Han var indsatsleder ved en af Danmarks største eksplosioner: - Det var rigtigt at efterlade Max Jørgensen
Bent Emil Sørensen var indsatsleder under den operative indsats ved N.P. Johnsens Fyrværkerifabrik i Seest den 3. november 2004. Det blev en oplevelse, som sad længe i indsatslederen.
- En åben container burde ikke kunne eksplodere på den måde. Det var dét, alle kloge mennesker sagde. Det kom bag på alle, også dem der kaldte sig eksperter.
Sådan siger Bent Emil Sørensen. Han var indsatsleder i Kolding den 3. november 2004, da der tidligt på eftermiddagen gik ild i en container ved N. P. Johnsens Fyrværkerifabrik. Episoden er bedre kendt som Seestkatastrofen.
40 år med TV SYD
TV SYD fylder 40 år og ser derfor tilbage på de begivenheder, som har været med til at forme historien for Syd- og Sønderjylland.
Containerbrand
To medarbejdere var i gang med at tømme en 40 fods ISO-container med fyrværkeri på N.P. Johnsens Fyrværkerifabrik i Seest, da de pludseligt tabte en kasse med raketter. Raketterne eksploderede, og ilden bredte sig hurtigt til resten af fyrværkeriet i containeren.
Klokken 14.02 lød alarmen. Situationen var en containerbrand - Bent Emil Sørensen rykkede ud som indsatsleder.
- Jeg var på stedet cirka 10 minutter efter alarmen sammen med nogle kollegaer. Vi var heldige, at vi reagerede hurtigt på det, siger han.
Da han ankom til stedet var der rigtigt nok brand i en container, og den fik man i første omgang dæmpet. Der var styr på situationen - indtil klokken slog 15:25.
Max mister livet
En anden container eksploderede, og fyrværkerifabrikken forvandledes med ét til, hvad der mest af alt mindede om en regulær krigszone.
Nogle få meter fra eksplosionen stod den 33-årige frivillige brandmand, Max Jørgensen. Han mistede øjeblikkeligt livet. Det kunne dog lige så godt have været den dengang 18-årige frivillige brandmand, Daniel Groth Chrestensen. En hurtig og tilfældig beslutning blev forskellen på liv og død for de to brandmænd. Den historie kan du læse herunder;
Som indsatsleder var det Bent Emil Sørensen, der tog de store beslutninger under den operative indsats. Efter containereksplosionen klokken 15:25 besluttede han at trække al personale ud af området. På dette tidspunkt lå Max Jørgensen livløs inde på fabrikken. Bent Emil Sørensen måtte tage den svære beslutning at efterlade Max af hensyn til sikkerheden for det øvrige mandskab.
- På det tidspunkt i livet hvor du træffer en beslutning, der er det den rigtige. Hvis du ved, at det er en forkert beslutning, så træffer du den ikke. Jeg vil stadig mene, at det var den rigtige beslutning at trække os ud af området, og jeg vil stadig mene, at med den risiko, der var efter de to første eksplosioner, så var det også rigtigt at efterlade Max Jørgensen derinde, siger han.
Bent Emil Sørensen er ked af, at Max mistede livet - og hele oplevelsen fulgte Bent Emil Sørensen efterfølgende.
- Jeg kunne sidde hjemme i min stue en fredag aften med lidt ild i brændeovnen og hygge med familien, og pludselig kunne jeg sidde og tudbrøle, fordi jeg ikke kunne overskue noget som helst, og jeg tænkte over, om vi skulle have gjort noget anderledes - skulle vi have gjort sådan, kunne vi have gjort sådan, hvorfor gjorde vi ikke sådan?
Indsatslederen er kommet videre
Det er nu omkring 19 år siden den voldsomme ulykke, og mens oplevelsen sad i Bent Emil Sørensen længe efter, så er han kommet videre i dag.
Ulykken udspillede sig en onsdag, og allerede om lørdagen satte Rigspolitiets Psykologtjeneste i gang med krisebehandlingen til al personale under politiet, der havde været en del af den operative indsats - herunder Bent Emil Sørensen.
- Det var ikke bare lige et par timer dén lørdag. Det var mange timer over mange dage i et længere forløb, og det var en fantastisk hjælp, siger han.
Derfor kan indsatslederen også leve et liv den dag i dag, hvor Seestkatastrofen står tilbage som et dårligt, men fjernt minde.
- Jeg er kommet meget godt videre, og det fylder ikke meget hos mig længere. Jeg er afklaret med, at jeg gjorde, hvad jeg kunne, og at jeg ikke kunne have gjort noget anderledes, siger han.
Fyrværkeriulykken i Seest var en af de største danske ulykker i nyere tid. I alt var der tre kæmpeeksplosioner i forbindelse med ulykken - den største af dem klokken 17:45. Dén eksplosion udløste et jordskælv, der blev målt til 2,2 på Richter-skalaen.
Max Jørgensen blev ulykkens eneste dødsoffer, mens yderligere to blev hårdt kvæstet. I alt blev 2.000 mennesker evakueret, 176 huse ødelagt i en grad, så beboerne ikke kunne vende tilbage, og heraf måtte 75 af husene rives ned.