Nu skal det være slut med én bestemt type festivalgrej
Der skal ske ændringer i festivalgæsternes vaner, hvis festivalerne skal blive grønnere. Derfor vil Jelling Musikfestival nu særligt én type udstyr til livs.
Det fremgik tidligere, at blød PVC ifølge affaldsbekendtgørelsen skal deponeres. Det er nu præciseret, at blød PVC i praksis bliver deponeret i Danmark, da det kategoriseres som ikke-genanvendeligt materiale.
Den er oftest blå, velouragtig på den ene side og dufter af badedyr.
- Jeg tror, at alle, der har sovet på en luftmadras, kender den her type, siger Peter Caspersen, der er ansvarlig for bæredygtighed på Jelling Musikfestival.
Men står det til Jelling Musikfestival, så skal det snart været slut med den velkendte luftmadras.
For selvom den traditionelle luftmadras er både bekvem og billig, så bliver den et stort problem, når festen er forbi, og der skal pakkes sammen og ryddes op. Den kan nemlig ikke genanvendes.
Få pustet plastmadras op på pladsen
Derfor har festivalen i år Danmarkspremiere på et alternativ: en genbrugsvenlig luftmadras.
Madrassen består af en række cylindre, der bliver pustet op og forseglet af en maskine, som kommer til at stå på festivalpladsen.
Og wupti - så er der luftmadras, der vejer så godt som ingenting.
Det er Reunite, der vil præsentere alternativet til den traditionelle luftmadras.
Virksomheden arbejder tæt sammen med Jelling Musikfestival og samler blandt andet brugt festivalgrej ind, når festivalen er slut for så vidt muligt at genbruge og genanvende udstyret igen.
For ligesom telte kan lejes ud igen eller syes om til tasker, så består den nye madras også af genanvendeligt plast.
- Den klare fordel er, at der ikke er blød PVC i dem her. Det gør, at de er væsentligt nemmere at komme af med, og faktisk kan genbruges, når festivalen er slut, siger Christopher Nørgaard, der er stifter af Reunite.
Madrassen føles lidt som en frysepose eller en klappepølse, som man måske kender fra en håndboldkamp.
Men holdbarheden er efter sigende i orden, da den allerede blevet testkørt på hollandske festivaler sidste år af producenten ZZZ.
Luftmadrasser er som eternittag og forurenet jord
Når Jelling Musikfestival er forbi, står arrangørerne bagefter med oprydningsarbejdet. Sidste år producerede festivalen samlet 150 tons affald.
Det lykkes at genbruge eller genanvende 40 procent af affaldet på festivalen i 2023, men det er her, at den gammeldags luftmadras kommer i vejen.
Madrasserne indeholder nemlig blød PVC, som hverken kan genbruges eller genanvendes.
- De madrasser, der bliver efterladt, bliver vi nødt til at køre til deponi, siger Peter Caspersen.
Blød PVC er lavest i affaldshierarkiet
Ifølge affaldsbekendtgørelsen skal ikke genanvendeligt materiale deponeres. Og det er i den kategori blød PVC havner.
I Danmark bliver blød PVC ikke genbrugt og heller ikke brændt for at udnytte energien i materialet, da blandt andet klorindholdet i PVC'en udvikler giftig røg.
Det betyder, at affaldet bliver placeret på deponipladser sammen med andre materialer, der ikke kan genanvendes såsom eternittagplader og forurenet jord.
Affaldet på deponipladserne er blandt andet:
Blød PVC, fx luftmadrasser, badedyr & haveslanger
Forurenet jord
Opfej fra gaderne
Tagplader af eternit
Forurenet byggeaffald
Kilde: Deponi (affald.dk)
Deponi er lavest i affaldshierarkiet, og madrassen bliver altså deponeret i jorden sammen med eternittagplader og forurenet jord.
Der er også en anden løsning
Den nye madras er dog dyrere end den traditionelle PVC-holdige madras, som TV SYD's udsendte købte for 87 kroner.
En ZZZ-madras koster 149 kroner at leje, og derudover giver man et depositum på 50 kroner, som man får tilbage, når man afleverer madrassen igen.
- Tror I virkelig, at folk er villige til at betale for det her?
- Med den klimadagsorden vi har i dag, og det fokus, der er på klimaet, så er jeg sikker på, at folk vil vi være villige til at betale lidt ekstra for at passe på vores alle sammens verden, siger Christopher Nørgaard.
- Rigtig mange af vores gæster melder tilbage, at de gerne vil hjælpe os med at sætte en grønnere dagsorden på festivalen, og der er madrassen et godt alternativ. Vi håber, at folk vil give den ekstra skilling, siger Peter Caspersen.
Men der er også en anden løsning for gæsterne - og den koster ikke noget.
- Det er primært en udfordring, fordi folk ikke tager den gamle madras med hjem. Hvis folk tog deres grej med hjem igen og brugte det igen, så var det måske ikke verdens største problem, siger Peter Caspersen.