Vidne til dødsulykke hørte et hjerteskærende skrig

Tirsdag begyndte sagen mod en nu 19-årig kvinde, der er tiltalt for at have påkørt 51-årige John Jesper Lund, så han efterfølgende mistede livet. Foto: Jeppe Vestergaard Jensen, TV SYD
Udgivet

Sidste år mistede 51-årige John Jesper Lund livet, da en dengang 18-årig kvinde påkørte ham i Haderslev. Et vidne hørte et skrig, der gik gennem marv og ben, fortalte han i retten.

Med blikket stift rettet frem trådte en ung, spinkel kvinde tirsdag morgen ind i retssal 10 i Retten i Sønderborg.

Betuttet satte hun sig sammen med sin forsvarer i højre side af salen og var tydeligt påvirket af, at hun er tiltalt i en tragisk sag om uagtsomt manddrab.

Ja, han drak, men derfor kunne han også bære at have fået en del, uden at han slingrede, så at han bare var fuld og væltede rundt, gør ondt at høre

Rikke Straarup, søster til afdøde John Jesper Lund

Natten til den 2. december sidste år påkørte hun 51-årige John Jesper Lund på Laurids Skaus Gade i Haderslev og flygtede efterfølgende fra stedet.

Næsten tre døgn gik der fra påkørslen, til den unge kvinde via sin far meldte sig selv til politiet.

- Jeg tænkte overhovedet ikke, at det var nogen person, der lå der. Jeg mærkede et bump og trillede videre, og først ved Circle K kiggede jeg tilbage og synes, det lignede en skraldepose, der lå på vejen. Jeg tænkte ikke på noget tidspunkt, at det var en person, lød det fra den nu 19-årige kvinde, da hun tirsdag afgav forklaring i retten foran retten og de 11 tilhørere.

Et hjerteskærende skrig

Hun forklarede, at hun den nat skulle hente sin far fra en julefrokost og kørte gennem byen. Der lå is og sne, og det var glat, sagde hun, så hun kørte forsigtigt. Det blev efterfølgende fastslået, at hendes fart var under 50 kilometer i timen.

På Laurids Skaus Gade mærkede hun et bump, men troede det måske var en isklump, og derfor kørte hun videre.

Det viste sig dog at være en 51-årig mand, der lå på kørebanen, og som to timer senere afgik ved døden som følge af de skader, han fik af påkørslen.

Mens den 19-årige ikke selv hørte nogen lyd ved påkørslen, fortalte et vidne, der har stue ud til gaden, at han hørte et skrig.

- Det var et hjerteskærende skrig, så jeg sprang op ad sofaen og troede, at der var noget med et af mine børnebørn, som jeg passede, forklarede han.

- Var det et skrig, der kunne stamme fra nogle unge, der gik og fjollede? spurgte anklager Cecilie Søgaard Rasmussen.

- Nej, det synes jeg ikke. Det her var et, der gik gennem marv og ben, svarede han.

Rikke Straarup er søster til John Jesper Lund, der 1. december sidste år blev påkørt af en dengang 18-årig kvinde i Haderslev. Han døde efterfølgende af sine kvæstelser. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Et andet vidne – en taxachauffør - så den 51-årige kort før ulykken. Han skulle hente kaffe på Circle K tankstationen på Laurids Skaus Gade, da han så den 51-årige komme gående på fortovet.

- Han lignede en, der burde være gået hjem nogle timer før.

- Når du siger det, mener du så, at han var beruset? spurgte Cecilie Søgaard Rasmussen.

- Ja, det tænker jeg, men det kan jeg selvfølgelig ikke vide, men der var sådan en mur, som han støttede sig op ad, uddybede vidnet.

I alt otte vidner afgav forklaring tirsdag, og flere tilhørere var tydeligt påvirkede af situationen.

- Jeg bliver så ked af det, sagde Rikke Straarup, der er søster til afdøde, i en pause til TV SYD.

