To mænd idømt i alt 12 års fængsel for drabsforsøg

I forbindelse med knivstikkeriet den 1. februar afspærrede politiet i en periode et område i Haderslev. Foto: Jeppe Vestergaard Jensen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

To mænd er hver idømt seks års fængsel for forsøg på manddrab i forbindelse med et knivstikkeri i Haderslev i vinter.

To mænd på henholdsvis 35 og 42 år skal hver seks år i fængsel for drabsforsøg.

Mændende fik deres domme ved Retten i Sønderborg, efter de forsøgte at dræbe en mand med knivstik i Haderslev, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Episoden fandt sted den 1. februar, hvor den 42-årige mand angreb den 35-årige mand med en kniv, hvorefter den 35-årige angreb en 34-årig mand med kniv. 

Begge de knivramte blev indlagt til behandling, og den ene mand var en overgang i livsfare.

Den 35-årige har anket dommen, mens den 42-årige har udbedt sig betænkningstid i forhold til anke.

Breaking

Følg med: Stormvejr med vindstød af orkanstyrke kan give oversvømmelser og isolere ø

Fanøfærgen før stormvejret. Foto: Michael Nielsen, tvSyd
Udgivet

Et heftigt vejr rammer landsdelen mandag aften, og allerede nu er beredskabet i gang med at forberede sig på stormen. Vi liveblogger fra det voldsomme vejr - følg med herunder

Ina er del af en vild succeshistorie – men ét problem kan gøre ende på det hele

Ina Schirduan læser erhvervsøkonomi og er en af de mange udenlandske studerende, der er strømmet til SDU i Sønderborg siden 2022. Foto: Pia Thordsen
Udgivet

Er Sønderborg for lille til at være en international studieby? Det spørgsmål melder sig, mens udenlandske studerende vælter ind på SDU’s uddannelser på Alsion som aldrig før.

Ina Schirduan er på jobjagt.

Hun mangler et studiejob. Gerne 10-12 timer ugentligt, hvilket er nok til, at hun vil kunne få SU i Danmark. Indtil hun får sådan et, må forældrene hjemme i Tyskland forsørge hende.

Som ny studerende i Sønderborg er Ina Schirduan i hård konkurrence om studiejobs på byens cafeer, i butikker og alle andre ufaglærte jobs, man kan komme i tanker om.

Antallet af studerende på Syddansk Universitet (SDU) i Sønderborg er nemlig vokset med 50 procent på bare to år.

Årsagen er, at studerende fra udlandet strømmer til byen for at studere:

- Det var en god mulighed for en international oplevelse – ikke alt for langt hjemmefra, fortæller Ina Schirduan, som kommer fra en lille landsby udenfor Husum i Sydslesvig.

Måtte stå til rådighed som vikar

Mohammad Tabish Ansari er fra Indien. Han er en af de mange hundrede studerende fra udlandet, der har valgt at tage en videregående uddannelse på SDU i Sønderborg.

Han studerer på maskiningeniøruddannelsen på det tekniske fakultet, hvor antallet af studerende er fordoblet siden 2022. Optaget på bacheloruddannelser på ingeniørområdet er vokset til 25 procent af optaget på DTU - Danmarks Tekniske Universitet.

Det er - med dekan for det tekniske fakultet, Henrik Bindslevs, ord - blevet "megastort".

85 procent af de studerende er fra udlandet. Fire ud af fem udenlandske studerende kommer fra EU-lande udenfor Norden.

Mohammad Tabish Ansari starter på 4. semester til februar. Han måtte klare sig med vikar-jobs det første år, han studerede på SDU i Sønderborg. Foto: Pia Thordsen

Mohammad Tabish Ansari har haft samme udfordring, som Ina Schirduan og brugte sit første studieår på at lede efter job.

Jeg er 100 procent afhængig af at tjene penge til at betale min studieafgift, min husleje og mad.

Mohammad Tabish Ansari, maskiningeniørstuderende, SDU, Sønderborg

Efter et års studier lykkedes det ham i sommer at få job som kok på en café, fordi en bekendt anbefalede ham. Men i begyndelsen måtte han klare sig med det arbejde, han kunne få gennem et vikarbureau. Og det var ikke nemt at koordinere med et studie:

- Man kan næsten ikke kalde det et arbejde. Jeg var midlertidig vikararbejder. Måske ringede de en gang om ugen – og nogle uger ringede de slet ikke, fortæller han.

Arbejdet kunne indebære, at han med kort varsel måtte tage fra Sønderborg til Kolding for at arbejde på et lager.

- Men jeg er 100 procent afhængig af at tjene penge til at betale min studieafgift, min husleje og mad, fortæller han.

- Nogle af mine medstuderende tager til Padborg for at arbejde – andre tager til København i ferierne for at tjene nogle penge, fortæller han.

Sådan har succesen i Sønderborg udviklet sig siden 2022:

2022

2023

2024

Antal studerende i alt

1004

1236

1542

Det Tekniske Fakultet

551

768

1055

Det Samfunds-videnskabelige og Humanistiske Fakultet

453

468

487

Succes presser også boligpriser

Johan Helmer Nielsen går på hold med Ina Schirduan.

Lige siden september har han set på, mens de internationale studerende på holdet først har måttet kæmpe for at få et sted at bo – og sidenhen for at få et job.

En lynrundspørge blandt hans holdkammerater på Facebook viste, at kun en ud af tre har fået et studiejob.

