Udgravninger på ø er blevet et tilløbsstykke
De lokale på Endelave kan ikke holde begejstringen tilbage, når de snakker om vikinger på deres ø. Nu har de igen besøg af arkæologer og håber på nye fund og konklusioner.
En bunke sten i en udefinerbar form kan betyde mange ting. På den nordlige del af Endelave kan de mange sten betyde, at der har udspillet sig en større historie netop her.
- Vi leder efter de ting, man mange gange finder fra vikingetiden, siger Allan Skou Larsen, arkæolog ved Museum Horsens.
For ti år siden fandt han et klokkeklart bevis på, at der er foregået noget på øen. Et smykke blev fundet i en stensætning, og nu leder de videre samme sted ud fra teorien om, at det kan være en skibssætning fra vikingetiden med flere brandgrave.
Under arbejdet kommer der løbende nysgerrige øboere forbi, og som arkæologer er de ikke blege for at afbryde gravningen og fortælle.
- Det er altid en saltvandindsprøjtning, at der er interesse, når man laver noget, siger Allan Skou Larsen.
En skibssætning er en gravform, som blev brugt i vikingetiden, hvor oprejste sten danner en oval skibsform.
En gammel historie
Det er sikkert og vidst, at vikingerne har været på Endelave. Men derfra er der mange spørgsmål.
Området ved Horsens Fjord og dermed Endelave har været et oplagt handelssted.
- Endelave har været en del af noget større. Vi kender vikingerne som krigere, men de var også bønder. Dem, der boede på småøerne, var mere, de var også søfolk, siger Per Borup, arkæolog ved Museum Horsens.
De ved dog ikke, om de har deltaget i de helt store togte, men det kan udgravningerne i stensætningen måske lede dem tættere på.
Der er allerede fundet skibssætninger på naboøen Hjarnø, men det er ikke hver dag, man finder sådan én.
- Nye skibssætninger er relativt sjældne i Danmark, siger Per Borup.
Øboernes historie
Vikingernes historie er ikke færdig med at blive fortalt. Øboerne holder den i live og følger nøje med i udgravningerne.
- Det er simpelthen så spændende, og nu finder de også noget, så det er bare rigtig godt, siger Jørgen Holm Pedersen, havnefoged på Endelave.
Danna Borg koordinerer øens facebookside for vikinge-interesserede og håber på, at arkæologernes besøg kan få større indflydelse på øen.
- Vi håber, det kommer på landkortet som en skibssætning, og så betyder det også noget turistmæssigt. Det giver måske også en stolthed, at man har en ø, hvor man kan se, der har været vikinger, siger hun.
De blev alle inviteret til åben udgravning, hvor de kunne høre om status, nye fund og teorier.
- Vi er gode til at dukke op, når der sker noget. Det er også spændende, for det kan godt være, der ligger nogle af mine forfædre, siger Claus Holm.
Det giver også arkæologernes arbejde mere mening, for meget handler også om at formidle.
- Hvis folk er interesserede i det, så er det optimalt for os, for det er det, vi ønsker. Det oplever vi så til fulde på en udgravning her, siger Per Borup.
Kun begyndelsen
Allan Skou Larsen fandt smykket fra vikingetiden i 2013 i stensætningen, og det er ud fra området her, at de igen har fået mulighed for at grave.
Hvert et fund bliver dokumenteret, så de kan lave en samlet konklusion. Det er dog for tidligt at sige endnu, om det skulle være en skibssætning. Når alle informationerne ligger klar, vil øboerne blive inviteret til et foredrag, så de kan holde sig opdateret.
Holstebro Museum står for yderligere screeninger i området, som skal gøre både arkæologer og øboere klogere på historien under overfladen.
- Det er altid en succes, hvis man får bekræftet nogle formodninger eller teorier. Så har man det godt, siger Per Borup.