Sommerhus ved første række er nu ubeboeligt: – Mit livsprojekt er smadret
Anders Ravns sommerhus ved Kelstrup Strand blev smadret under stormfloden i oktober. Nu vil sommerhusejeren opføre en ulovlig mur foran huset, for han stoler ikke på kommunens planer for kystsikring.
Sommeren er lige om hjørnet, og Anders Ravn plejer at nyde solen fra første række i sit sommerhus ved Kelstrup Strand.
Men siden den historiske stormflod i oktober sidste år, har den kystnære feriebolig været ubeboelig.
Det er en kommune, der gør noget ulovligt ved at lade borgerne i stikken
Anders Ravn, Sommerhusejer
Der er store skodder for glaspartiet mod havet, som blev knust, da havvand og sten blev slynget mod boligen. Indvendigt står kun de rå vægge tilbage.
- Jeg kan jo ikke sige, at det er fordi, at man har ønsket at hjælpe os hurtigt, konstaterer Anders Ravn, hvis sommerhus kun var fire år gammelt, da ødelæggelserne ramte.
Vil ikke vente længere
Kort efter stormflodens rasen meldte han skaderne til sin forsikring og sagen blev overdraget til taksatoren.
Siden fulgte yderligere to oversvømmelser i området, og nu har den frustrerede sommerhusejer fået nok.
Han vil ikke længere vente på Haderslev Kommunens planer om at kystsikre området.
- Det har jeg da ikke tid til at vente på, mens mit livsprojekt er smadret, siger Anders Ravn.
Inden for 14 dage påbegynder han opførelsen af en mur til 100.000 kroner foran sit sommerhus.
Muren bliver cirka en meter højere, end den eksisterende mur foran boligen. Dermed er den ulovlig, for Anders Ravn har ikke fået en byggetilladelse. Men det er han ligeglad med.
- Det er ikke mig, der gør noget ulovligt her, for det er fuldt ud lovligt at forsvare sig selv. Det er en kommune, der gør noget ulovligt ved at lade borgerne i stikken. Det er dem, som burde se at få en byggetilladelse i gang til at lave kystsikring og ikke kaste det over på mig, siger han.
Har mistet tilliden
Som TV SYD tidligere har beskrevet, har Haderslev Kommune allerede planer om at bygge et nyt 2,5 meter højt dige med projektet "Vores Kyst".
Kystsikringsprojektet har været på tegnebrættet siden 2019, og ifølge tidsplanen skulle det være klar i 2024.
Formanden for Haderslev Kommunes Teknik- og Klimaudvalget, Carsten Leth Schmidt (S), kan dog ikke sige noget om den endelige tidsplan for projektet før 15. maj, hvor det bliver præsenteret på et dialogforumsmøde.
Men han er ærgerlig over, at Anders Ravn har fået det indtryk, at kommunen intet gør.
- Vi har en styregruppe og en arbejdsgruppe, der er blevet opgraderet siden nytår, hvor vi har styrket både projektledelsesindsatsen og kommunikationsindsatsen. Og i erkendelse af, at der er en hel masse læring efter de seneste højvandshændelser, så er der også blevet sat en gruppe i gang, der skal se på midlertidige tiltag, siger Carsten Leth Schmidt.
- Det er bare et spørgsmål om at holde snuden i sporet og vente på, at den arbejdsgruppe vi har, kommer med et rigtigt godt projektforslag, siger han.
Men det rækker sommerhusejer Anders Ravns tålmodighed ikke til. Han har mistet tilliden til kommunen.
- Det kan jo ikke være rigtigt, at man ikke har fundet ud af noget på fem-seks år, siger han.
- Årsagen til, at det er gået galt hernede, ligger hos Haderslev Kommune og ikke hos vejrguderne. Det er deres måde at håndtere sagen på, der er hovedårsagen til, at det er gået så galt, siger Anders Ravn.