Nu skal det være slut med én bestemt type festivalgrej

Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der skal ske ændringer i festivalgæsternes vaner, hvis festivalerne skal blive grønnere. Derfor vil Jelling Musikfestival nu særligt én type udstyr til livs.

Det fremgik tidligere, at blød PVC ifølge affaldsbekendtgørelsen skal deponeres. Det er nu præciseret, at blød PVC i praksis bliver deponeret i Danmark, da det kategoriseres som ikke-genanvendeligt materiale.

Den er oftest blå, velouragtig på den ene side og dufter af badedyr.

- Jeg tror, at alle, der har sovet på en luftmadras, kender den her type, siger Peter Caspersen, der er ansvarlig for bæredygtighed på Jelling Musikfestival. 

Men står det til Jelling Musikfestival, så skal det snart været slut med den velkendte luftmadras.

For selvom den traditionelle luftmadras er både bekvem og billig, så bliver den et stort problem, når festen er forbi, og der skal pakkes sammen og ryddes op. Den kan nemlig ikke genanvendes.

Efter festen bliver mange madrasser efterladt. Og netop madrasserne er problematiske, da de ikke kan genanvendes. Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

Få pustet plastmadras op på pladsen

Derfor har festivalen i år Danmarkspremiere på et alternativ: en genbrugsvenlig luftmadras.

Madrassen består af en række cylindre, der bliver pustet op og forseglet af en maskine, som kommer til at stå på festivalpladsen.

Og wupti - så er der luftmadras, der vejer så godt som ingenting.

Det er Reunite, der vil præsentere alternativet til den traditionelle luftmadras.

Virksomheden arbejder tæt sammen med Jelling Musikfestival og samler blandt andet brugt festivalgrej ind, når festivalen er slut for så vidt muligt at genbruge og genanvende udstyret igen.

Christopher Nørgaard er stifter af virksomheden Reunite, der vil lave Danmarkspremiere med den nye type madras på Jelling Musikfestival. Foto: Lucas Mæng, TV SYD

For ligesom telte kan lejes ud igen eller syes om til tasker, så består den nye madras også af genanvendeligt plast.

- Den klare fordel er, at der ikke er blød PVC i dem her. Det gør, at de er væsentligt nemmere at komme af med, og faktisk kan genbruges, når festivalen er slut, siger Christopher Nørgaard, der er stifter af Reunite.

De pølsede madrasser består af en plasttype, der kan genanvendes, modsat de velkendte PVC madrasser. Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

Madrassen føles lidt som en frysepose eller en klappepølse, som man måske kender fra en håndboldkamp.

Men holdbarheden er efter sigende i orden, da den allerede blevet testkørt på hollandske festivaler sidste år af producenten ZZZ.

Luftmadrasser er som eternittag og forurenet jord

Når Jelling Musikfestival er forbi, står arrangørerne bagefter med oprydningsarbejdet. Sidste år producerede festivalen samlet 150 tons affald.

Når Jelling Musikfestival er forbi, står arrangørerne med samlet 150 tons affald, der så vidt muligt skal genanvendes. Foto: Markus Bjerremand Andersen

Det lykkes at genbruge eller genanvende 40 procent af affaldet på festivalen i 2023, men det er her, at den gammeldags luftmadras kommer i vejen.

Madrasserne indeholder nemlig blød PVC, som hverken kan genbruges eller genanvendes.

- De madrasser, der bliver efterladt, bliver vi nødt til at køre til deponi, siger Peter Caspersen.

Blød PVC er lavest i affaldshierarkiet

Ifølge affaldsbekendtgørelsen skal ikke genanvendeligt materiale deponeres. Og det er i den kategori blød PVC havner.

I Danmark bliver blød PVC ikke genbrugt og heller ikke brændt for at udnytte energien i materialet, da blandt andet klorindholdet i PVC'en udvikler giftig røg.

