Han er med til at lave verdensrekord med sine afgrøder
Flemming Skov er en af de mange syd- og sønderjyske landmænd, der leverer økologiske fødevarer til de danske forbrugere. Men selvom danskerne har verdensrekord i økologi, så er økologerne ifølge ham under pres efter flere kriser.
Vi danskere er vilde med økologi.
En rapport, der udgives hvert år af det tyske 'Das Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL)' slår fast, at vi fortsat er det land i verden, der køber flest økologiske fødevarer.
Hele 12 procent af vores fødevarer er økologiske, også selvom varerne på grund af inflation og prisstigninger de senere år er blevet dyrere.
- Den forbrugerkategori, som vælger økologi, det er en type, som har taget et bevidst valg om at ville noget andet, og de vil give en ekstra krone for de varer, de køber, mener den økologiske kartoffel- og kornavler, Flemming Skov.
Han har cirka 150 hektar økologisk landbrug i Vojens, hvor han blandt andet dyrker spisekartofler og rug.
- Vi er ikke ideologer, vi er økologer. Vi føler, vi er en lille smule tættere på vores forbrugere, end vores konventionelle kollegaer er.
Men selvom båndet med forbrugeren føles tættere, så har både coronakrisen og krigen i Ukraine kunnet mærkes på det sønderjyske familielandbrug.
- De varer, vi køber i supermarkedet, er steget, men det er som om, vores afregningspriser på økologiske varer ikke er fulgt med. Det kan vi se på bundlinjen, siger Flemming Skov.
Forsigtig optimisme - økologi vækster fortsat
Men måske er der ikke grund til bekymring. I hvert fald ikke ifølge Økologisk Landsforening.
- De nyeste tal fra 4. kvartal 2023 peger på, at værdien på økologi er på vej frem og faktisk vækster en smule højere end generelle fødevarer. Så vi er forsigtigt optimistiske i en tid, hvor der fortsat er mange ubekendte, som kan påvirke resultatet, siger Dennis Hvam, der er international markedschef i landsforeningen.
Når det handler om, hvor mange penge hver indbygger bruger på økologi, så ligger Danmark ifølge den tyske rapport på en andenplads med godt 2.700 kroner. Det tal er kun overgået af schweizerne, som bruger godt 3.200 kroner per indbygger.
Landmænd i Sydjylland dyrker økologisk
I Syd- og Sønderjylland er der mange økologiske og biodynamiske landmænd. Faktisk topper Varde, Fanø og Tønder kommuner som de steder i Danmark, der har flest økologiske landbrug. Men det er ifølge Flemming Skov svært at se i supermarkedet.
- På mælkeprisen er der kun en difference på cirka 40 øre per liter mælk. Det er for lidt. Omkostningerne er højere end 40 øre, så priserne for vores afregning skulle gerne op, siger han.
Danskerne prioriterer dog fortsat økologi på spisebordet, også selvom det bliver dyrere, og Flemming Skov er med.
- Økologisk landbrug kan så meget i forhold til både biodiversitet og måden, vi dyrker afgrøderne på. Vi skal bare kæmpe og holde ved det, vi tror på, siger en forsigtig optimistisk Flemming Skov.
Opgørelsen over økologiske landbrug i Syd- og Sønderjylland 2022: