Politisk beslutning kan give ét parti en kæmpe fordel

Michael Nedersøe (DF) står udenfor beslutningen om at droppe valgplakater ved kommunalvalget i 2025. Han genbruger selv sine valgplakater tre gange, og de ligger klar på loftet. Foto: Julie Rasmussen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et flertal af partier i Horsens Kommune har besluttet at droppe valgplakater i lygtepælene op til kommunalvalget i 2025. Men et parti står udenfor aftalen, og de kan få en kæmpe fordel, advarer valgforsker.

I mere end 100 år har budskaber og billeder af politikere hængt i lygtepælene op til et valg.

Men tirsdag blev et flertal af partier i Horsens Kommune enige om at droppe valgplakaterne i forbindelse med den kommende kommunalvalgkamp i 2025.  

Det er virkelig et sats

Kasper Møller Hansen, valgforsker

Den beslutning er truffet for at spare CO2. Og det passer Socialistisk Folkeparti glimrende. 

Også af andre årsager, siger partiets enlige byrådsmedlem i Horsens, Pernille Holm (SF).

- Selvfølgelig er der en vigtig klimadagsorden. Men for os handler det også om, hvordan vi bruger vores menneskelige ressourcer. Vi er et lille parti, og derfor skal vi tænke over, om vi skal bruge al vores energi på at hænge i lygtepælene, siger politikeren, der glæder sig til at bruge flere ressourcer på valgkampsmøder og andre promoveringstiltag, som aftalepartierne først nu skal i gang med at planlægge. 

Pernille Holm sidder i byrådet for Socialistisk Folkeparti i Horsens. Hendes valgplakater kommer ikke op at hænge under kommunalvalget næste år. Foto: Julie Rasmussen, TV SYD

Ren populisme

Hos Dansk Folkeparti i Horsens giver man dog ikke meget for aftalen, som byrådsmedlem Michael Nedersøe kalder tåbelig. Partiet har som det eneste valgt at stå udenfor. 

- Det er ren populisme for at ride med på klimabølgen. Det er jo ikke en aftale, der er juridisk bindende, siger Michael Nedersøe.

Han mener samtidig, at klimaaftrykket blot flyttes et andet sted hen.

- Man flytter CO2-udledningen over på nogle internetservere i stedet. Det giver de store partier en kæmpe fordel. For det er dem, der har råd til at betale for internetannoncering, lyder det fra Michael Nedersøe.  

Derfor vil hans egne valgplakater også komme op at hænge i Horsens i 2025.  

- Jeg synes, det er en meget synlig måde at fejre demokratiet på. Ligesom julepynten til jul, siger DF'eren.

- Og der er desuden evidens for, at valgplakater virker, siger han.

Kæmpe fordel

Den pointe bekræfter Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet. Han kalder partiernes beslutning om at droppe plakaterne i Horsens for lidt af et eksperiment. Særligt når et enkelt parti står udenfor.

- Det er virkelig et sats. Hvis det kun er Dansk Folkeparti, der sætter plakater op, har de en kæmpe fordel. Man skal passe på med at give en niche til et enkelt parti, for så vil der være rigtig mange vælgere, der sætter kryds ud for Dansk Folkeparti, forudser valgforskeren.

Ifølge ham skal valgplakaternes meget direkte blikfang ikke undervurderes. 

- Vi stemmer personligt, men vi kender ikke vores kommunale kandidater særlig godt. Derfor er valgplakater et godt redskab, fordi du møder dem hver dag på vej til arbejde eller i supermarkedet, siger Kasper Møller Hansen. 

- En valgplakat kan blive set af flere tusind, men det er svært at forestille sig samme opbakning til et vælgermøde, siger valgforskeren. 

Arthur og Elise er nu med i en sjælden klub, der har fået brev fra både konge og dronning

I Sønder Starup Kirke holdte præsten tale for parret til jernbrylluppet. Foto: Privatbillede
Udgivet

Kobber-, sølv- og guldbryllup har Arthur Ernst og Elise Ernst fejret for længst. Når deres ægteskab fylder 70 år, kan parret holde jernbryllup.

Statsministeren hed Hans Hedtoft, Vesttyskland optages i NATO, og stomiposen bliver opfundet. Året var 1954, og det var også året, hvor Arthur og Elise blev gift.

Hvis man aldrig har skændtes i et ægteskab, så har den ene domineret det hele. Og sådan har det ikke været for os.

Arthur Ernst

Parret mødte hinanden på en gård i Hoptrup, hvor de begge skulle tjene. I en alder på 22 og 23 år blev parret viet, og ægteskabet har varet ved lige siden.

Den 5. november har Arthur og Elise fra Haderslev været gift i 70 år.

- Efter så lang tid, er det taknemmeligheden der fylder. Vi har det godt sammen, siger Elise Ernst.

Begivenheden blev fejret i Sønder Starup Kirke i Haderslev og det tilhørende sognehus for 57 familiemedlemmer.

Sønder Starup Kirke ligger tæt på Haderslev Fjords sydbred. Foto: Privatbillede

- Vi har et rigtig godt ægteskab. Vi er virkelig glade for hinanden, og jeg nyder hendes selskab, forklarer Arthur Ernst.

Sammen har jernbryllupsparret fået fire børn, 11 børnebørn og 18 oldebørn. Der er endda to oldebørn mere på vej.

En kongelig besked

Udover gaver og lykønskninger fra familien har bryllupsparret fået et brev fra Hans Majestæt Kong Frederik X

- Det er da lidt specielt at få et brev fra kongehuset. Det er ikke alle og enhver, der får lov til det, fortæller Arthur Ernst.

Blandt festdeltagerne var parrets fire børn, 11 børnebørn og 18 oldebørn. Foto: Privatbillede

Det er ikke første gang, at breve fra kongehuset lander i postkassen hos ægteparret. Både ved diamant- og krondiamantbryllup har Dronning Margrethe sendt hadersleverne en besked.

Dog er det langtfra alle ægteskaber som når disse milepæle. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 12.862 ægtepar blev skilt i 2023. Omkring 48 procent af skilsmisserne var inden for 10 års ægteskab, men det har aldrig været en del af overvejelserne for Arthur og Elise.

- Selvfølgelig kan vi blive uenige en gang imellem, men vi har aldrig talt om skilsmisse, fortæller Arthur Ernst og fortsætter:

- Hvis man aldrig har skændtes i et ægteskab, så har den ene domineret det hele. Og sådan har det ikke været for os.

Hvad er jeres hemmelighed til et langt ægteskab?

- Det er vigtigt, at man skal finde den rigtige helt fra starten og holde fast ved personen. Men så skal man også leve længe, bemærker Elise Ernst.

På selve bryllupsdagen har parret inviteret naboerne og sidst, men ikke mindst vil borgmester i Haderslev, Mads Skau (V), komme forbi.

Bil kørt ind i hus - to personer fastklemt

To personer skulle være fastklemt i bilen, der omkring klokken 17 kørte ind i et hus i Bov. Foto: Presse-foto.dk
Udgivet

To personer er kørt ind i et hus i Bov. Ulykken skete omkring klokken 17.

Opdateres.

Bilen ramte huset kort før klokken 17, og to personer skulle være fastklemt i bilen.

Det skriver JydskeVestkysten.

Ifølge avisen er politi, ambulance og brandvæsen på stedet, men der er ikke oplysninger om, at personerne er kommet alvorligt til skade.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.