Fra Kolding til Broadway: Familie har succes med musical i New York
Lørdag nat dansk tid har parret sidste forestilling på The Triad i New York med deres musical 'M for Marriage', men forestillingen kan streames her fra Danmark.
Robert DeNiro, Lady Gaga og nu Carsten og Inger Kiørbye Bertelsen.
Nogle af de største stjerner i verden har sunget, spillet og haft deres debut på The Triad Theatre - et mindre Off-Broadway-teater i New York.
Og nu har en familie fra Kolding, der beskriver det som "helt surrealistisk", gjort det samme
- Jeg ved ikke, om det er den danske mentalitet, for selvfølgelig har vi haft armene oppe over hovedet, fordi det har været så fantastisk, men samtidig har vi det sådan, at man ikke skal sælge skindet, før bjørnen er skudt. Det virker lidt for godt til at være sandt, siger Carsten Kiørbye Bertelsen.
Han har sammen med sin kone Inger fundet sig til rette i sofaen i New York.
De har sammen skabt musicalen 'M for Marriage', og her spiller både datter og svigersøn med blandt amerikanske spirende skuespillertalenter.
Og nåh ja, så er deres søn også med i projektet, hvor han laver grafiske designs og plakater.
- Det er jo sjovt at lave sådan noget med sine børn, det er da helt fantastisk. Den rolle vores datter spiller, Lola, hun er sådan en receptionist, der lægger meget an på alt og alle, og der er da nogen, der har sagt til mig: Hvordan er det at skulle instruere sin datter på den måde? Men det er jo en rolle, det er jo ikke hende, så det kan jeg godt se igennem med, griner Carsten Kiørbye Bertelsen.
Off-Broadway
Historien om, hvordan musicalen fandt vej til et af knudepunkterne i teaterverdenen, starter nogle år tilbage - måske endda helt tilbage til, da Carsten og Inger mødte hinanden.
Carsten var egentlig færdiguddannet socialpædagog i 1986, da en dramalærer sagde til ham, at han skulle søge ind på Herning Højskole.
Et par dage senere kom han ind på skolens dramalederlinje.
- Og den første, jeg mødte i døren, var Inger, og så har vi holdt sammen lige siden, fortæller han.
Siden den dag har de to lavet alt fra egenproducerede musicals, skrevet stykker for Det Kgl. Teaters balletskole, og nu har de altså en musical lige uden for hovedåren for skuespillere og dramatikere, der gerne vil bryde igennem og blive til noget i showbusiness. Nemlig Broadway.
Og det er her, der er den lille teknikalitet, at Broadway ikke bare er en samling af teatre.
Der er både et Off-Broadway og et Off-Off-Broadway, som er små teatre, som ligger længere og længere væk fra de store, centrale teatre.
Det er her, man giver nogen chancen, og for tiden er det parret og deres familie fra Kolding, der skal prøves af.
- Vi kæmpede også med, at det teater, vi var på, ikke tog os helt alvorlig, "Hvad er nu det for noget, der kommer der?", virkede det til, at de tænkte. Så det var lidt specielt, når de selv har bedt os komme. Men da der så dukkede amerikanske kendisser op for at se os, så blev det noget helt andet, fortæller Carsten Kiørbye Bertelsen.
Det vi mangler
Selve idéen til musicalen fik Carsten og Inger tilbage i 2018, og de besluttede sig for, at det skulle være noget andet end det, de havde lavet før. Så de lavede en pilotepisode, hvor Carsten var manuskriptforfatter, og Inger skrev musikken.
Men det hele udviklede sig, da deres datter, Cecilie, kom ind på New York Film Academy på musicallinjen.
- Hun skulle synge noget på dansk, og så sang hun noget fra den her musical, og så sagde de: "Hvad er det for en musical? Den kender vi ikke." Og så hørte de historien og lidt mere af musikken, og så sagde de, at det der, det har New York-potentiale, det er sådan noget, vi mangler på Broadway, fortæller Inger Kiørbye Bertelsen, der kan huske, at de syntes, det var fedt, at det var Cecilies forældre, der havde lavet det.
Derefter tog det fart med kontakten til teateret i New York, ansøgning ved fonde, finde nogen til at lave kostumer, caste skuespillere og meget mere.
Selvom det tog lang tid og mange kræfter, så var det særligt, da corona kom til, at processen virkelig blev bremset.
Her måtte den danske familie sidde hjemmefra og øve over Zoom, mens de amerikanske skuespillere mødtes derovre.
Den 27. november rejste parret derover, og dagen efter gik forberedelserne i gang til de i alt fem forestillinger, de skal opføre.
