Kuppet borgmester peger på griskhed i byrådet
Mandagens budgetaftale uden om borgmesteren er griskt og et tegn på populisme, lyder det fra Knud Erik Langhoff.
Det kommer bag på den konservative borgmester Knud Erik Langhoff, at Venstre, Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti mandag blev enige om budgetforliget for næste år udenom borgmesteren.
- Det er jeg for det første forundret og overrasket over, at de gør, idet vi egentlig havde en god dialog med hinanden også umiddelbart inden, at de laver et fælles budget, siger han tirsdag.
Byrådet skulle, ifølge borgmesteren, mødes i dag for at aftale budgettet for næste år, men de Konservative og Radikale Venstre nåede ikke til forhandlingsbordet, inden de fire andre partier i byrådet lavede et forlig.
En aftale, hvor blandt andet sammenlægningen af to specialskoler med to almene skoler bliver sløjfet. En besparelse, som samtlige partier var enige om at skrotte, men som aftaleparterne gerne ville fortælle som de første, mener borgmesteren.
- Der har partierne, i populismens tegn, stået i kø for at komme først med, at de tilbagekøber de besparelser, som var forelagt, siger Knud Erik Langhoff.
Med budgetaftale mellem de fire parter løsriver socialdemokraterne og SF sig fra det firkløver, som blev dannet under konstitueringen i 2021 med konservative og radikale.
Ifølge forligspartierne, så fjernes stort set alle besparelser, der har været i offentlig hørring fra den nye budgetaftale, bortset fra besparelser i den kommunale administration.
Griskt ikke at sænke beskatning
Ifølge Knud Erik Langhoff, så skyldes uenigheden om kommunens fremtidige økonomi en aftale fra konstitueringen, der skulle fastfryse skatter og afgifter i kommunen.
Borgmesteren gik til forhandling med ønsket om at reducere beskatningen på erhvervsejendomme, fordi statens regler for beregningen er blevet ændret flere gange gennem årene, hvilket hæver beskatningen for erhvervslivet.
- Vi har i Kolding har den absolut højeste erhvervsbeskatning i Danmark, altså beskatning på erhvervsejendomme. Derfor er jeg gået til budgetforhandling med ønske om, at vi skal reducere dækningsafgiften og bare i et mindre beløb til at starte med, og så var det min plan, at det skulle udfases på sigt.
Med den nye aftale ender erhvervslivet og kommunens administration med at betale for det nye budget, mener Knud Erik Langhoff.
- Set fra min side, skyldes det en form for griskhed, når man nu kan se, at provenuet fra dækningsafgiften er steget med mere end 20 millioner om året. Så ville det være rart at have dem til velfærd, og det er her, vi er uenige, for vi havde en aftale om, at skatter og afgifter skal holdes i ro, men når nu beregningsgrundlaget er blevet væsentlig større, så vil de ikke være med til at sætte promillegrænsen ned, og det er her den ømme tå ligger.
Dermed mener Knud Erik Langhoff, at der er behov for at ændre på erhvervsbeskatning, så erhvervslivet ikke betaler mere i skat, end ved konstitueringen, og dermed overholde partiernes aftale om fastlagte skatter og afgifter.
Fortsat tillid i byrådet
Efter gårsdagens budgetkup, tror Knud Erik Langhoff stadig, at det politiske samarbejde kan fungere resten af valgperioden, ligesom han mener, at der stadig er opbakning til ham som borgmester i byrådet.
- Jeg tror, vi får et ganske udmærket samarbejde, for budgetter er en ting. Vi har rigtig meget andet i byrådet, vi konstant skal tage stilling til. Nu har vi økonomi- og strategiudvalgsmøde på tirsdag. Der har vi 30 punkter, der skal tages stilling til, og det plejer vi at klare på ganske god vis partierne imellem.