Gram Slot laver corona-comeback med ny detektivgåde: - Det er lykkedes os at ramme alle målgrupper
På Gram Slot kan børn og voksne slippe deres indre detektiver løs og hjælpe grevinden med at genfinde sine værdier - alt imens et skuespil udspiller sig på hele slottet.
- Hvor er grevindes skattekiste?, bliver der råbt igennem den store spisesal på Gram Slot.
Vi befinder os midt i en dramatisk fortælling, der handler om, at grevindens skattekiste med smykker er forsvundet.
Gæsterne har fået stukket et mysterium og tre gåder i hånden, som de skal løse med hjælp fra skuespillerne. På et øjeblik bliver man suget ind i fortællingen og lander lige midt i dramaet.
Men der er et lille twist.
Det hele starter med, at gæsterne går igennem en stor metaldetektor foran pladsen. Lige så snart gæsterne går igennem den, bliver de usynlige for skuespillerne, og man er pludselig med til at løse en gåde.
Fra det øjeblik, man træder ind, bliver man totalt ignoreret. Hvis der skal stilles en sæk, der hvor du står, så gør de det uden at tøve.
- Udover at der er et hoved-mysterium på slottet, som hele fortællingen drejer sig om, så er der også alle mulige små ting, vi har puttet ind i fortællingen, siger Jakob Maagaard, som er projektleder.
Han har været med til at skrue hele fortællingen sammen, der udspiller sig i 1800-tallet.
- Vi har taget udgangspunkt i historierne, der er i og omkring Gram Slot. Så det er alt fra grevinden og herskabsfolk, der har boet på slottet, men også til de elskende fra Gram landsby, der druknede ude i Lergravene, siger Jakob Maagaard.
Han tilføjer:
- Det skal tage udgangspunkt i nogle karakter, som måske kunne have gået rundt, således at man rent faktisk formidler ting, som er rigtige og giver en total oplevelse, siger han.
Der er i alt syv skuespillere på slottet ad gangen. Jakob Maagaard fortæller, at der er skrevet en historie, så skuespillerne ved, hvem der bor på slottet, hvem der er på besøg, og hvordan de er som personer. Udover det improviserer de hele dagen.
- Men ellers er det frit fra leveren, hvordan de fortolker det derinde, siger Jakob Maagaard.
Han tilføjer:
- Det er unge, friske og dygtige folk, som er sprængfyldte med energi, og det har man behov for, når man improviserer hele dagen og konstant skal finde på nye ting.
Jakob Maagaard har været med til at skrive fortællingen, fundet rekvisitter og instrueret skuespillerne. Og fra idé til endeligt produkt er der gået omkring seks måneder.
- Vi har taget fat i alt, vi kunne - både historisk korrekte ting, men også myter fra området, siger han.
'Hvorfor foregår alt ikke på Gram Slot?'
- På Gram Slot undrer vi os altid over, når ting ikke foregår lige her. For det er oplagt, at tingene foregår her, siger Svend Brodersen, der er slotsejer.
Han fortæller, at han kan mærke, at det her tiltag er den helt rigtige måde at bruge slottet på.
- Det bidrager til, at folk får en historisk oplevelse og aktivitet i vores by - og vigtigst af alt, så skaber det glæde. Slottet smiler hver dag, siger Svend Brodersen.
Rammer et bredere målgruppe
Han fortæller, at de er vant til at tiltrække folk over 50 år til slottet med god mad og ro.
- Med det her tiltrækker vi børnefamilier. Det er svært at lave noget, der også rammer det segment, men det er altså lykkedes her, siger Svend Brodersen.
Han fortæller, at der både er læring, spænding og glæde i oplevelsen, selvom det i princippet er et museum, man besøger.
- Det er lykkedes os at ramme alle målgrupper. Det er både for børn og voksne. Skuespillerne omfavner alle, siger projektleder Jakob Maagaard.
Et corona comeback
Det er ikke nogen hemmelighed, at tingene har stået stille under coronapandemien.
- Vi er lige pludselig vågnet op med et brag. Mere end jeg troede, og pludselig står Gram Slot bare fuldstændig klar ovenpå corona, siger Svend Brodersen.
Der er over 300 gæster hver dag, og dermed har Gram Slot tredoblet deres sædvanlige besøgstal.
- Jeg må sige: Det overraskede mig meget, at vi kunne komme så langt. Folk går hjem og deler fortællingen med hinanden, siger han.
Han tilføjer:
- Vi har haft lejlighed til at gentænke de ting, vi har gjort i ti år. Der har været tid til at tænke over, hvordan kvalitetsniveauet kan hæves, og det her er kommet ud af en coronatid.
Svend Brodersen fortæller, at han sagtens kan forestille sig, at lignende udspiller sig igen. For med hans egne ord:
- Når man er glad for noget, kan man sagtens opleve det to, tre gange og fortælle det til andre.
Han lægger ikke skjul på, at der til efteråret kommer et spin-off på den eksisterende fortælling, men han holder kortene tæt til kroppen.