Johan Helmer Nielsen har oplevet, hvordan hans udenlandske medstuderende har kæmpet for både at finde bolig og job siden de startede deres studier i august. Manglen på studieboliger har tvunget nogle til at sige ja til dyrere lejligheder, og det gør behovet for studiejobs endnu mere presserende. Foto: Pia Thordsen

Og for nogle – uheldige – kan det falde sammen med, at de også er endt med en høj husleje.

Nogle studerende bliver nødt til at tage en lejlighed til 4.500-5.000 kroner om måneden, og det er dyrt, hvis man ingen indtægt har.

Johan Helmer Nielsen, studerende, SDU Sønderborg

SDU Sønderborgs succes betyder nemlig ikke kun, at der er konkurrence om studiejobs. Den betyder også, at der er konkurrence om boliger – især dem til en pris, der kan betales, når man er studerende og har en meget lav indtægt.

- I løbet af efteråret har jeg haft to medstuderende fra Bangladesh boende i min lejlighed, mens de ledte efter en bolig, og jeg kan høre, at nogle studerende bliver nødt til at tage en lejlighed til 4.500-5.000 kroner om måneden, og det er dyrt, hvis man ingen indtægt har, siger Johan Helmer Nielsen.

Slå til i ferietiden

Mohammad Tabish Ansari nikker genkendende til de mange startvanskeligheder:

- Du skal indstille dig på at bruge de første måneder af studierne på at skaffe en bolig og få dine papirer i orden, og når alt det er på plads, er det sikkert blevet november eller december, hvor ingen ansætter ny arbejdskraft, fortæller han.

Han anbefaler studerende, der har svært ved at finde job at slå til op til sommerferien:

- Når der er turister og gang i butikker og hoteller, så er chancen for at lande et job bedre, fortæller han.

Det var netop den måde, han selv fik job på. Et job, han stadig har.

En lurende showstopper

Henrik Bindslev, som er dekan på Det Tekniske Fakultet og for SDU Sønderborg, oplever, at de studerende er populære hos virksomhederne:

Hvis vi begynder at opleve, at studerende må forlade studiet, fordi de ikke kan få økonomien til at hænge sammen, så skal vi overveje, om der skal optages færre studerende på Campus Sønderborg.

Henrik Bindslev, dekan, Det Tekniske Fakultet og SDU Sønderborg

- Det er sådan set kun byens størrelse set i forhold til antallet af studerende, der er problemet, for der er velvilje over for at ansætte vores studerende. Dem, der har vores studerende ansat, taler alle sammen rigtig, rigtig pænt om dem. Så det er mere et spørgsmål om, at universitetet i Sønderborg faktisk er blevet stort, og så stor er Sønderborg ikke, siger Henrik Bindslev.

Henrik Bindslev erkender, at Sønderborg kan vise sig at være for lille til at levere studiejobs til de mange udenlandske studerende. Foto: Pia Thordsen

Han erkender, at mangel på studiejobs kan blive showstopper for den vækst, SDU i Sønderborg har oplevet de seneste år.

- Det kan da godt være, at det ender med at blive en begrænsende faktor, og det vil være brand ærgerligt, for vi må konstatere, at når de er færdige, så er der en enorm efterspørgsel efter dem. Men det er klart, at hvis vi begynder at opleve, at studerende må forlade studiet, fordi de ikke kan få økonomien til at hænge sammen, så skal vi overveje, om der skal optages færre studerende på Campus Sønderborg, siger han.

Foreløbigt er det dog ikke det, tallene viser:

- Tværtimod, så er frafaldet på vores studier på SDU i Sønderborg meget lavt. Det ligger helt nede på tre procent, hvor man kunne forvente et frafald på ni procent, siger Henrik Bindslev.

Masser af jobs til færdiguddannede

Undersøgelser viser, at studerende, der har haft studiejobs, har væsentligt bedre mulighed for at få job i Danmark, når de afslutter deres studie.

Også her er SDU i Sønderborg en succes, understreger dekanen:

- Tallene taler for sig selv. 86 procent af de civilingeniørstuderende, der dimitterede fra SDU i Sønderborg i 2022 er stadig i Danmark to år efter, de gjorde deres uddannelse færdig, og alle er i arbejde, fortæller Henrik Bindslev.

Samtidig erkender han, at manglen på studiejobs kan ende med at blive en begrænsende faktor for optaget:

- Det vil være brandærgerligt, for vi må konstatere, at når de er færdige, så er der en enorm efterspørgsel efter dem, siger Henrik Bindslev.

Om det er fordi, vi er mange studerende i en lille by eller noget andet, ved jeg ikke. Men jeg havde bare ikke forventet det her.

Ina Schirduan, studerende, SDU Sønderborg

Holder fast i håbet

Ina Schirduan besøger jævnligt universitetets ”jobbank”, hvor studiejobs slås op.

Indtil videre uden succes:

- Om det er fordi, vi er mange studerende i en lille by eller noget andet, ved jeg ikke. Men jeg havde bare ikke forventet det her. Jeg antog, det ville være nemmere, selvom det nok aldrig er blevet sagt, at de ville være nemt, siger hun.

Hun er i gang med at lære dansk for at øge sine chancer på jobmarkedet.

En enkelt café, der søger medarbejdere, er dukket op i jobbanken.

- Hvem ved, siger hun.

- Måske lykkes det, hvis der ikke er for mange andre, der også har set opslaget.

SDU forsøger at formidle kontakt mellem arbejdsgivere og studerende. Men de fleste jobs kræver kompetencer, som Ina Schirduan ikke besidder - eksempeltvis IT-kompetencer. Foto: Pia Thordsen
TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com