Elever fandt masser af liv ved nyt stenrev i fjord
Tirsdag blev et nyt stenrev ved Løverodde i Kolding Fjord indviet sammen med den 8. klasse på Bramdrupdam Skole, som har navngivet revet. Stenrevet skal give husly til havets smådyr.
Iført waders, våddragter og med vådt hår undersøgte 8. klasse på Bramdrup Skole resultatet af det stenrev, som de har tildelt navnet Bondens Rev.
Så det bare sådan her ud i hele fjorden, var jeg en glad mand.
Jørn Chemnitz (SF), formand for Natur- Miljø- og teknikudvalget i Kolding Kommune.
- Der er søstjerner, rejer og også nogle krabber ind i mellem, fortæller Lucas Corlin Degn fra 8. klasse på Bramdrup Skole.
Stenrevet, der ligger ud over Løverodde ved udmundingen af Kolding Fjord, stod færdigt i juli, men blev indviet tirsdag.
I alt er 500 tons store sten blevet placeret på havbunden. Stenene er doneret af borgere, byggeriet og landmænd - deraf navnet Bondens Rev.
- Stenrev har stor betydning for havets biodiversitet, da det skaber skjulesteder for fisk og smådyr, forklarer Jørn Chemnitz (SF), der har mange års erfaring som naturvejeleder, og i dag sidder som formand for Natur- Miljø- og teknikudvalget i Kolding Kommune.
Tæt på livet i vandet
Projektet er en del af Kolding Kommune og Naturpark Lillebælts projekt kaldet stenbanken, hvor lokale kan bidrage med sten fra marker, haver og byggeprojekter til fremtidige stenrev i bæltet.
Og Bondens Rev har allerede gjort indtryk på ottendeklasseeleverne. De har nemlig kunnet opleve det undersøiske liv helt tæt på.
- Det er spændende at finde ud af, hvilke slags dyr der lever her i vandet og se dem og holde dem, siger Fardosa Abdi, der for første gang holdt en krabbe i hånden.
- Det var jeg meget bange for, men det var faktisk meget sjovt, sært og nyt, siger hun.
Det er Lucas Corlin Degn enig i.
- Det er en sjov oplevelse at komme ud og se det sted, vi har været med til at lave, siger han.
Lang vej i mål
Ved dagens indvielse blev der også fundet en del beviser på, at havets dyr tog godt imod det nye landskab på havbunden.
Eleverne fandt både tangnåle, ulk, rejer, krabber og småfisk blandt stenrev og ålegræs.
Men området ved Løverodde har i forvejen et rimeligt havmiljø, fortæller Jørn Chemnitz.
- Her har vi et bedre havmiljø end længere inde i fjorden, hvor ålegræsset slet ikke kan få fat. Så det bare sådan her ud i hele fjorden, var jeg en glad mand, siger han.
Og havmiljøet skal også være rimelig godt, for at et stenrev giver mening.
Stenrevet giver ly til havets liv, og hvis området i forvejen er helt dødt, så er der lange udsigter til at se fisk, tang og liv ved revet.
- Længere nede i Lillebælt kan det være mere problematisk at holde liv på et stenrev. Her ved Løverodde har vi primært lavet stenrevet, for at vise hvad det er for et liv, der er i havet, hvad det er, der er værd at passe på og beskytte, siger Jørn Chemnitz.
Hvis du vil ud og se stenrevet selv, kan du følge stenbunkerne ud fra kysten til revet længere ude. Det kan dog være en idé at vente, til vejret igen er lidt varmere.