Ulovlige havbrug skal flyttes efter 19 år – stor modreaktion på vej
En række havbrug i Horsens Fjord skal flytte. De ligger for tæt på et beskyttet naturområde. Samtidig har de ingen placeringstilladelse. Den udløb for 19 år siden.
Artiklen er 14.55 opdateret med en kommentar fra Dansk Akvakultur
Marianne Seeberg fortæller selv, at hun slet ikke er vant til at gå forrest i protest.
Men denne gang kan hun ikke lade være, fordi hun frygter, at der fremover bliver placeret fem havbrug i As Vig lidt nord for Juelsminde.
- Jeg har jo badet og leget med gummibolde her, siden jeg var helt lille, så området betyder meget for mig, fortæller hun.
Derfor har hun taget initiativ til en demonstration, der fredag aften foregår på standen ved As Vig.
- Vi bliver simpelthen nødt til at vise, at vi ikke vil acceptere, at der kommer havbrug i den størrelsesorden, siger hun bestemt.
Havbrug er store net, som typisk er runde og ligger ude i vandet med en fiskebestand i.
Tilladelser udløb i 2004
Det er ejerne af flere havbrug, der i dag er placeret i Horsens Fjord, der arbejder på at få flyttet havbrugene til As Vig.
Havbrugenes nuværende placeringstilladelser udløb tilbage i 2004. Men det var først efter at Miljøstyrelsen overtog kommunernes tilsyn med havbrugene, at det kom frem, at tilladelserne for længst var udløbet.
Det førte i oktober 2020 til en afgørelse i Miljøstyrelsen, der slog fast, at havbrugene på de pågældende lokaliteter var ulovlige.
Den afgørelse klagede ejerne af havbrugene over, men i august 2023 har Miljø- og Fødevareklagenævnet afvist en klage fra havbrugsejerne. Dermed skal der findes en ny placering til havbrugene.
Det skyldes, at de nuværende placeringer strider mod et EU-habitat i Horsens Fjord.
Miljøkonsekvenser skal undersøges
Det er Miljøstyrelsen, der lige nu er i gang med at undersøge, om havbrugene kan få lov til at blive flyttet til As Vig.
Miljøpåvirkninger fra havbrug
Produktion af fisk i havbrug påvirker miljøet på forskellige områder, dog afhænger graden af forureningen af størrelsen af havbruget og på beliggenheden, da bl.a. vandstrømme kan påvirke spredning af forureningen.
Der udledes kvælstof, fosfor og organisk stof, som først og fremmest stammer fra foderspild og ekskrementer. Dertil kommer udledning af antibegroningsmidler (kobber) og medicinrester. Den udledte mængde af næringsstoffer indgår i den totale pulje af udledt kvælstof og fosfor til det marine miljø. Ekskrementer og foderspild kan bundfældes under netburene, hvilket kan påvirke bundens plante- og dyreliv under havbruget.
Udledningen af medicinrester og kobber er reguleret, med henblik på at sikre, at vandkvalitetskravene i vandsøjlen er overholdt, og der ikke sker en ophobning af kobber og medicinrester under havbruget.
Kilde: Miljøstyrelsen
Her har havbrugsejerne præsenteret to forskellige løsninger, hvor Miljøstyrelsen skal se nærmere på de miljømæssige konsekvenser, inden der bliver truffet en afgørelse. I begge løsninger skal havbrugene ligge i As Vig.
Flere bakker op om protest
Demonstrationen ved As Vig er planlagt til at foregå fra klokken 20.00 fredag aften og får også opbakning fra Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforbund.
- Det kan godt være, det ikke ændrer på noget, at vi stiller os op her på stranden, men vi er nødt til at vise, at nok er nok, lyder det fra arrangør Marianne Seeberg.
Havbrugsejere afventer undersøgelse
TV SYD har været i dialog med havbrugsejerne, som ikke ønsker at udtale sig. De henviser til deres brancheforening, Dansk Akvakultur.
Her forklarer direktør René Christensen, at det også for havbrugsejerne er vigtigt at alle regler bliver overholdt.
- Vi har ingen interesse i at have virksomheder liggende, hvor man ikke kan ligge indenfor de gældende habitatregler. Det håber vi kan lade sig gøre i As Vig, men lige nu afventer vi den undersøgelse, der er i i gang, siger han.