Formand frygter, at spareplan vil betyde ensomme og inaktive ældre
Flere hundrede brugere af brugerstyrede aktivitetshuse samledes mandag for at demonstrere mod truende lukninger af husene. Ensomhed og inaktivitet er den frygtede konsekvens, lyder det.
Mandag formiddag var Kolding Kommunens uddannelsescenter epicenter for en stor demonstration.
- I snakker og røven den går, lød det kontant fra en demonstrant til borgmester Knud Erik Langhoff, og det indkapsler stemningen blandt de oprørte demonstranter.
Brugere af kommunens aktivitetscentre ville sikre, at deres holdning til de spareplaner, der kan resultere i lukning af flere af de brugerstyrede huse, blev hørt.
- I værste fald lukkes 15 aktivitetshuse, og det kan vi ikke se til på. Det vil give ensomme og inaktive ældre borgere, forklarer Jette Olsen, formand for aktivitetscentret Svinghuset i Viuf, om fremmødet.
Kolding Kommune bruger årligt fem millioner kroner på husleje til de brugerstyrede aktivitetshuse. Her ønskes en besparelse på 40 procent. Denne besparelse skal blandt andet sikre kommunens velfærd.
For Jette Olsen, der var rørt over det store fremmøde til dagens protest, er aktivitetshusene dog vigtige for de ældres helbred.
- Selvfølgelig er aktivitetshusene også et sted, hvor vi sidder og får kaffe, men man er også aktiv. Vi har madlavning, krolf, værksteder og gåture. Lukker aktivitetscentrene, har man kun sig selv og sin robotstøvsuger, og bliver inaktiv og ensom, fortæller hun.
Borgmesteren i Kolding Kommune ser dog ikke de ældre ende i en sådan situation.
Lukker ikke huse i små lokalsamfund
Borgmester, Knud Erik Langhoff (K), fremlagde foran demonstranterne, hvilke planer kommunen har for besparelserne.
Han kunne dog ikke give et konkret svar på, hvor mange penge, der skal spares på brugerstyrede aktivitetshuse. Tanken er, at de skal 'effektiviseres', så de også kan drives i fremtiden.
Dog kunne han helt konkret forklare, hvilke aktivitetshuse, der er fokus på i spareplanerne.
- Vi rører ikke ved de brugerstyrede huse i de små lokalsamfund. I Kolding har vi mange brugerstyrede huse med få kilometers afstand, som vi ved, at folk alligevel kører til. Her kan det være mere ligegyldigt, om man kører til det ene eller andet, lyder det fra borgmesteren.
Byrådet blev denne formiddag præsenteret for 17 analyser, som skal give besparelserne.
Selvom disse primært omhandler administrative besparelser i kommunen, så er aktivitetscentrene i fokus. Her blev dagens protester registreret.
- Vi kan jo se, at en stor gruppe i dag har kæmpet for at bevare de brugerstyrede huse. De skal også bevares, vi beder bare om at ændre strukturen lidt, så vi kan omlægge nogle af de dyreste huse til billigere, fortæller Knud Erik Langhoff.
Herfra vil Strategi- og Økonomiudvalget torsdag tage stilling til, hvilke af analyserne, der skal i høring. Den 10. september vil høringssvarene vurderes, hvilket slutteligt vil ende ud i et nyt budget, senest den 24. september.
Borgmesteren beretter videre, at debatten har kørt en smule af sporet, da mange snakke ifølge ham er opstået på forkerte grundlag i kommunens lokalsamfund. Dog forsikrer, at ingen vil ende i situationen, som Jette Olsen frygter.
- Ingen borgere i Kolding Kommune vil komme i den situation, at de ikke kan deltage i sociale aktiviteter i de brugerstyrede huse, forsikrer Knud Erik Langhoff.