Der venter et opgør med nytårskrudtet, men politikerne er uenige
I Hedensted kommune er de begyndt at vise elever i, hvordan man undgår fyrværkeriskader. Men hvis det står til flere folketingspartier, så skal man slet ikke have fingrene i fyrværkeriet.
Torsdag var 5. og 6. klasserne på Ølholm Skole i Hedensted Kommune ude for at lære om fyrværkeriregler og få gode råd.
Men det kan snart være langt sværere at få fat i fyrværkeri, da regeringspartierne foreslår, at muligheden for at fyre med nytårskrudt skal indskrænkes til godt et døgn allerede fra næste år.
Det gør de, fordi mange børn og unge kommer til skade, når de skal fyre raketter af nytårsaften.
Og så ved enhver dyreejer, hvor tungt og rædselsfuldt nytåret kan være for vores hunde og katte, hvor en meget stor procentdel af kæledyrene skal medicineres eller sendes i hundepension for ikke at være panisk angste.
Mere end hver fjerde fyrværkeriulykke nytåret 2022/23 ramte børn under 15 år, viser tal fra Sikkerhedsstyrelsen.
I alt blev 192 personer i alle aldre skadet ved brug af fyrværkeri sidste nytår. Her var de 47 børn under 15 år. 25 af ulykkerne ramte unge mellem 15 og 17 år.
Af de i alt 192 tilskadekomne var de 122 børn og unge under 25 år.
Professor og dr.med. Jens Lauritsen har arbejdet med fyrværkeriskader i flere årtier, og han fortæller til TV 2, at 25-30 procent af fyrværkeriulykkerne siden 1995 har ramt børn under 15 år. I 2021 gjaldt det 27 procent af ulykkerne – svarende til 47 børn.
Fyr den af i halvandet døgn
Regeringspartierne vil nu stramme grebet om raketterne. De har stillet lovforslag om, at der fra nytåret 2024/2025 kun må fyres krudt af for privatpersoner i perioden den 31. december til den 1. januar.
- Vi vil lave stramningen af mange årsager. Både af hensyn til vores veteraner, som er traumatiseret, og hvor mange ikke tåler lyden af krudt, der fyres af, og på grund af ulykkesstatistikkerne og så af hensyn til vores dyr. Alt for mange hunde og katte lever i en frygtelig skræk i alt for mange dage, siger Christian Rabjerg Madsen, MF, (S).
I Danmark må man, som reglerne er nu, sætte ild til fyrværkeri fra og med den 27. december frem til og med den 1. januar. Man må købe det lovlige krudt allerede fra den 15. december.
Lande som Finland, Holland, Norge og Tyskland har en begrænsning for affyring af fyrværkeri, som den lovforslaget lægger op til.
Dansk Folkeparti støtter forslaget. De er kommet med et lovforslag i oktober i år, hvor de lægger op til, at salget af det lovlige fyrværkeri også skal begrænses. Salget skal først starte den 26. december og ikke som nu midt i december.
Ikke alle stemmer for begrænsninger
Hos Danmarks Demokraterne (DD) ønsker man at bevare fyrværkerisæsonen, som den ser ud nu, siger Hans Kristian Skibby, MF, (DD).
- Man må sælge fyrværkeri i omkring 14 dage, og man må fyre af ind til den 3. januar. Det, synes vi, er rimeligt, for det er vigtigt at fejre nytåret.
Men hvad med de angste mennesker og dyr og de unge mennesker, som får skader - nogle ret alvorlige?
- Jeg synes, at reglerne er rimeligt skrappe allerede. Lovligt fyrværkeri er kontrolleret og godkendt allerede, siger Hans Kristian Skibby og fortsætter:
- Forældre må lære børnene at omgås fyrværkeri på en hensigtsmæssig måde. Desuden kan man få noget at berolige dyrene med i de relativt få dage, det varer, og man har som kæledyrsejer mulighed for at tage væk med sin hund eller kat.
Brancheforening kræver øget indsats mod brug af illegalt fyrværkeri
Hos Fyrværkeribrancheforeningen er man forventeligt imod indskrænkninger i brug af lovligt fyrværkeri, men ikke af de årsager som man måske skulle tro.
- Vi tror faktisk ikke, at vi får mindre salg ved lovforslaget, siger Karsten Nielsen, der er brancheforeningens direktør.
- Men forslaget overrasker mig lidt. For hvis man kigger i lovforslagsteksten, så har de ikke inddraget Dansk Erhvervs undersøgelse af, hvordan folk benytter fyrværkeri. Den siger, at 93 procent af danskerne fyrer deres lovlige fyrværkeri af nytårsaften og ikke på andre dage. Så hvis ikke man forstærker indsatsen mod det ulovlige fyrværkeri, så får forslaget ingen effekt, og der vil fortsat være afskydning af fyrværkeri på de andre dage, mener Karsten Nielsen.
- Derfor har jeg det svært med, at man lukker for det lovlige fyrværkeri. Så skal man i hvert fald forøge indsatsen mod det ulovlige fyrværkeri, som jeg helt klart tror, vi vil se mere af.
Også hvis det er ulovligt?
- Ja, det har jeg en stærk formodning om, vil ske, siger Fyrværkeribrancheforeningens direktør, Karsten Nielsen.
Træder i kraft til nytåret 2024
Hvis det går, som Christian Rabjerg Madsen forventer, så skal lovforslaget behandles i løbet af februar måned næste år.
- Jeg forventer, at grundelementerne i lovforslaget bliver vedtaget. Både fordi vi som regering har flertal i Folketinget, men også fordi andre partier har ytret, at de er enige i, at vi skal have begrænset brugen af fyrværkeri i dagene omkring nytårsaften.