- Min bror havde problemer med benene og gik med stok. Ja, han drak, men derfor kunne han også bære at have fået en del, uden at han slingrede, så at han bare var fuld og væltede rundt, gør ondt at høre, fortæller hun, mens hendes bror tilføjer, at John Jesper Lund under en uge før påkørslen også var faldet et andet sted i byen, fordi benene kollapsede under ham.

Hørte om det dagen efter

Den 19-årige kvinde er tiltalt for ikke have tilstrækkeligt lys på bilen og påkøre den 51-årige, der angiveligt skal være faldet ude på kørebanen kort før påkørslen.

Hun fortalte i retten, at hun tilsyneladende kun havde kørelys på, da hun kørte på Laurids Skaus Gade, og en bilinspektør forklarede også, at det var tilfældet.

Også han afgav vidneforklaring og fortalte, at kørelys ikke er nok til at lyse vejbanen op, og den 19-årige fortalte selv, at hun først blev opmærksom på det manglende lys senere, da hun kørte på landevejen, fordi folk blinkede ad hende.

Hverken hun eller hendes far bemærkede, at bilen havde skader den pågældende nat. Først i løbet af weekenden så den 19-åriges far, at der var en flænge i en frontskærm forneden.

- Jeg spørger min datter, om hun har ramt noget, men på det tidspunkt kobler jeg det ikke sammen med ulykken, for der bliver efterlyst en hvid varevogn, fortalte den 19-åriges fars i retten.

Først da han mandag fandt ud af, at der nu blev efterlyst en sort bil i sagen, spurgte han sin datter nærmere ind til, hvad vej hun havde kørt, da hun skulle hente ham.

- I første omgang vil hun ikke rigtig snakke om det. Hun er afvisende, men sammen med min kone siger jeg, at vi synes, hun skal komme ned i stuen og tale om det, og så ringer jeg til politiet, fortalte faren.

Den 19-årige fortalte i retten, at hun selv blev opmærksom på, at en mand var død af en påkørsel dagen efter.

- Så lægger jeg to og to sammen og kan ligesom godt regne ud, at det nok er mig, der har gjort det, sagde hun i retten.

Den 19-årige erkender at have påkørt John Jesper Lund, men nægter, at der er tale om uagtsomt manddrab.

Der falder dom i sagen onsdag.

Kirkens fyr skal have den sidste olie

Kirkegængere og medarbejdere har frosset i Underup Kirke, fordi oliefyret ikke kunne varme kirken ordentlig op. Derfor har menighedsrådsformand Helle Tiphede Snedker og kirkeværge Keld Illemann længe arbejdet for at udskifte olie med el og dermed også spare penge og CO2. Foto: Troels Sørensen
Udgivet

Mange kirker og præstegårde varmes op med olie, og det er besværligt at udskifte med grønnere varmekilder. Der kan spares store mængder af CO2 med udskiftningen.

Du har sikkert prøvet at sidde på en bænk i kirken og fryse. Helt ind i knoglerne.

Men Guds Hus kan blive varmere - og grønnere. Sådan bliver det fra årsskiftet i Underup Kirke ved Brædstrup, hvor oliefyret nu udskiftes med elvarme.

Vores præst har haft kolde tæer i kirken

Helle Tiphede Snedker, formand for Nim- Underups Sogns menighedsråd.

- Vi har haft 16 grader i kirken og i de rigtigt hårde vintre helt ned til 11 grader. Så har folk jo ikke lyst til at komme i kirke, og det går også ud over medarbejderne. Vores organist har ikke kunnet holde varmen, når han skulle sidde og spille, og vores præst har haft kolde tæer i kirken, siger Helle Tiphede Snedker, som er formand for Nim- Underups Sogns menighedsråd.

9900 tons CO2

Nu kommer der varme i sæderne, og samtidig sparer menighedsrådet penge og tjekker ind i klimakampen.

Andre må meget gerne følge Underup Kirkes eksempel ifølge Jesper Rønn Kristiansen, der er projektleder fra Folkekirkens Grønne Omstilling.