Det betyder, at affaldet bliver placeret på deponipladser sammen med andre materialer, der ikke kan genanvendes såsom eternittagplader og forurenet jord.

Affaldet på deponipladserne er blandt andet:

  • Blød PVC, fx luftmadrasser, badedyr & haveslanger

  • Forurenet jord

  • Opfej fra gaderne

  • Tagplader af eternit 

  • Forurenet byggeaffald 

Kilde: Deponi (affald.dk)

Deponi er lavest i affaldshierarkiet, og madrassen bliver altså deponeret i jorden sammen med eternittagplader og forurenet jord.

Der er også en anden løsning

Den nye madras er dog dyrere end den traditionelle PVC-holdige madras, som TV SYD's udsendte købte for 87 kroner.

En ZZZ-madras koster 149 kroner at leje, og derudover giver man et depositum på 50 kroner, som man får tilbage, når man afleverer madrassen igen.

- Tror I virkelig, at folk er villige til at betale for det her?

- Med den klimadagsorden vi har i dag, og det fokus, der er på klimaet, så er jeg sikker på, at folk vil vi være villige til at betale lidt ekstra for at passe på vores alle sammens verden, siger Christopher Nørgaard. 

Håbet er, at de nye madrasser vil betyde færre efterladte madrasser med blød PVC. Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

- Rigtig mange af vores gæster melder tilbage, at de gerne vil hjælpe os med at sætte en grønnere dagsorden på festivalen, og der er madrassen et godt alternativ. Vi håber, at folk vil give den ekstra skilling, siger Peter Caspersen.

Men der er også en anden løsning for gæsterne - og den koster ikke noget.

- Det er primært en udfordring, fordi folk ikke tager den gamle madras med hjem. Hvis folk tog deres grej med hjem igen og brugte det igen, så var det måske ikke verdens største problem, siger Peter Caspersen.

Her er kønnet på de fire storkeunger - vær med til at give dem navne

Udgivet

DNA-test af fjerprøverne fra de fire storkeunger i Smedager viser, at der er én hun og tre hanner i reden. Du kan her give dit bud på, hvad de skal hedde.

Scroll længere ned for at give dine navnebud.

Jesper Legaard og Hans Skov sætter en GPS på en af stork den ene unge, som viser sig at være en af de tre hanunger. GPS'en blev sat på den 29. juni. Foto: TV SYD og Storkene.dk

Ringmærknings-id på storkeunger i Smedager

Han 3090 0979 + GPS 242838

Han 390 0978

Han 390 0977

Hun 390 3507

Den femte unge, som med en såret vinge i midten af juni blev bragt til vildtplejestation i Erfde i Tyskland, bliver ringmærket og kønsbestemt senere. Den indgår IKKE i navngivningskonkurrencen.

Du kan følge ungerne og forældrene i reden i Smedager døgnet rundt.

Nu skal ungerne have navne, og traditionen tro er det TV SYDs læsere og seere, som er med til at finde navnene.

Storkenavne i Smedager 2012 - 2024:

Navnene i parentes er forældrene til ungerne. Mellem 2011 og 2015 har ungerne ingen navne fået. Alle unger er ringmærkede.

  • 2024 ? (Connie og Thorkild)

  • 2023: Clara og Rune (Connie og Thorkild)

  • 2022: Cort & Vingegaard (Connie & Clyde)

  •  2021: Astra & Zeneca (Connie & Clyde)

  •  2020: Ronja (Bonnie og Clyde)

  •  2019: Anna & Lotte (Annika og Tommy)

  •  2018: Alma, Anton & Line (Annika og Tommy)

  •  2017: Alfred (Annika og Tommy)

  •  2016: Pippi (Annika og Tommy)

  •  2015: To unger (Annika og Tommy)

  •  2014: Tre unger (Annika og Tommy)

  •  2013: To unger, som ikke overlever et regnfuldt forår (Annika og Karlsson)

  •  2012: To unger (Annika og Karlsson)

Udfyld skema med dit bud på navne

Udfyld skemaet nedenfor senest den 10. juli klokken 12.00.

