Anni Nørskov Mørch glæder sig til at vise dronning Margrethe udstillingen med private broderier
På fredag åbner en sjælden udstilling på Koldinghus. For første gang nogensinde viser dronning Margrethe omkring 100 af sine private broderier frem for offentligheden. Anni Nørskov Mørch er kvinden bag udstillingen. Nu er hun spændt på, hvad dronningen synes om den.
Anni Nørskov Mørch er kurator på udstillingen 'Dronningens Broderier', der åbner på Koldinghus fredag den 23. april og er lavet i et samarbejde mellem Museum Kolding, Kongernes Samling og kongehuset.
Hun arbejder lige nu på at få de sidste detaljer på plads i udstillingen med omkring 100 af dronning Margrethes private broderier inden på fredag, hvor dronningen kommer for at indvie udstillingen sammen med sin søster, prinsesse Benedikte.
- Der ankommer to puder i den kommende uge, som dronningen netop har færdiggjort. De er helt nye og netop monteret og skal også vises på udstillingen, forklarer Anni Nørskov Mørch, der er kvinden bag udstillingen, og som har været med til at udvælge broderierne.
Dronning Margrethe har taget initiativ til udstillingen
Udstillingen 'Dronningens Broderier' er blevet til på dronningens eget initiativ. Samlingen indeholder monarkens private broderier helt tilbage fra 1960 og frem til i dag.
- Vi viser på udstillingen mange personlige gaver broderet af dronningen til nærmeste venner og familie. Det er alt fra brilleetuier og selskabstasker til duge, betræk til stole og sågar en kaminskærm, som er nogle af de mere omfattede arbejder, dronningen har lavet, siger Anni Nørskov Mørch.
Den ældste genstand er en selskabstaske fra 1960, som dronning Margrethe som 20-årig lavede til sin mor, dronning Ingrid.
Som at male med garn og farver
Ifølge Anni Nørskov Mørch var dronning Margrethe ikke særlig begejstret for den form for håndarbejde som barn og helt ung. Men da hun opdagede, hvordan man også kunne lege med farver og former, når man broderede, fangede det den unge prinsesses interesse.
- Udstillingen vil forhåbentlig vise den mangfoldighed og kreativitet, som dronning Margrethe udviser med sine broderier de seneste 60 år. Hun laver rigtig meget i frihånd. Det vil sige, at hun så at sige maler med nål og tråd uden at have et mønster at arbejde efter, fortæller Anni Nørskov Mørch og fortsætter:
- Jeg synes, det er en fantastisk smuk udstilling med dronningens arbejder. Den viser ikke bare godt håndværk, men også dronningens evne til at tegne og male med garnets farver. Hun får dem til at leve ved at bruge en blanding mellem mørke, lyse, varme og kolde farver, som skaber et spændende spil mellem baggrund og forgrund. Det kræver erfaring og kunstnerisk indsigt at lave det, hun har lavet, gennem tiden.
Glæder sig til at vise resultatet frem
Nu glæder Anni Nørskov Mørch sig til, at dronning Margrethe skal se det færdige resultat på Koldinghus:
- Jeg glæder mig meget til at se dronningens reaktion på udstillingen. Vi har haft en tæt dialog gennem lang tid på trods af coronasituationen, men hun har jo ikke set udstillingen, og det er jeg meget spændt på, at hun skal.
Mange kender dronning Margrethes broderier i forbindelse med messehagler og duge til kirker. De kan ikke ses i udstillingen, da de allerede er offentlig kendte.
Officiel åbning på fredag
Udstillingen åbnes officielt af dronning Margrethe fredag den 23. april klokken 12.
TV SYD er med til åbningen, som også er den officielle åbning af Koldinghus som den tredje afdeling af Kongernes Samling.
Kongernes Samling Koldinghus åbner for offentligheden lørdag den 24. april.
Officiel åbning af Kongernes Samling Koldinghus
- Dronningen åbner Kongernes Samling Koldinghus og to udstillinger, og prinsesse Benedikte deltager som æresgæst, da prinsessen er æresprotektor for slottet.
- Ved årsskiftet overtog Kongernes Samling driften af Koldinghus, som nu er i selskab med Rosenborg og Amalienborg.