Fartglade bilentusiaster indviede racerbane til første lovlige gaderæs i Horsens
Lørdag kunne 40 biler ræse afsted bag dyrskuepladsen i Horsens efter byens første lovlige gaderæs blev sat i gang.
I flere år er der blevet råbt efter en lovlig bane for folk med benzin i blodet at køre stærkt på.
Bilentusiaster fra Horsens og omegn fik lørdag deres fartdrømme opfyldt. I alt var 40 kørere og 300 tilskuere mødt op til start på dyrskuepladsen til første udgave af Streetrace Horsens.
En af initiativtagerne bag projektet er formand for Horsens Raceway, Emil Koitzsch.
- Alle har givet sig for at få det her til at lykkes, både fra kommunens og politiets side. Det er vi som forening meget taknemlige for, at vi kan få lov til det her, siger han.
Projektet begyndte at spire før coronakrisen i 2020. Pandemien satte dog planerne på standby i mere end to år, men herefter fik Horsens Raceway en kommunal accept og lovning på 1,2 millioner kroner til at realisere racerdrømmene.
Derefter begyndte arbejdet om at få indrettet arealet ved dyrskuepladsen til en streetracebane. Ifølge formanden er det vigtigt, at folk kan dyrke den hobby, de vil.
- Ligesom folk går i fodbold- eller tennisklubber, så skal folk, der går op i biler også have et sted at være, siger han.
Kommunen havde sendt byrådsmedlem, Michael Nedersøe (DF), ned for at overvære løbene. Ifølge kommunalpolitikeren er streetrace en sport, der samler alle aldre.
- Vi giver penge til alle mulige andre sportsgrene og foreninger. Det her er en nichesport, der samler unge som gamle, og det er også folk, der betaler skat, siger Michael Nedersøe.
Sikkerheden skal være top
Lørdagens debutræs gik en time senere i gang end planlagt, da politiet skulle godkende de sikkerhedsmæssige hensyn, inden de første biler kunne suse ud på den 201 meterlange racerbane.
Kørerne skal blandt andet bære hjelme, når de er ude på banen. Derudover skal banen være afspærret.
Den første lovlige bane til gaderæs kom i 2014 i Nørresundby, mens sporten har eksisteret i 15 år. Sidenhen er der kommet flere baner til, hvor Horsens Raceway blandt andet har haft et godt samarbejde med en lignende forening i Randers.
Flere steder i landet har der tidligere været eksempler på ulovlige gaderæs, hvor politiet har været nødsaget til at stoppe arrangementerne.
De problemer vil man ifølge Emil Koitzsch komme til livs, hvis flere åbner øjnene for sporten og etablerer flere lovlige baner.
- Det er super vigtigt, vi kan give det her tilbud. Utroligt mange steder er der ikke andre muligheder end ulovligt gaderæs. Her kan de komme ind på et sted, hvor de ikke bliver jaget væk eller skældt ud, siger han.