- Der står mellem 500 og 600 oliefyr i danske kirker og præstegårde med mere, og der kan spares 9900 tons CO2 om året, hvis man skifter dem alle sammen ud med grønnere energikilder. Samtidig tjener investeringerne sig hjem på længere sigt. Desuden håber vi, at hvis den lokale kirke foretager de ændringer, så kan det inspirere borgerne til at gøre det samme, siger Jesper Rønn Kristiansen.

App giver varmen

Kirken holdes lukket indtil nytår, for skiftet fra olie til el er meget omfattende. Men hvor man hidtil har skullet tænde oliefyret en dag før, hvis der skulle være bryllup eller begravelse i kirken, så bliver det meget mere fleksibelt med el.

Så det lønner sig, også hvis man kigger ind i fremtiden, mener Keld Illemann, som er kirkeværge i Nim- Underups Sogns menighedsråd.

- Graveren vil have en app, hvor hun kan lægge gudstjenester ind. Hun skal bare trykke på nogle knapper, og så kommer der varme på. Udskiftningen betyder jo også, at kirken bliver tørret lidt mere ud, og så holder den forhåbentlig i længere tid, siger Keld Illemann.

Plant en skov

Menighedsrådet vil også gerne være grønnere på andre områder.

- Vi har blandt andet talt om at plante noget skov på vores jord for at spare CO2 og bidrage til biodiversiteten. På vores kirkegårde kan vi plante stauder i stedet for at købe afskårne blomster fra Afrika, og vi kan måske droppe pyntegran, siger Helle Tiphede Snedker.

Grøn omstilling er en forholdsvis ny opgave for menighedsrådene. Det er også et tema op til menighedsrådsvalget tirsdag den 17. september.

Hvis man vil bidrage til grøn omstilling, så er menighedsrådene et godt sted

Helle Tiphede Snedker, formand for Nim- Underups Sogns menighedsråd.

- Jeg tænker da, at hvis man gerne vil bidrage til grøn omstilling, så er menighedsrådene et godt sted at gøre det, siger Helle Tiphede Snedker.

Børnehave står til at lukke: - Det ender i hat og briller

Udgivet

Småbørnsforældre på Fanø kan ikke få hverdagen til at hænge sammen, hvis Bakskuld Børnehave lukker.

Bakskuld Børnehave i Sønderho på Fanø er truet af lukning. Den står nemlig som et spareforslag på Fanø Kommunes budgetforslaget for 2025.

Forældre frygter derfor, at børnehaven snart lukker.

- Det hænger ikke sammen. Det ender i hat og briller, siger Karen Segall, der er mor til et barn i Bakskuld Børnehave.

Hun kan ikke få hverdagen på Fanø til at gå op, hvis børnehaven bliver lukket. Og hun er ikke den eneste.

Karen Segall er gymnasielærer og har et barn i Bakskuld Børnehave. Foto: Silas Brandt Lilliecrona

Heller ikke Frederik Rydahl Brink, der har haft flere børn i Bakskuld Børnehave, har ro i maven over fremtiden.

- Hvis det lukker, vil det betyde, at der vil blive færre legekammerater til vores børn. Det ville blive et mindre sjovt sted at bo både for børn og voksne, hvis legekammeraterne flytter væk. Det vil være trist, siger han.

Han og familien flyttede til Fanø og tilrettelagde deres liv efter, at der var pasningstilbud til børnene.

- Hvis man pludselig fra statens side ændrer vilkårene for at drive kommune på den her måde, så er vilkårene, som vi flyttede på, fundamentalt ændret. Det kan ikke fungere, siger Frederik Rydahl Brink.

Frederik Rydahl Brink og familien flyttede til Fanø på grund af Bakskuld Børnehave. Foto: Silas Brandt Lilliecrona

Efter at have læst budgetforslaget står Karen Segall tilbage med en underlig følelse.

- Man får følelsen af, at kommunen bare tænker, at det er lige meget med de her mennesker. Det er ligegyldigt. De må bare finde ud af det selv, siger hun.

Torsdag fra klokken 19 til 21 har kommunen inviteret borgerne på Fanø til en orientering om budgettet i Sundhedshuset i Nordby.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com