Han var indsatsleder ved en af Danmarks største eksplosioner: - Det var rigtigt at efterlade Max Jørgensen

Foto: Tais Tulin, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bent Emil Sørensen var indsatsleder under den operative indsats ved N.P. Johnsens Fyrværkerifabrik i Seest den 3. november 2004. Det blev en oplevelse, som sad længe i indsatslederen.

- En åben container burde ikke kunne eksplodere på den måde. Det var dét, alle kloge mennesker sagde. Det kom bag på alle, også dem der kaldte sig eksperter.

Sådan siger Bent Emil Sørensen. Han var indsatsleder i Kolding den 3. november 2004, da der tidligt på eftermiddagen gik ild i en container ved N. P. Johnsens Fyrværkerifabrik. Episoden er bedre kendt som Seestkatastrofen.

40 år med TV SYD

TV SYD fylder 40 år og ser derfor tilbage på de begivenheder, som har været med til at forme historien for Syd- og Sønderjylland.

Containerbrand

To medarbejdere var i gang med at tømme en 40 fods ISO-container med fyrværkeri på N.P. Johnsens Fyrværkerifabrik i Seest, da de pludseligt tabte en kasse med raketter. Raketterne eksploderede, og ilden bredte sig hurtigt til resten af fyrværkeriet i containeren.

Klokken 14.02 lød alarmen. Situationen var en containerbrand - Bent Emil Sørensen rykkede ud som indsatsleder.

- Jeg var på stedet cirka 10 minutter efter alarmen sammen med nogle kollegaer. Vi var heldige, at vi reagerede hurtigt på det, siger han.

Da han ankom til stedet var der rigtigt nok brand i en container, og den fik man i første omgang dæmpet. Der var styr på situationen - indtil klokken slog 15:25.

Max mister livet

En anden container eksploderede, og fyrværkerifabrikken forvandledes med ét til, hvad der mest af alt mindede om en regulær krigszone.

Eksplosionerne ved fyrværkerifabrikken i Seest er nogle af de største i dansk historie. Foto: Arkivbillede

Nogle få meter fra eksplosionen stod den 33-årige frivillige brandmand, Max Jørgensen. Han mistede øjeblikkeligt livet. Det kunne dog lige så godt have været den dengang 18-årige frivillige brandmand, Daniel Groth Chrestensen. En hurtig og tilfældig beslutning blev forskellen på liv og død for de to brandmænd. Den historie kan du læse herunder;

Som indsatsleder var det Bent Emil Sørensen, der tog de store beslutninger under den operative indsats. Efter containereksplosionen klokken 15:25 besluttede han at trække al personale ud af området. På dette tidspunkt lå Max Jørgensen livløs inde på fabrikken. Bent Emil Sørensen måtte tage den svære beslutning at efterlade Max af hensyn til sikkerheden for det øvrige mandskab.

- På det tidspunkt i livet hvor du træffer en beslutning, der er det den rigtige. Hvis du ved, at det er en forkert beslutning, så træffer du den ikke. Jeg vil stadig mene, at det var den rigtige beslutning at trække os ud af området, og jeg vil stadig mene, at med den risiko, der var efter de to første eksplosioner, så var det også rigtigt at efterlade Max Jørgensen derinde, siger han.

Bent Emil Sørensen er ked af, at Max mistede livet - og hele oplevelsen fulgte Bent Emil Sørensen efterfølgende.

- Jeg kunne sidde hjemme i min stue en fredag aften med lidt ild i brændeovnen og hygge med familien, og pludselig kunne jeg sidde og tudbrøle, fordi jeg ikke kunne overskue noget som helst, og jeg tænkte over, om vi skulle have gjort noget anderledes - skulle vi have gjort sådan, kunne vi have gjort sådan, hvorfor gjorde vi ikke sådan?

Indsatslederen er kommet videre

Det er nu omkring 19 år siden den voldsomme ulykke, og mens oplevelsen sad i Bent Emil Sørensen længe efter, så er han kommet videre i dag.

