til vikingerne

Foto: Jels Vikingespil

Der er også millioner på vej til vikingerne i Jels. Nærmere bestemt 2,5 millioner kroner, som Jels Vikingespil til næste år får til fornyelse af Jels Friluftsteater.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com