Der er mangel på kvindelige statuer – det vil Kolding-kvinder nu lave om på
Et netværk i Kolding vil lave om på manglen på kvindelige statuer i de danske byrum. De har lavet en lydvandring om stærke kvinder i Kolding for at gøre opmærksom på problemet.
Danmarks mest kendte statue Den lille havfrue er en kvinde, men ellers er der langt mellem de kvindelige statuer i Danmark – og i for eksempel Kolding er der ikke en eneste.
Derfor har det koldingensiske kvindenetværk "Art Pico" sat fokus på byens store kvinder gennem en lydvandring i Kolding Midtby, hvor man lytter til fortællinger på sin telefon.
- Her er et kæmpe ligestillingsproblem, som vi mener, at man bør gøre noget ved. Man kunne også være kritisk og sige, at det burde være staten eller kommunen, der i højere grad skulle løfte opgaven, men vi bliver nødt til at gøre noget, for ellers sker der ikke noget, siger medlem af "Art Pico" Dorthe Christiane Zinck Iversen.
Brug for kvindelige rollemodeller
Ifølge Kulturstyrelsen er der 2.500 statuer i Danmark, men kun 28 af dem er af kvinder – og ud af de 28 er 19 af dem af kongelige.
Så selv om der i Danmark har levet mange betydningsfulde kvinder som for eksempel Tove Ditlevsen og Karen Blixen, er de ikke blevet mejslet i sten eller støbt i beton.
- Det er et problem, fordi den diversitet, som vores samfund byder på, ikke kan ses i det offentlige byrum. Hvis vi fik fortællingerne om disse betydningsfulde kvinder frem i lyset, så ville vi komme til at kigge på os selv og vores samfund på en helt anden måde, siger Dorthe Christiane Zinck Iversen og fortsætter:
- Jeg mener også, at unge mennesker i den grad har brug for nogle rollemodeller. Det har vi jo alle uanset alder, siger hun.
Nye midler fra staten
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) anerkender diversitetsproblemet, og derfor vil han nu ifølge DR afsætte et sted mellem en og 50 millioner kroner til opsætning af nye kvindelige statuer.
- Dem, vi vælger at hylde og støbe i bronze, er også dem, vi spejler os i. Det er samfundets måde at sige, at her er mennesker, der har gjort en ekstraordinær forskel. Og hvis det kun er mænd, sender vi et stærkt signal til alle, der går på vores gader og stræder om, at det her samfund er skabt kun af mænd. Og det er det faktisk ikke, siger Jakob Engel-Schmidt til DR.
Et udvalg skal nu ifølge mediet se på, hvilke markante kvinder, der bør sættes statuer af i de danske byer.
Efter kortlægningen afsætter Kulturministeriet en række midler til Statens Kunstfond, som kommuner og private organisationer kan søge om til opsætning af statuer, skriver DR.
Kvinder i Kolding
På lydvandringen i Kolding Midtby kan man netop møde seks kvindelige fyrtårne og besøge to steder, hvor kvinder har markeret sig i historien. Det er kvinder, der alle har gjort en forskel i og udenfor Kolding, og som på hver deres måde var first movers eller mønsterbrydere.
Ruten er 1,5 kilometer lang og tager cirka 45 minutter med start fra Den Spanske Trappe i gågaden. Og netop dét, at have en sådan rute lige i Kolding, giver god mening.
- Hvis vi kigger rundt i byrummet, vil man tænke, at mændene byggede Kolding, og det er jo ikke rigtigt. Dronning Dorethea har grundlagt så mange ting og gjort fantastisk meget for vores by. Den burde hedde en dronninge-by, og det er jo sådan nogle ting, vi mener er væsentligt at få formidlet, siger medlem af "Art Pico" Dorthe Christiane Zinck Iversen.
Det koldingensiske kvindenetværk "Art Pico" håber, at de med deres fokus på manglende kvinder i byrummet med tiden også kan få rejst statuer af kvinderne.
Her finder du lydvandringen?
Kvinderuten som lydvandring finder du i appén Vizgu, der kan downloades til både iPhone og Android telefoner.