Ulykken udspillede sig en onsdag, og allerede om lørdagen satte Rigspolitiets Psykologtjeneste i gang med krisebehandlingen til al personale under politiet, der havde været en del af den operative indsats - herunder Bent Emil Sørensen.

- Det var ikke bare lige et par timer dén lørdag. Det var mange timer over mange dage i et længere forløb, og det var en fantastisk hjælp, siger han.

Flere huse blev beskadiget i en grad, så de måtte rives ned efter ulykken. Foto: Arkivbillede

Derfor kan indsatslederen også leve et liv den dag i dag, hvor Seestkatastrofen står tilbage som et dårligt, men fjernt minde.

- Jeg er kommet meget godt videre, og det fylder ikke meget hos mig længere. Jeg er afklaret med, at jeg gjorde, hvad jeg kunne, og at jeg ikke kunne have gjort noget anderledes, siger han.

Fyrværkeriulykken i Seest var en af de største danske ulykker i nyere tid. I alt var der tre kæmpeeksplosioner i forbindelse med ulykken - den største af dem klokken 17:45. Dén eksplosion udløste et jordskælv, der blev målt til 2,2 på Richter-skalaen.

Max Jørgensen blev ulykkens eneste dødsoffer, mens yderligere to blev hårdt kvæstet. I alt blev 2.000 mennesker evakueret, 176 huse ødelagt i en grad, så beboerne ikke kunne vende tilbage, og heraf måtte 75 af husene rives ned.

Her er kønnet på de fire storkeunger - vær med til at give dem navne

Udgivet

DNA-test af fjerprøverne fra de fire storkeunger i Smedager viser, at der er én hun og tre hanner i reden. Du kan her give dit bud på, hvad de skal hedde.

Scroll længere ned for at give dine navnebud.

Jesper Legaard og Hans Skov sætter en GPS på en af stork den ene unge, som viser sig at være en af de tre hanunger. GPS'en blev sat på den 29. juni. Foto: TV SYD og Storkene.dk

Ringmærknings-id på storkeunger i Smedager

Han 3090 0979 + GPS 242838

Han 390 0978

Han 390 0977

Hun 390 3507

Den femte unge, som med en såret vinge i midten af juni blev bragt til vildtplejestation i Erfde i Tyskland, bliver ringmærket og kønsbestemt senere. Den indgår IKKE i navngivningskonkurrencen.

Du kan følge ungerne og forældrene i reden i Smedager døgnet rundt.

Nu skal ungerne have navne, og traditionen tro er det TV SYDs læsere og seere, som er med til at finde navnene.

Storkenavne i Smedager 2012 - 2024:

Navnene i parentes er forældrene til ungerne. Mellem 2011 og 2015 har ungerne ingen navne fået. Alle unger er ringmærkede.

  • 2024 ? (Connie og Thorkild)

  • 2023: Clara og Rune (Connie og Thorkild)

  • 2022: Cort & Vingegaard (Connie & Clyde)

  •  2021: Astra & Zeneca (Connie & Clyde)

  •  2020: Ronja (Bonnie og Clyde)

  •  2019: Anna & Lotte (Annika og Tommy)

  •  2018: Alma, Anton & Line (Annika og Tommy)

  •  2017: Alfred (Annika og Tommy)

  •  2016: Pippi (Annika og Tommy)

  •  2015: To unger (Annika og Tommy)

  •  2014: Tre unger (Annika og Tommy)

  •  2013: To unger, som ikke overlever et regnfuldt forår (Annika og Karlsson)

  •  2012: To unger (Annika og Karlsson)

Udfyld skema med dit bud på navne

Udfyld skemaet nedenfor senest den 10. juli klokken 12.00.

Du skal udfylde det hele, og vi vil meget gerne have din begrundelse for dine navneforslag.

Herefter vælger TV SYD de bedste og mest populære navnekombinationer. De vil efterfølgende blive sendt til SMS-afstemning, hvor alle kan stemme på deres favoritnavne.