- Det har været spændende og meget anderledes, så da vi mødtes første dag i New York, kunne vi godt mærke sådan: "Wow, kan vi nå at øve det her igennem?" Men da vi så fandt ud af, at vi faktisk var meget velforberedte, og vi vidste, hvad hver enkelt skulle, så gav det lidt mere ro på, fortæller Carsten Kiørbye Bertelsen.
Det må være sådan, de mener, når de siger ’the American Dream’, for ting kan ske meget hurtigt herovre.
Carsten Kiørbye Bertelsen
Besøg af Calvin Kleins datter
'M for Marriage' havde premiere den 3. december på teatret i New York, og selvom der blot var 40 publikummer, så var det en kæmpe oplevelse - og der var særlige personer iblandt.
- Vi havde faktisk en super god premiere. Der var en, som har spillet på de store scener herovre, som kom bagefter og sagde: "Det der er simpelthen en fantastisk sjov forestilling" og sagde til vores datter, at hun har noget med sin stemme, som man ikke kan øve sig til, og så var vi flyvende, siger Carsten Kiørbye Bertelsen.
Også datteren af manden bag navnet til det verdenskendte tøjmærke Calvin Klein var inde og se forestillingen, og derfra gik det bare opad, opad og opad, fortæller parret.
- Vi anede jo ikke, hvem hun var. Det fik vi først at vide undervejs, men så steg respekten, griner de begge to.
Det er lidt svært at være et sted, hvor man virkelig skal netværke, men ingen kender.
Der lærer man sine små tricks undervejs, fortæller de.
- Man hører et eller andet navn, og så tænker man, at man hellere må google det, så man bare er lidt forberedt. Det må være sådan, de mener, når de siger ’the American Dream’, for ting kan ske meget hurtigt herovre, siger Carsten Kiørbye Bertelsen.
Ydmyge danskere blandt rundsave-albuer
Lørdag aften var sidste forestilling i denne omgang, og der har været fuldt hus de sidste par shows med plads til 140 gæster.
Men det var rigtig svært at blive anerkendt i starten, fordi ingen kendte til dem.
- Det handler nok også om, ifølge vores cast, at de (amerikanerne, red.) har virkelig seriøse rundsave på albuerne, og det har vi jo ikke. Vi er jo høflige danskere. Så flere af dem har sagt: "I er nødt til at være mere hårde! Kom nu! I er alt for danske", griner parret, og så siger Carsten:
- Vi ser det jo som en positiv ting, og så prøver vi at fortælle dem, at man kan godt komme igennem på den måde.
Krænkelser i en krænkelsesparat tid
Men hvad handler stykket så om?
Parret kalder selv forestillingen for en krimikomedie, og den handler om et ungt par, der er på bryllupsrejse på et hotel, hvor de så mødes med nogle forskellige skæve karakterer.
Og netop de skæve karakterer var de lidt bekymrede for, hvordan amerikanerne ville tage imod.
- Det er helt vildt, at de har købt konceptet, for man skal godt nok gå med små skridt for ikke at træde nogen over tæerne, og vi træder alle over tæerne. Det, synes de faktisk, er sjovt, og det er jo heldigt, siger Inger Kiørbye Christensen, mens Carsten fortæller, at de faktisk måtte lave om i det oprindelige manuskript.
- Da vi sad og kiggede på vores gamle manuskript, var der simpelthen replikker, som vi kunne sige dengang, men som folk vil blive stødt over i dag. For os var det sådan: "Hold da op, at på så få år er der sket noget til i forhold til, hvad man kan", men det måtte vi lave om, siger han.
Se 'M for Marriage' her
Natten til søndag klokken 01 spillede sidste forestilling, men du kan se den lige her indtil 48 timer efter forestillingen.
I søgefeltet skal du søge på 'M for Marriage', og så kan du købe adgang ved at trykke på 'Buy a streaming pass'.
Meningen med forestillingen var at lave noget, der var sjovt, og det måtte gerne have den samme fornemmelse som det gamle show fra 80'erne, der hedder 'The Rocky Horror Show', fortæller de. En sammenligning de er stødt på nogle gange nu.
- Derfor er det enormt sjovt, når folk siger, at det her bliver den nye 'Rocky Horror', og det ved vi jo ikke, for vi er jo bare ydmyge danskere, men det sagde hende Marci Klein (Calvin Kleins' datter, red.).
Trods opmærksomheden, mange rosende ord og besøg fra producere, der måske endda kan se et filmpotentiale i forestillingen, så kan man hurtigt blive revet med af showbusiness - men intet er sikkert.
- Er vi glemt i overmorgen, når vi er taget hjem? Det aner vi ikke, siger Carsten Kiørbye Bertelsen.