Her bliver unge bekræftet i, at der er en plads til alle
Det er ikke alle unge, der har det bedst med at tage en uddannelse først og så finde et arbejde. I Hedensted forsøger de at hjælpe dem, der har brug for at prøve noget af inden.
Det er uden tvivl den firbenede hyrdehund, der stjæler opmærksomheden hos 19-årige Laura Gødvad Petersen og 20-årige Lucas Emil Hansen.
De er sammen med Den Forberedende Grunduddannelse i Hedensted taget til "omvendt uddannelsesmesse", hvor de kan blive klogere på, om de for eksempel skal arbejde med dyr eller maskiner.
- Jeg synes faktisk, det er en god ide. Hvis man ikke ved, hvad man har lyst til med sit liv, så kan man komme ud og se de her ting, og så kan man begynde at tænke over, hvad man gerne vil, siger Lucas Emil Hansen.
De er begge lige begyndt på den forberedende grunduddannelse, hvor de skal gennemføre deres 9. klasse, og det er i den forbindelse, de får muligheden for at blive klogere på, hvilke muligheder der venter dem bagefter.
- Jeg er kommet for at få et indblik i, hvad man egentlig kan være, siger Laura Gødvad Petersen, der godt kunne mærke nervøsiteten i begyndelsen af dagen.
Mange muligheder
Til den omvendte uddannelsesmesse handler det i første omgang ikke om at finde ud af, hvilken uddannelse man vil tage, men om hvilke jobmuligheder der findes.
Derfor stiller forskellige lokale virksomheder op med praktikker og praktisk arbejde, så de unge kan komme ud og få lov til at prøve noget forskelligt af.
- Vi har alt, alt, alt for mange unge, der bliver tabt på vejen igennem et uddannelsessystem, og rigtig mange af dem ved ikke, hvad de gerne vil. Mange af dem ved heller ikke, at de har en masse kompetencer, og det finder de ud af, når de kommer ud i en virksomhed, siger Pia Hermanstad, chef for Ungeenheden i Hedensted kommune.
Det er derfor, de har vendt messen på hovedet og ladet virksomhederne komme på besøg og ikke uddannelsesinstitutionerne.
- Jeg kan se, at det at komme ud på arbejdsmarkedet, gør en forskel for de unge - de får en identitet. Det kan være unge, der er blevet mobbet i skolen, det kan være unge, der ikke har været gode til dansk og matematik. Lige pludselig ser jeg dem ude i gadebilledet, hvor de har fået arbejdstøj på, og så er det bare nogle helt andre unge med en meget rank ryg, fordi nu har de bevist, at de kan noget, siger hun.
Uddannelser uden matematik
Til uddannelsesmessen kunne Laura Gødvad Petersen og Lucas Emil Hansen besøge alt fra genbrugsbutikker til efterskoler.
- Jeg har rigtig mange ideer om, hvad jeg gerne vil, men der er meget, som sætter en stopper for, hvad jeg kan, siger Lucas Emil Hansen.
Han har aldrig været glad for faget matematik, og det er derfor ikke dér, han har sin spidskompetencer.
- Matematik har været rigtig svært for mig, så det er rart for mig at vide, at der er uddannelser, hvor jeg ikke behøver være god til matematik. At det er nok, så længe jeg kan skrive og læse, siger han.
En ansøgning eller to
Efter et par timer på messen er der stadig ikke nogle virksomheder, der har kunnet hamle helt op med den firbenede hyrdehund, Laura Gødvad Petersen og Lucas Emil Hansen mødte i starten.
De har fået mange inputs og snakke, og nu er det tid til at mærke efter.
- Jeg skal bruge lidt længere tid på at undersøge, hvad man kan de forskellige steder, inden jeg søger. Og så har jeg planer om at gøre min FGU færdig, så jeg kan få min 9. klasse, siger Lucas Emil Hansen.
Også Laura Gødvad Petersen er klar til at se nærmere på de forskellige virksomheder.
- Det kunne måske godt være noget med pedelopgaverne på en efterskole, siger hun.
Den omvendte uddannelsesmesse er blevet afholdt to gange i år, hvor flere hundrede unge mennesker har været forbi.