Et ”pinligt” møde med dansk skik blev amerikaners første af mange kulturchok
Amerikanske Coryn Clasen bor og arbejder i Kolding. I hendes optik er det de små ting i hverdagen, der adskiller dansk og amerikansk kultur fra hinanden.
Det var naturligt for Coryn og Eric Clasen at hægte sig på det ene vennepar, de kendte, da de efter to måneder i Kolding var til deres første danske fest. Men efter vennerne havde hilst på Coryn og Eric, sagde de til dem, at de nu skulle gå rundt og give de andre gæster hånden.
- Hvad i alverden, tænkte jeg, hvorfor det?, fortæller 29-årige Coryn Clasen.
Det var et af de første sammenstød mellem dansk og amerikansk kultur, Coryn oplevede som tilflytter. I USA er skikken, at man gradvist bliver introduceret for dem, man ikke kender, igennem dem, man kender.
Coryn og hendes mand var flove over, at de ikke var bekendt med den danske skik, for de ville gerne indgå i den danske kultur. Alligevel var det grænseoverskridende at give hånd til omkring 100 mennesker, som Coryn husker det.
- Man er nødt til at være godt tilpas med at være utilpas, når alt er nyt, og alle er fremmede, fortæller Coryn Clasen.
Klik på videoen for at afspille.
På en Instagram-profil deler Coryn billeder og videoer fra hendes danske hverdag set med amerikanske øjne. Coryn havde svært ved at forklare sine venner og familie i USA, hvordan livet i Danmark foregår. Hun ville hellere vise dem det.
Flere danskere har fundet vej til profilen, og Coryn har nu mere end 30.000 følgere, der er nysgerrige på, hvordan dansk kultur opleves set med amerikanske øjne.
Vejen til Kolding
Coryn og Eric Clasen er to ud af 10.796 amerikanske statsborgere, der har registreret bopæl i Danmark per første april i år. For ti år siden var det tal 8.546, ifølge Danmarks Statistik.
Grafikken herover viser, hvor mange amerikanske statsborgere, der bor i de 14 kommuner, TV SYD dækker, og hvordan udviklingen har været de seneste ti år.
Coryn, Eric og deres hund Dozer flyttede fra Iowa til Kolding i august 2022, fordi Eric blev tilbudt et job i Sydjylland inden for landbrugssektoren.
Et stigende antal arbejdere fra udlandet
Antallet af internationale arbejdere i Danmark er steget med 147.318 fra 2012 til 2022.
19.778 af dem er i vores del af landet.
Antropolog ved Århus Universitet David Cameron mener, at det er en fordel at være amerikaner, når man kommer som tilflytter til Danmark.
- Danskere kan godt lide amerikanere, og flere danskere har været i USA, og der er et tæt politisk samarbejde mellem USA og Danmark, som gør det lettere, siger David Cameron, der selv flyttede fra Minnesota til Århus for 15 år siden.
De små ting i hverdagen
Leverpostej på rugbrød, babyer, der sover i barnevogn udenfor og farvede servietter lyder måske helt normalt. I hvert fald hvis man er dansker. Men for Coryn er det nogle af de kulturindtryk, hun er stødt ind i de seneste to år.
- Jeg har skullet lære at købe mælk i stedet for yoghurt, når jeg handlede, fordi begge dele er i en papkarton, fortæller Coryn.
Coryn arbejder som lærervikar på Kolding Realskole. Her oplever hun også kulturelle forskelle, som for eksempel, at eleverne spiser madpakker i klasselokalet i stedet for i en kantine, som amerikanske skoleelever gør.
- I USA er det kun ved særlige lejligheder eller som belønning, at eleverne får lov til at spise i klassen med læreren, så det skulle jeg lige vænne mig til, fortæller Coryn.
For hende har det været vigtigt at gøre en indsats for at komme til at føle sig hjemme i Danmark. Derfor var hun ikke i tvivl om, at hun ville forsøge at lære dansk.
- For mig er der to slags dansk sprog, det skriftlige og det talte. Det nemmeste er at læse og skrive det, og jeg forsøger mere og mere at tale dansk. Men at forstå dansk er det sværeste, synes jeg. Folk udtaler de samme ord meget forskelligt, forklarer Coryn.
Danske venner
Da Coryn og hendes mand var ved at flytte ind i det hus, de lejer i Tved, kom naboen forbi, for at invitere de nytilflyttede amerikanere med til studenterfest. Det blev startskuddet på Coryn og Erics første danske venskab.
- Det har haft afgørende betydning for os og vores indtryk af Danmark, at vi har fået gode venskaber med danskere. Hvis vi havde følt os alene og isolerede, havde vi slet ikke haft den samme positive oplevelse af at være her, fortæller Coryn.
Ifølge antropolog David Cameron kan det være svært for tilflyttere at danne danske relationer, fordi danskere holder venskaber fra barndommen og skoletiden ved lige. Det gør tiden knap til at skabe nye venskaber og behovet mindre.
- Relationer med lokale giver tilflyttere følelsen af tryghed og af at være rodfæstet på en anden måde, end relationer med andre tilflyttere gør, og så øger det chancen for at tilflyttere bliver boende, siger David Cameron.
Danskere er kendt for at være et folk, der kan være svære at komme tæt på. Det skyldes i Coryns optik, at danskere har en anden forståelse for, hvad venlighed er end eksempelvis amerikanere. Hvor danskere værner om deres privatliv, er amerikanere ikke blege for at indlede en samtale med en fremmede i supermarkedet.
- Det er dejligt, at du kan passe dig selv, når du ordner dine ærinder i Danmark, men det gør det også sværere at falde i snak med danskere, fortæller Coryn.
Hun oplever ikke danskere som uvenlige, for de smiler og hilser gerne. Men de gider ikke sludre med fremmede. I forhold til amerikanere oplever hun til gengæld, at der er en højere grad af tillid mellem danskere.
- Det er ikke, fordi amerikanere slet ikke stoler på hinanden, men man ville ikke lade sin baby sove udenfor, fortæller Coryn.
Hygge med kniv og gaffel
Hvor længe Coryn og Eric bliver i Kolding ved de ikke endnu. Men de nyder tiden i Sydjylland, og den danske kultur har allerede sat sit aftryk på Coryn.
- Jeg har lært at spise med kniv og gaffel. I USA bruger vi kun vores gode hånd til skiftevis at bruge kniv eller gaffel, fortæller Coryn, der blev imponeret, første gang hun så en dansker spise en burger med kniv og gaffel.
Noget andet der har bidt sig fast, er det, vi som danskere måske er allermest kendt for - hygge.
- Danskere er gode til at gøre det almindelige til noget særligt. Når man spiser kage, handler det om at skabe tid og rum til at hygge sig med hverdagslivet. Det har jeg helt klart lært af danskerne, siger Coryn.
Hvis hun skulle give andre tilflyttere et godt råd, så er det at vise interesse for dansk kultur og selv opsøge danske relationer.
- Hvis danskere mærker, at man er åben og gerne vil være en del af deres samfund, så er de mere end villige til at acceptere dig og lukke dig ind i deres fællesskab, siger Coryn Clasen.