Nicoline gider ikke skole, så hun fandt en mellemvej

Nicoline Sørensen bruger flere timer hver dag på at træne motocross, for hendes drøm er at køre VM. Foto: Privat
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

På en skole for talentfulde unge får 14-årige Nicoline Sørensen hjælp til at satse alt på sin sport, samtidig med hun får en uddannelse at falde tilbage på.

Hun træner flere timer hver dag. Går på en særlig skole for talenter og rejser Europa rundt til mesterskaber.

99 procent af hendes tanker handler om motocross, men 14-årige Nicoline Sørensen ligger også i sengen hjemme på værelset og scroller på sin telefon, selvom den beskidte hjelm, som hun smed i bryggerset efter træning, stadig venter på at blive vasket.

Det er lidt som at være narkoman. Når først man har prøvet det én gang, så kan man ikke slippe det

Nicoline Sørensen

Hun er teenager og går i 8. klasse, men samtidig har hun benzin i blodet og er afhængig af det adrenalinsus, som hun får, når hun flyver fire meter op i luften på sin crosser.

- Det er lidt som at være narkoman. Når først man har prøvet det én gang, så kan man ikke slippe det. Det giver kriller i maven, og det kan jeg ikke undvære, fortæller Nicoline Sørensen.

Motocross udøves på specielle motorcykler og baner med varierende terræn i form af både sving, hop og bakker. Foto: Privat

I TV SYDs programserie ’Jysk for begyndere’ har Torben Chris sat sig for at gøre sin københavnske kammerat Thomas Hartmann en smule mere jysk, og i sæsonens femte afsnit handler jydepraktikken om de fordele, der er ved at være barn og ung i Jylland.

Nicoline Sørensen fra Haderslev viser Torben Chris og Thomas Hartmann, hvad det vil sige at køre motocross, i femte afsnit af programserien 'Jysk for begyndere'. Foto: Privat

Torben Chris’ påstand er nemlig, at Jylland er det bedste sted at være barn. Blandt andet fordi der i det jyske er plads til at køre crosser og dyrke sportsgrene, som det ellers sjældent er muligt inde i storbyen.

Talentet brændte igennem

Allerede som 2-årig fik Nicoline Sørensen sin første crosser. Som barn var det en hyggelig hobby, som hun delte med sin far, men som årene gik byttede de to plads, så det ikke længere var Nicoline, der stod blandt tilskuerne og heppede.

- Som 10-årig sagde hun til mig, at hun gerne ville køre mere seriøst. Det var min drøm, at hun havde lyst til det, men jeg har aldrig presset hende, siger Bjørn Munk Sørensen og fortæller, at der ikke gik mere end to år, før hendes talent brændte igennem.

Allerede som barn var Nicoline Sørensen selv med til at gøre sin crosser ren. Det gør hun også i dag, men uden mor og fars hjælp med alverdens praktiske opgaver var det ikke muligt at dyrke sporten på så højt niveau. Foto: Privat

Nu er sporten ikke længere kun en hobby for de to. Og Bjørn er ikke længere kun Nicolines far. Han er også træner, manager og mekaniker.

Nogle gange vil jeg gerne bare trøste, men jeg skal også have trænerkasketten på og samtidig være den hårde far, som husker hende på at lave lektier

Bjørn Munk Sørensen, far til Nicoline Sørensen

Han er med på banen til fire timer lange træninger hver eftermiddag og kører med hende til løb hver eneste weekend fra marts til oktober.

Motocrossmaskiner kræver også reparation og vedligeholdelse. Har man ”teknisk snilde”, bliver sporten billigere i længden. Foto: Privat

Han har ombygget en bil, så der både er værksted og plads til to crossere bag i samt plads til, at de to kan bo og overnatte i bilen, når de kører rundt i Europa til mesterskaber.

Far ved alt om pigeting

Både far og datter er enige om, at sporten har skabt et tæt bånd mellem de to.

- Vi får mange gode snakke, når vi kører rundt til løb, så det er far, der ved alt om pigeting og drenge. Det er kæmpestort, siger Bjørn Munk Sørensen.

Nicoline Sørensens far, Bjørn, kører med hende rundt til løb i hele Europa. Det har skabt et helt unikt bånd mellem de to. Foto: Privat

Med de gode snakke, følger dog også sure miner og dårligt humør, når det ikke er gået som forventet på banen. Så kan det især være svært at balancere de mange roller.

