Psykisk diagnose gør det tæt på umuligt at finde et job

Video: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD
Udgivet

Da Xander Skøtt Thomsen færdiggjorde sin IT-uddannelse, havde han ikke forestillet sig, at en psykisk diagnose skulle gøre det svært at finde et arbejde.

Der er morgener, hvor lysten til at stå tidligt op, bevæge sig ud i morgentrafikken og møde ind til en lang arbejdsdag, kan virke ikke-eksisterende.

Men for nogle kan det være alt, hvad de drømmer om.

22-årige Xander Skøtt Thomsen fra Horsens vil for alt i verden gerne have et arbejde, men noget står i vejen. En psykose og en autismediagnose.

- Det er rigtig hårdt og nærmest deprimerende. Jeg vil jo gerne arbejde, men der er bare så mange, der ikke vil give én en chance, siger han.

Han er tilkendt flexjob, søger en masse stillinger, og selv når det er lykkedes at komme i praktik, venter der ingen fast stilling.

Arbejdskraft står i kø

Han er ikke alene. Ifølge en beregning fra Danske Handicaporganisationer står 43.000 personer med handicap klar til at begynde på et arbejde inden for to uger.

- Selvom det er opgangstider, så er det stadigvæk sådan, at vi er omkring 60 procent af mennesker med handicap i beskæftigelse, hvor hele befolkningen er 86 procent. Så det er stadigvæk en alt for stor udfordring at få et job, siger Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.

De har som mål, at det skal være lettere for mennesker med handicap at finde et arbejde, og at virksomhederne skal være bedre klædt på til at tage imod personer med andre behov.

Udvalg af forslag

Danske Handicaporganisationer stiller forskellige forslag, der kan afhjælpe problematikkerne. Her er et uddrag fra deres beskæftigelsespolitik, hvor de foreslår:

  • Der afsættes en pulje til opsøgende virksomhedskontakt med henblik på ansættelse af ledige fleksjobbere og andre med handicap.

  • En informations- og vejledningsindsats til at hjælpe virksomheder med at gennemføre de nye krav. Det kan være, hvordan man udformer og gennemfører politikker for inklusion af medarbejdere og ledere med handicap i praksis. Eller handle om, hvordan man opgør antallet af medarbejdere med handicap.

  • Automatisk revurdering afskaffes. Fleksjob skal bevilges permanent medmindre helt særlige forhold taler for det modsatte.

- Jeg tror ikke, der er nogen mennesker med handicap, der har gået ledige eller på kontanthjælp i mere end fem år, som er særlig kritiske over for at få et arbejde. Jeg tror, det handler meget om, at vi skal have muligheden, og vi skal have matchet med virksomhederne, og derfor skal virksomhederne selvfølgelig heller ikke være for kritiske eller for kræsne, siger Thorkild Olesen.

Stabil og trofast

Der kan være flere grunde til, at det er svært at finde et arbejde. Krav til kompetencer, kørsel og lav ledighed.

Men for Xander Skøtt Thomsen er det uvidenhed og fordomme, der blokerer.

Nogle af de fordomme, han har mødt i sin jobsøgning, er, at han er utilregnelig og ustabil på grund af sin psykose.

Virkeligheden var en anden, da han senest var i praktik.

- Jeg mødte op hver dag, og jeg var sjældent syg. Jeg oplevede ikke rigtigt, at diagnosen påvirkede min stabilitet, så længe jeg fik små hjælpemidler, siger han.

Det kunne være pauser i løbet af dagen eller lidt musik i ørene.

Lige nu bruger Xander Skøtt Thomsen tid på at skrive noter, læse og spille spil med sine roomies. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

For psykosen betyder, at han har et lavere socialt batteri, og derfor kan det være udmattende at være meget imødekommende i mange timer.

- De steder, hvor jeg har været i praktik, har folk været virkelig søde og forstående. Specielt kunderne, siger han.

Udover det har han ikke oplevet situationer, der skulle påvirke hans arbejdsindsats.

Det rigtige match

Hos produktionsvirksomheden Abena i Aabenraa er de lykkedes med at oprette en særlig afdeling for flexjobbere, der hjælper med forskellige pakke- og produktionsopgaver.

- Som udgangspunkt er det fordi, vi gerne vil give andre borgere mulighed for at få en hverdag, hvor de kan gå fra til og arbejde, siger Paul Anker Claussen, afdelingsleder i flexafdelingen.

Hos Abena ser de det som win-win, når personer i flexjob kan tage arbejdsopgaver. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Nogle kunne måske tænke, at det er billig arbejdskraft, hvad tænker du om det?

- Det kræver også flere ressourcer fra virksomheden at skulle tage hensyn og have forståelse for de medarbejdere og deres udfordringer. Der tilpasser vi os, for opgaverne skal selvfølgelig være nogle, som de kan klare. Men det er jo en win-win-win for kommunen, for borgeren og for produktionen, siger han.

Det er vigtigt for dem, at der er det rette match imellem medarbejderen og opgaven, så det er en god oplevelse for alle.

Drømmen om en hverdag

En skønne dag håber Xander Skøtt Thomsen også, at det helt rigtige match melder sig på banen.

- Det ville betyde alt, fordi jeg ville have noget fast at tage mig til, og finansielt ville det kunne løse en masse problemer for mig og min familie, siger han.

Det er især inden for IT og kodning, hvor han også er uddannet, at han håber, der er et job at finde.

