Politisk beslutning kan give ét parti en kæmpe fordel
Et flertal af partier i Horsens Kommune har besluttet at droppe valgplakater i lygtepælene op til kommunalvalget i 2025. Men et parti står udenfor aftalen, og de kan få en kæmpe fordel, advarer valgforsker.
I mere end 100 år har budskaber og billeder af politikere hængt i lygtepælene op til et valg.
Men tirsdag blev et flertal af partier i Horsens Kommune enige om at droppe valgplakaterne i forbindelse med den kommende kommunalvalgkamp i 2025.
Det er virkelig et sats
Kasper Møller Hansen, valgforsker
Den beslutning er truffet for at spare CO2. Og det passer Socialistisk Folkeparti glimrende.
Også af andre årsager, siger partiets enlige byrådsmedlem i Horsens, Pernille Holm (SF).
- Selvfølgelig er der en vigtig klimadagsorden. Men for os handler det også om, hvordan vi bruger vores menneskelige ressourcer. Vi er et lille parti, og derfor skal vi tænke over, om vi skal bruge al vores energi på at hænge i lygtepælene, siger politikeren, der glæder sig til at bruge flere ressourcer på valgkampsmøder og andre promoveringstiltag, som aftalepartierne først nu skal i gang med at planlægge.
Ren populisme
Hos Dansk Folkeparti i Horsens giver man dog ikke meget for aftalen, som byrådsmedlem Michael Nedersøe kalder tåbelig. Partiet har som det eneste valgt at stå udenfor.
- Det er ren populisme for at ride med på klimabølgen. Det er jo ikke en aftale, der er juridisk bindende, siger Michael Nedersøe.
Han mener samtidig, at klimaaftrykket blot flyttes et andet sted hen.
- Man flytter CO2-udledningen over på nogle internetservere i stedet. Det giver de store partier en kæmpe fordel. For det er dem, der har råd til at betale for internetannoncering, lyder det fra Michael Nedersøe.
Derfor vil hans egne valgplakater også komme op at hænge i Horsens i 2025.
- Jeg synes, det er en meget synlig måde at fejre demokratiet på. Ligesom julepynten til jul, siger DF'eren.
- Og der er desuden evidens for, at valgplakater virker, siger han.
Kæmpe fordel
Den pointe bekræfter Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet. Han kalder partiernes beslutning om at droppe plakaterne i Horsens for lidt af et eksperiment. Særligt når et enkelt parti står udenfor.
- Det er virkelig et sats. Hvis det kun er Dansk Folkeparti, der sætter plakater op, har de en kæmpe fordel. Man skal passe på med at give en niche til et enkelt parti, for så vil der være rigtig mange vælgere, der sætter kryds ud for Dansk Folkeparti, forudser valgforskeren.
Ifølge ham skal valgplakaternes meget direkte blikfang ikke undervurderes.
- Vi stemmer personligt, men vi kender ikke vores kommunale kandidater særlig godt. Derfor er valgplakater et godt redskab, fordi du møder dem hver dag på vej til arbejde eller i supermarkedet, siger Kasper Møller Hansen.
- En valgplakat kan blive set af flere tusind, men det er svært at forestille sig samme opbakning til et vælgermøde, siger valgforskeren.