Skolelærer mener, at unge er historisk sårbare
Allan Jørgensen synes, børn og unge bliver skærmet for mange udfordringer, så de ikke kan stå imod, når livet viser sine uretfærdige sider.
Der er ikke mange søde ord til overs, når Allan Jørgensen bliver til Hr. Jørgensen, og skoleeleverne nøje skal følge hans instrukser for ikke at blive straffet.
De har fået at vide, at alting er op til dem selv, og at alting er muligt, og det er jo ikke helt rigtigt
Allan Jørgensen
Forvandlingen sker hvert år, når elever fra udskolingen på Stjernevejskolen i Hedensted frivilligt kan melde sig til et udfordrende døgn, hvor de skal igennem adskillige pinsler med Allan Jørgensen ved roret. Og der er en helt særlig grund til arrangementet.
- Jeg tænker, at nutidens børn og unge er historisk sårbare, og det er der jo flere forskellige årsager til. Altså samfundet er blevet væsentligt mere komplekst, siden jeg var ung. Allerede i 6.-7. klasse skal de jo forholde sig til et bundløst hav af forskellige uddannelsesmuligheder, og de har fået at vide, at alting er op til dem selv, og at alting er muligt, og det er jo ikke helt rigtigt, siger Allan Jørgensen.
Derfor vil han udfordre dem, så de kan styrke de kompetencer, de får brug for, når livet byder på op- og nedture.
Ingen kære mor
På et enkelt døgn kommer de igennem udfordringer, hvor de bliver testet på deres fysik, deres mentale styrke og sammenhold.
Opgaverne er nye hvert år, men indeholder ofte ulækre måltider, koldt vand og udfordringer i mørke.
'De få rå'
'De få rå' er en programserie, der bliver sendt hver søndag på TV SYD.
36 skoleelever fra Stjernevejskolen i Hedensted deltager i de 24 timer, hvor de bliver udfordret med kulde, sult og fysisk og mental udholdenhed.
De første fire afsnit kan streames allerede nu på TV SYD PLAY.
Det kolde vand skal få dem til at rykke tættere sammen, et hop fra femmetervippen skal give dem troen på sig selv, og melorme til frokost skal give dem robusthed.
- Det vi mærker allermest, og det som også gør meget mest glad er, at de har dannet nogle fællesskaber og nogle referencepunkter, som de kan have sammen med andre uden egentlig at blive de bedste venner. Når de passerer hinanden på gangen og kigger hinanden i øjnene, så ved de godt, at de har noget sammen, så det danner noget fællesskab. Det danner nogle usynlige bånd mellem eleverne, og vi kan mærke på dem, at det højner deres selvværd og deres selvtillid, siger Allan Jørgensen.
En idé fra fortiden
Allan Jørgensen har selv været på flere ture med B.S. Christiansen i sit tidligere job hos cykelholdet Saxobank. Det er her inspirationen kommer fra, og han har derfor også selv prøvet mange af tingene.
Det giver han nu videre til eleverne på Stjernevejskolen - dem som frivilligt har lyst til at teste deres grænser.
- Jeg synes, der er mange unge, som både har behovet, men egentlig også lysten til at blive udfordret. Og det sidste er jo det, der skal bære det, for har man ikke lyst til at være med til 'De få rå', så kan man heller ikke. Den primære drivkraft i dem er lysten til det, og så bliver de udfordret. Og det tænker jeg også, at de har brug for at blive, siger Allan Jørgensen.
Han håber, at han kan være med til at sparke til debatten og gøre opmærksom på, at unge kan have behovet for at blive udfordret mere.