Sådan går det for de nord- og sydslesvigske hold ved Mindretals-EM

Udgivet

Denne uge bliver mindretals-EM i fodbold, Europeada, for første gang afholdt i Slesvig. Se, hvordan det går de fire hold fra Nord- og Sydslesvig.

De fleste gik måske og troede, at Danmarks chancer for en EM-medalje i fodbold forsvandt, da landsholdet i lørdags tabte ottendedelsfinalen til Tyskland.

Men faktisk lever håbet stadig.

For i denne uge spiller det danske mindretal i Sydslesvig og det tyske mindretal i Nordslesvigs kvinde- og herrehold nemlig i Mindretals-EM.

Hvad er Europeada?

Europeada er mindretallenes svar på EM i fodbold, hvor mindretal fra hele Europa mødes til et ugelangt stævne.

I år er Syd- og Nordslesvig værter for arrangementet for første gang.

Turneringen spilles samtidig med herrernes EM hvert fjerde år. Europeada blev første gang spillet i 2008.

Både kvinde- og herrelandshold spiller om at kalde sig europamestre. I kvindeturneringen er ni hold med, mens 26 mandskaber er tilmeldt herrernes turnering.

Professionelle spillere er forbudte at have på holdkortet. Niveauet svarer ifølge projektleder Ruwen Möller til Jyllandsserien eller den femtebedste tyske række.

Sådan har holdene klaret sig

Nordslesvigs herrehold har tabt deres to indledende kampe og går derfor ikke videre, mens de nordslesvigske kvinder har tabt deres første kamp og spillet uafgjort tirsdag eftermiddag.

Team Nordschleswig - Æ Mannschaft

Kvinderne:

Nordschleswig 1 : 6 Südtirol

Nordschleswig 2 : 2 FC DFK Oberschlesien

Herrerne:

Nordschleswig 0 : 7 Südtirol

Nordschleswig 0 : 0 IIs Rumantschs

Sydslesvigs kvindehold har vundet begge deres kampe og går derfor videre. Det samme gælder herrerne fra Sydslesvig, der har vundet alle deres tre indledende kampe.

Sydslesvig - Dänen in Deutschland

Kvinderne:

Sydslesvig 6 : 1 Serbske Mustwo

Sydslesvig 3 : 2 Les Ladines

Herrerne:

Sydslesvig 9 : 0 Pobeda

Sydslesvig 3 : 2 Armanamea

Sydslesvig 3 : 1 I Ladines

Finalerne for både kvinder og mænd spilles lørdag klokken 11 og klokken 14 på Manfred-Werner-Stadion i Flensborg.

Gammel kending overtager taktstokken på genopstået spillested

Udgivet

Når spillestedet Tobakken i Esbjerg genopstår efter sommerferien, bliver det med en "gammel kending af huset" i spidsen.

- Jeg ved ikke om det bliver en nem eller en svær opgave – men det bliver en spændende opgave.

Ordene kommer fra 34-årige Sune Rasmussen, som netop har sagt ja til jobbet som booker på Tobakken, der genopstår til efteråret efter flere års krise og en konkurs i foråret 2023.

Han skal være med til at genrejse det - med hans egne ord - ikoniske spillested. Et spillested, han kender indgående.

Sune Rasmussen er kommet på Tobakken hele sit liv. Først som en del af Ribe Rockkor, da han var barn. Senere som publikum og fra 2009 til 2017 var han ansat. Han er uddannet eventkoordinator i mesterlære på stedet, og har været med til at planlægge og afvikle et stort antal koncerter.

Og han er helt klar til at stå i spidsen for den kunstneriske linje på spillestedet:

- Noget af det, Tobakken var kendt for i gamle dage, var, at der var sådan en fighterånd. Man ville virkelig den rytmiske musik. Det er en energi, vi skal have tilbage i Tobakken. Og så ligger der en kæmpe opgave i at få den lokale musik ind på scenerne igen, siger Sune Rasmussen.

Sune Rasmussen vender tilbage til Topbakken efter seks år som daglig leder og booker på Tøjhuset i Fredericia.

Sune Rasmussen kommer fra et job som daglig leder og booker på spillestedet Tøjhuset i Fredericia.

Her har han de seneste seks år været med til at tredoble besøgstallet - blandt andet via et samarbejde med frivillige arrangører og lokale musikforeninger.

Det er Musikhuset i Esbjerg, der overtager driften af Tobakken.

Direktør Torben Seldrup ser frem til samarbejdet med Sune Rasmussen:

- Vil gerne bevare alt det gode og tilføre noget nyt, og vi kommer til at have et øget fokus på vækstlaget og unge end tidligere, siger Torben Seldrup.

Det er én af de ting, Sune Rasmussen ser frem til:

- De muligheder, der ligger i at være med til at genoprette Tobakken med udgangspunkt i den lokale musik og de foreninger og de mange mennesker der interesserer sig for tobakken – det kunne jeg ikke andet end sige ja til, siger han.

Og så er næste skridt at få nationale og internationale musikere tilbage til byen.

- Nu kommer der et efterår, hvor vi får god tid til at komme i gang og finde formen på, hvordan vi skal drifte, og så satser vi på, at der for alvor kommer gang i huset igen fra 2025, siger Sune Rasmussen.

Men allerede i løbet af efteråret forventes der igen at være musik på Tobakken.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com