Festivaldirektør: Et fælles ansvar at skabe en sund drukkultur
For unge under 18 er festival lig med alkohol. Derfor forsøger Jelling Musikfestival at tage ansvar for de unge mennesker.
Øl, Breezers og Shakers.
Det er nogle af de alkoholiske drikke, som gæsterne på Jelling Musikfestival nyder i disse dage. Og det gælder også for de knap 20 procent af festivallens gæster, der er under 18 år.
- Hvis det havde været uden alkohol, så havde det ikke være så aktuelt for os at tage på festival, fortæller 17-årige Amalie Karoline Licht.
Men det kan netop være problematisk, at de unge drikker. I hvert fald hvis man spørger Sundhedsstyrelsen, der fraråder unge under 18 år at drikke alkohol.
Festival tager ansvaret på sig
Derfor forsøger Jelling Musikfestival at tage ansvar for de unge mennesker ved at give dem en god oplevelse med voksent opsyn.
- Deres opgave går ud på at være tilstede, snakke, trøste, opmuntre, ja i det hele taget bare at være nærværende. Vi kunne sagtens sætte et hegn op og sige: "Held og lykke med det. Der er toiletter ovre i hjørnet", men det gør vi jo ikke, fortæller festivallens direktør, Line Mosfelt.
Europamestre i druk
De danske 15-årige har i flere år haft europarekorden i druk, og det blev endnu en gang slået fast i 2020. Her viste WHO-studiet ”Health Behaviour in School-aged Children study” (HBSC), der offentliggøres hvert fjerde år, at 82 procent af de danske 15-årige har prøvet at drikke alkohol, mens tallet lyder på 59 procent for de øvrige jævnaldrende europæere.
Studiet er baseret på data fra 227.000 europæiske skolelever fra størstedelen af de europæiske lande i alderen 11, 13 og 15 år.
Festivallens opmærksomhed er noget, som 16-årige Helena Buch og 17-årige Amalie Karoline Licht sætter pris på.
- Der bliver helt sikkert taget sig godt af os. Der er folk hele tiden, og det er tydeligt, at de holder øje med os, og jeg læste også, at de i år sætter ekstra fokus på at passe på hinanden, siger Amalie Karoline Licht.
- Jeg synes også, at folk er gode til at hjælpe hinanden, supplerer Helena Buch.
Inden for lovens rammer
Festivaldirektøren mener ikke, at festivaller er med til at understøtte en dårlig alkoholkultur, når de tillader unge at tage alkohol med ind på campen.
- Så længe loven er, som den er, og at man må drikke de øl, som man lovligt har købt i et supermarked, så synes jeg, at det er svært at gå kontra på det. Men det betyder også, at vi skal være omkring dem og sikre, at de får lært en god festivalkultur at kende, så de får en god oplevelse og ikke går glip af det hele, siger Line Mosfelt.
For veninderne Helena Buch og Amalie Karoline Licht er det første gang, de stifter bekendtskab med festivalkulturen.
- Det er jo fedt, at der bliver lavet arrangementer, hvor vi må være med, selvom vi ikke er fyldt 18 år, hvis man så bare har en god aftale med sine forældre, siger Helena Buch.
Forældrene har det primære ansvar
Og de har taget den snak med deres forældre. De har hver især medbragt én liter vodka og cirka 20 Shakers.
- Jeg synes ikke, at det er festivallens opgave at tage vare på os. Det er forældrenes ansvar at holde styr på sine børn. De ved jo, at man drikker, når man bliver sendt på Jelling Musikfestival, og det er sådan, det er, siger Amalie Karoline Licht.
Festivaldirektøren bakker op om, at det er en fælles opgave at sikre, at de unges sikkerhed er i top.
- Jeg tror, at de gør sig mange erfaringer her, så derfor er det også vigtigt at både deres forældre, skole og vi, som arrangør, er gode til at være der og støtte dem. Det er et ansvar, som vi har løftet i mange år, og som vi fortsat vil gøre.