Har du ikke et dansk otte-cifret telefonnummer eller et tysk ni-cifret telefonnummer, (du sætter landekode for Tyskland +49 foran nummeret), kan du ikke stemme via skemaet.

Send da i stedet en mail til peel@tvsyd.dk med navn, forslag, begrundelse og mobilnummer. Skriv 'storkenavn' i emnefeltet.

Sidste år hed ungerne Holger og Clara

Du skal give os dit bedste bud på fire navne, og vi vil meget gerne vide, hvorfor netop dé navne. Hvilke navne, du vælger, er helt op til dig.

Tidligere er unger flere gange opkaldt efter romanfigurer i Astrid Lindgrens børnebogsunivers. Sidste år fik Connie og Clydes to unger navne efter de to danske tennisstjerner - Holger Rune og Clara Tauson.

Og året før fik ungerne navne efter de danske Tour de France-helte Jonas Vingegaard og Magnus Cort.

Ungerne i 2021 under coronapandemien fik navnene Astra og Zeneca efter medicinalfirmaet, der lavede coronavacciner.

Tema

Storkene 2024

Gymnasieklasse gav fremmed student sit livs oplevelse

Foto: Ludvig Frovin
Udgivet

Studenterkørslen er kulminationen på gymnasietiden, og en student fra Kolding har har taget turen sammen med en klasse, som ikke var hans egen.

Farverige bannere fastspændt på åbne lastbiler, jublende og syngende studenter og øl. Øl i uendelige baner.

Studenterkørslen markerer afslutningen på flere års hårdt skolearbejde, og det var lige før, at Ludvig Frovin var gået glip af det hele.

Men så kom en fremmed gymnasieklasse ham til undsætning.

- Jeg kan næsten ikke beskrive det, som andet end perfekt, lyder det fra den meget glade nyudklækkede student.

Efter en miskommunikation med sin uddannelsesinstitution fandt 20-årige Ludvig Frovin fra Kolding sig pludselig i lidt af en studenterpine.

Han havde ingen at køre studenterkørsel med.

Derfor skrev han til influenceren Anders Hemmingsen og bad og hjælp til at finde nogen, der ville lade ham feste med i studentervognen.

Blandt influencerens 1,3 millioner følgere var bid, og en 2.hf-klasse fra Rosborg Gymnasium inviterede ham med ombord.

Nu har rusen efter to intense dage på studenterkørsel lagt sig.

- Jeg er så glad for, at jeg fik den oplevelse med. Jeg kunne ikke have bedt om mere, siger han.

Som at starte i en ny klasse

Fra den ene dag til den anden blev Ludvig Frovin nærmest bogstavlig talt den nye dreng i klassen.

- De inviterede mig med til at male bannere til vognen weekenden før, så der mødte jeg det meste af klassen første gang, forklarer han.

Den 31. juni gik det så løs. Vognen var klar, og det var Ludvig også.

I to døgn festede han med sin låneklasse. Fra Vejle til Billund og Børkop til Bredballe trillede lastbilen. Ni timer om dagen i stiv solskin.

Ludvig Frovin på et stop med klassen fra Rosborg Gymnasium. Foto: Ludvig Frovin

Ruten bød både på alt fra Somersby til Happy Meals. Løbeture i marker og fødselsdagssang for forældre.

- Jeg er faktisk blevet inviteret til nogle af deres studentergilder rundt omkring, fortæller han.

Var det ikke mærkeligt at feste med nogle, som du ikke kendte?

- Jo, men når det er en klasse, som siger ja til at tage en med, som de ikke kender, så har de allerede et åbent mindset, siger han.

- Men det var lidt som at starte i en ny klasse, men de tog rigtig godt imod mig.

Bare spørg

Tilbage sidder nu en lettet student, der priser sig lykkelig for sine medstudenters hjælp.

- Man kan opnå meget, hvis man bare tør at spørge. Kender du nogen? Hvad tænker i? Hvis man går med det selv, så sker der ikke noget. Men hvis man tager initiativ, kan det ende med at lykkedes, lyder det fra Ludvig Frovin.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com