- Jeg tager tit fri fra arbejde og bruger mange penge på hendes sport, og så bliver jeg frustreret, hvis hun ikke lige er helt seriøs, fortæller han og fortsætter:

- Nogle gange vil jeg gerne bare trøste, men jeg skal også have trænerkasketten på og samtidig være den hårde far, som husker hende på at lave lektier.

Nicolines løb

Nicoline Sørensen er blevet nummer tre til Danmarksmesterskaberne i 2021 og 2022 i pigeklassen.

I 2022 blev hun også jysk mester for både drenge og piger.

Hun er også udtaget af Yamaha til at køre bLUcRU superfinale i 2022. Det er kun de 40 bedste piger og drenge i Europa, der bliver udtaget til det, og der blev hun nummer 22. Samme år vandt hun C-cup for piger.

I år skal hun kæmpe ved EM og DM for damer.

Skole for talentfulde unge

Lektierne siger ikke Nicoline Sørensen noget som helst. De skal overstås, og selvom far Bjørn holder fast i, at man ikke kan køre motocross uden også at lave sine lektier, er det blevet nemmere for Nicoline Sørensen at være både skoleelev og sportstalent på samme tid.

Alle forstår hinanden, så der er ikke et pres fra andre om at skulle til fest hver fredag

Nicoline Sørensen

Hun går nemlig ikke i en almindelig folkeskole længere. I stedet er hun tilknyttet Haderslev Talentcenter. Her går hun i en klasse med andre talentfulde unge, som alle får tilrettelagt undervisningen efter deres sport.

- Skole og sport skal gå hånd i hånd, så vores mission er at hjælpe de unge til at lykkes med deres talent, samtidig med de får en god uddannelse. Det er et sats, når de går efter at blive professionelle, og derfor hjælper vi dem til at turde satse, mens de opnår deres potentiale i skolen, fortæller Morten Nørby Poulsen, der er talentchef hos Talentcenter Haderslev.

Haderslevs unge talenter

Haderslev Kommune har arbejdet med talentudvikling siden 2007, hvor kommunen opnåede status som Team Danmark Elitekommune.

Samarbejdet med Team Danmark har betydet, at der er etableret en talentorganisation, TalentCenter Haderslev, som tilbyder et særligt tilrettelagt forløb for elever i 7.-9. klasse samt elever på ungdomsuddannelserne.

I Talentklasserne er tilknyttet en række supportfunktioner, der hjælper med alt omkring de unge talenters hverdag, såsom koordinering mellem skole, hjem og de unges virke, fysisk træning, fysioterapi, ernæringsvejledning, sportspsykologi og coaching.

Talentcenter Haderslev har syv talentlinjer: Drengefodbold, pigefodbold, håndbold, ishockey, multisport, svømning og skøjtning.

På nuværende tidspunkt er der tilknyttet 240 elever til Talentcenter Haderslev, hvoraf de 70 er tilflyttere fra andre steder af landet.

På skolen er koordinatorer tilknyttet alle elever. De hjælper med at få skole, sport og det sociale til at hænge sammen i de unges hverdag.

- Hvis en elev har dage, hvor de er væk fra skolen til konkurrencer, så hjælper vi med at få fulgt op på lektierne, forklarer Morten Nørby Poulsen og uddyber, at talentcenteret har tilknyttet alt fra diætister og fysioterapeuter til en sportspsykolog.

I år skal Nicoline Sørensen køre EM og DM for damer. Hendes helt store drøm er at blive sponsoreret og en dag dyste til verdensmesterskaberne. Foto: Privat

"Stop volden mod kvinder"-dag blev overskygget af drab på kvinde

Foto: Maybritt Kay Hinrichsen
M
Udgivet

Lørdag spredte kvindegrupper budskabet at stoppe volden mod kvinder, i Sønderborgs gader. På paradoksal og tragisk vis blev en kvinde i samme stund fundet dræbt tæt derpå.

Lørdag lød budskabet 'Stop volden mod kvinder' i Sønderborgs gader, da Kvindeparaplyen, en sammenslutning af lokale kvindegrupper, markerede Orange Dage, hvor netop dette er temaet.

Midt på dagen, da de fremmødte bevægede sig gennem byen med skilte, sang og opråb, skete en paradoksal tragisk hændelse, da en kvinde blev fundet dræbt, ikke langt derfra.

