Han vil overbevise regeringen om omdiskuteret energikilde - ekspert bakker op
Michael Nedersøe (DF) vil tirsdag foreslå Horsens Byråd at rette fælles henvendelse til regeringen. I den henvendelse skal budskabet være at åbne op for brugen af atomkraft.
Når byrådet i Horsens Kommune tirsdag eftermiddag samles, har Michael Nedersøe (Dansk Folkeparti) ét punkt på programmet.
- Jeg vil stille et forslag til byrådet om at rette henvendelse til regeringen, hvori vi opfordrer til at se positivt på atomkraft, og generelt alle energiformer, fortæller hovedpersonen.
Altså håber Horsens-politikeren, at Danmark vil følge lande som Sverige, Finland og Storbritannien, der har investeret i kernekraft i bestræbelserne på en grønnere fremtid, som det fremgår i forslaget.
Tanken, om at bringe atomkraft op, kom til Michael Nedersøe, efter der i byrådet på det seneste har været diskuteret solcelleløsninger.
Og dem ser han hellere erstattet af atomkraften.
- Hvis man virkelig vil den grønne omstilling, så nytter det ikke at plastre landbrugsmarker til med solceller. Kernekraft er den energiform, der er mindst afhængig af vejrforhold og som forurener mindst, lyder det fra Nedersøe.
DF-politikeren beretter, at han har fået positive tilkendegivelser fra Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige i Horsens om forslaget.
Nu håber han, at flere partier vil slutte sig til.
- Jeg håber, at det kommer til at rykke noget. Selv EU, som jeg ikke synes om, mener, at det har en fremtid.
- Der er i byrådet partier, der har større fokus på grøn omstilling og er mere EU-venlige end DF, så de burde lytte til EU, hvis de virkelig vil det. Ellers er det at snakke med to tunger, lyder det fra Michael Nedersøe.
Politikeren tror mest af alt, at det er fortidens uheld med atomkraft, der holder Danmark fra at kigge mod atomkraft.
Den antagelse står han ikke alene med.
- Der er åbenlyse fordele
Bent Lauritzen, der er atomkraftforsker og centerleder på Danmarks Tekniske Universitet, formoder også, at befolkningens modstand mod atomkraft, er en af hovedårsagerne til, at det ikke er implementeret i Danmark.
Det mener han dog, at det bør.
- Jeg kan ikke se, hvorfor man ikke skulle indføre det. Der er så mange åbenlyse fordele i det; det er regulerbart, hvilket sol- og vindenergi ikke er, har lavt miljøaftryk, og så er det skalerbart, siger Bent Lauritzen.
Han påpeger videre, at atomkraftværkerne har undergået løbende sikkerhedsforbedringer, så de i dag fremstår meget sikre.
Ifølge Bent Lauritzen er atomkraft en af de mest oplagte måder at bevæge sig væk fra fossile brændstoffer.
- Den store udfordring ligger i, at vi skal frigøre os fra fossile brændsler, og hvis det skal kunne lade sig gøre, skal vi bruge de teknologier, der ikke udleder CO2. Eksempelvis atomkraft, vind- og solenergi, lyder det.
Sikkerhed på atomkraftværker
Bent Lauritzen forklarer, at der på nutidens atomkraftværker er indført to typer sikkerhedsprocedurer.
Dels har atomkraftværkerne opbygget flere uafhængige sikkerhedssystemer, som er fysisk adskilte, så de ikke alle vil kunne slås ud på én gang. Disse systemer består af ekstra strømforsyninger og sikring af køling i reaktorerne, som er det vigtigste i et atomkraftværk.
Skulle en ulykke alligevel indtræffe, har atomkraftværkerne sikret sig at kunne tilbageholde de radioaktive stoffer ved en såkaldt 'core catcher'. I tilfælde af reaktornedsmeltning fanger denne det radioaktive materiale og køler det ned uden menneskelig indblanding eller behov for ekstern strøm. Dette skal sikre, at der ikke opstår alvorlige konsekvenser uden for kraftværket.
En ting, som der dog skal afklaring omkring, er, hvad der gøres ved det radioaktive affald.
Bent Lauritzen forklarer, at deponering af højaktivt atomaffald er noget, som intet land endnu har løst.
Dog beretter han om, at der hos naboerne i Sverige for nylig er blevet givet godkendelse til en løsning om at bygge et slutdeponi i Forsmark, hvorfor en løsning altså er undervejs.
- Radioaktivt affald skal man tage stilling til, men jeg har svært ved at se, hvorfor det skulle betyde, at man ikke vil have atomkraft, afslutter Bent Lauritzen.