Du skal udfylde det hele, og vi vil meget gerne have din begrundelse for dine navneforslag.

Herefter vælger TV SYD de bedste og mest populære navnekombinationer. De vil efterfølgende blive sendt til SMS-afstemning, hvor alle kan stemme på deres favoritnavne.

Storkeungerne er nu mellem 8,5 uge og 9 uger, og de øver sig flittigt i at baske med vingerne. Det varer heller ikke længe, før de letter fra reden for første gang.

Har du ikke et dansk otte-cifret telefonnummer eller et tysk ni-cifret telefonnummer, (du sætter landekode for Tyskland +49 foran nummeret), kan du ikke stemme via skemaet.

Send da i stedet en mail til peel@tvsyd.dk med navn, forslag, begrundelse og mobilnummer. Skriv 'storkenavn' i emnefeltet.

Sidste år hed ungerne Holger og Clara

Du skal give os dit bedste bud på fire navne, og vi vil meget gerne vide, hvorfor netop dé navne. Hvilke navne, du vælger, er helt op til dig.

Tidligere er unger flere gange opkaldt efter romanfigurer i Astrid Lindgrens børnebogsunivers. Sidste år fik Connie og Clydes to unger navne efter de to danske tennisstjerner - Holger Rune og Clara Tauson.

Og året før fik ungerne navne efter de danske Tour de France-helte Jonas Vingegaard og Magnus Cort.

Ungerne i 2021 under coronapandemien fik navnene Astra og Zeneca efter medicinalfirmaet, der lavede coronavacciner.

Tema

Storkene 2024

Mor og datter hædret for at stoppe ulykke

Foto: 7-Kanten
Udgivet

Torsdag blev to kvinder hædret for at have alarmeret publikum inden kæmpegrenen faldt ned under Varde Sommerspil.

De købte egentlig ikke en billet til Varde Sommerspil, for at de selv kunne stå på scenen.

Men Randi Sloth Kaspersen og hendes datter, Natasja, blev torsdag aften hædret på Friluftsscenen i Varde for deres snarrådige indsats i forbindelse med, at en kæmpestor gren faldt ned over tilskuerpladserne ved Friluftsscenen i Varde midt under Varde Sommerspils opførelse af ”Baronessen fra benzintanken” søndag den 30. juni.

Der er situationer, hvor ordet tak knapt kan rumme de ting, man gerne vil sige.

Borgmester, Steen Holm Iversen.

Mor og datter var de første til at råbe skuespillere og publikum op om faren, så det lykkedes at evakuere publikum, inden den tonstunge gren faldt ned og beskadigede et lystårn og flere bænkerækker.

Torsdag aften var det 2. viceborgmester, Steen Holm Iversen, og formand for Teatret 7-kanten, Jan Wessel Rasmussen, som overrakte blomster til et gavekort til familien til næste års sommerspil 'Den Skaldede Frisør The Musical inklusiv spisning.

- Vi er jer dybt taknemmelige for, at I tog ansvar i situationen, så publikum blev gjort opmærksom på, at der var noget galt, sagde Jan Wessel Rasmussen i forbindelse med hædringen af de to årvågne publikummer.

- Det kræver stort mod at stole så meget på sin egen intuition og handle. De reagerede, råbte op, og stoppede en farlig situation, der kunne have udviklet sig grimt – ja, faktisk tør man slet ikke tænke på de konsekvenser, det kunne have haft, sagde fungerende borgmester Steen Holm Iversen.

Efter hædringen på scenen satte Randi og Natasja sig til rette sammen med resten af familien og fik denne gang set hele 'Baronessen fra benzintanken' uden anden dramatik end den, der helt planlagt var en del af forestillingen.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com