- Selvfølgelig var det fuldstændig voldsomt og alle blev påvirket, når temaet var stop volden mod kvinder, og så der sker et drab på en kvinde, siger Maybritt Kay Hinrichsen leder af Sønderborg Kvinde- og Krisecenter.

Maybritt Kay Hinrichsen leder af Sønderborg Kvinde- og Krisecenter, var en del af optoget i Sønderborgs gader. Foto: Maybritt Kay Hinrichsen

Trods ordet om den tragiske hændelse spredte sig mit i kampen mod at stoppe vold mod kvinder, fortsatte den talstærke gruppe videre til Frivillighedens Hus i Sønderborg.

- I Frivillighedens Hus startede vi med ét minuts stilhed for den døde kvinde, før vores debatpanel, der skulle diskutere samtykke, stalking og vores krisecenters rolle, gik i gang, forklarer centerlederen.

Omstændighederne omkring den 67-årige kvinde, der blev fundet død, dræbt af knivstik, var på dette tidspunkt af lørdagen ikke fuldt ud kendt for hverken grupperingen eller omverdenen.

Alligevel kunne det mærkes resten af dagen, hvor programmet skulle løbe afholdes

- Folk var meget påvirkede af, at et drab sker, som vi gik rundt i gaderne. Man kunne tydeligt mærke det på vores publikum og panel, siger Maybritt

Kvindeparaplyen, en sammenslutning af kvindegrupper, raslede med nøgler, sang og spredte budskabet i Sønderborgs gader. Foto: Maybritt Kay Hinrichsen
I Frivillighedens Hus blev der afholdt ét minuts stilhed for den afdøde, før workshop og debat blev afholdt. Foto: Maybritt Kay Hinrichsen
Maybritt Kay Hinrichsen under demonstrationen. Foto: Maybritt Kay Hinrichsen

Dog stod det ifølge Maybritt endnu klarere for hende og gruppen, at deres sag er relevant. Ifølge lederen bliver op mod 38.000 kvinder årligt udsat for vold i hjemmet.

Derfor vil Maybritt Kay Hinrichsen sammen med Sønderborg Kvinde- og Krisecenter, der hovedsageligt er drevet af frivillige kræfter og donationer, forsøge at råbe politikerne op

- Vi håber at råbe politikerne op med det her. Der skal meget mere fokus på vold, og vi håber, at vi kan få midler til vores centre i finansloven, så vi ikke er afhængige af at søge midler hele tiden.

Vold mod kvinder og krisecentre

Det skønnes, at omkring 82.000 kvinder hvert år udsættes for fysisk, psykisk, seksuel og/eller økonomisk partnervold, siger en rapport fra Social- og Boligstyrelsen fra 2023.

Hvert år opsøger ca. 2.000 volds- og kriseramte kvinder et krisecenter, fordi de har akut brug for beskyttelse, omsorg og støtte.

På Sønderborg Kvinde- og Krisecenter havde man i 2023 i alt 29 kvinder og børn boende. Gennemsnitligt boede de på centret i 47,2 døgn.

Kilde: Social- og Boligstyrelsen og KL.dk

Hvis du bliver udsat for vold kan du enten kontakte politiet på 112 eller hvis du udsættes for vold i en nær relation tage kontakt til Lev Uden Vold, der bistår med rådgivning og viden om vold i nære relationer, på telefon 1888.

38-årig erkender drab i Sønderborg

Foto: Presse-fotos.dk
Udgivet

Søndag formiddag var en 38-årige mand i grundlovsforhør, efter han lørdag meldte sig selv i forbindelse med fundet af en 67-årig afdød kvinde i Sønderborg.

Retten i Sønderborg traf i dag ved grundlovsforhør afgørelse om at varetægtsfængsle den 38-årige mand i forbindelse med sagen om nu knivdræbt 67-kvinde. Et forhold manden i dag erkendte.

Den foreløbige efterforskning har vist, at kvinden er blevet dræbt af knikstik, og den 38-årige mand er sigtet for drabet, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Manden meldte sig selv til politiet tidligt lørdag og har siden været i politiets varetægt. Ved en personundersøgelse er han ikke fundet egnet til almindelig varetægtsfængsling og er derfor nu fængslet i surrogat indtil 17. december på en retspsykiatrisk afdeling. Kendelsen om varetægtsfængsling blev ikke kæret. 

Anklagemyndigheden anmodede om lukkede døre af hensyn til den videre efterforskning. Det valgte retten at imødekomme.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com