Filip gør som flere unge og får hjælp til sin snusafhængighed

Filip Mats Peter Nielsen har taget snus de sidste fire år. Han har ønsket at stoppe, siden han begyndte, og nu er han i gang med et forløb, der en gang for alle skal løse hans afhængighed. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD.
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Har du selv et barn eller en kammerat, der vil stoppe med snus? I bunden af artiklen kan du læse nogle pointer fra tobaksrådgiver i Haderslev Kommune, Christina Gellert.

Det ligger på parkeringspladsen foran gymnasiet, inde på gulvet i klasseværelserne, og så gemmer eleverne også brugte snusposer under bordkanten.

Snusposerne er ifølge eleverne på Haderslev Katedralskole stærkt udbredt. Flere har udviklet en afhængighed af de nikotinfyldte poser, og noget tyder på, at flere af eleverne nu vil af med den. 

Det er en kæmpe udfordring for os. Vi er kommet af med røg, men spørgsmålet er, om snus ikke er blevet en større udfordring nu, end rygning var tidligere

Ruth Funder, rektor, Haderslev Katedralskole

En af dem er 3.g-eleven Filip Mats Peter Nielsen, der har taget snus de sidste fire år og har meldt sig til kommunens tilbud om et afvænningsforløb. 

Han havde vænnet sig til at tage en pakke snus om dagen, men da TV SYD mødte ham til sit afvænningsforløb, havde han ikke taget snus i fem dage. 

Han agter nu at forblive på den sti.

- For det første hjælper det finansielt, men jeg er meget mere frisk, sover bedre og er generelt mere glad, fortæller Filip Mats Peter Nielsen.

Røgfri Fremtid 2030

Tilbage i 2019 besluttede politikerne i Haderslev Kommune, at området omkring nikotinafhængighed skulle prioriteres højt, og at borgere i kommunen, der søger hjælp til at komme ud af deres nikotinafhængighed, skal tilbydes gratis hjælp.  

Siden 2019 er samarbejdet omkring Røgfri Fremtid 2030 blevet intensiveret, hvor aftaler omkring bl.a. Røgfri Arbejdstid for medarbejdere ansat ved Haderslev Kommune, Røgfri Skoletid og Røgfrie Ungdomsuddannelser er kommet til. Samtidig er samarbejdet med både sygehusene i området og de praktiserende læger i kommunen blevet styrket. 

Kilde: Pressemeddelelse, Haderslev Kommune

Tilbuddet om et forløb begyndte i 2020, og dengang var der nærmest ingen, der søgte om hjælp til at komme af med afhængighed af nikotinprodukter som snusposer, tyggetobak, vapere og lignende. 

I 2022 hjalp kommunen 50 elever fra folkeskole eller ungdomsuddannelser med deres nikotinafhængighed.

Det fortæller tobaksrådgiver i Haderslev Kommune, Christina Gellert.

- Vi er blevet bedre til at komme ud på skolerne for at fortælle om blandt andet nikotinens påvirkning af hjernen hos unge mennesker, og så at vi kan lave forløbet i skoletiden, tror jeg også er medvirkende til, at flere gerne vil have hjælp, siger hun.

Snusposerne ligger flere steder omkring Haderslev Katedralskole. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

En kæmpe udfordring

Rektoren på gymnasiet, Ruth Funder, har også godt lagt mærke til de mange snusposer, der ligger rundt omkring på matriklen. Hun erkender, at man ikke lykkedes med at være en nikotinfri skole, som det ellers blev indført i august 2021.

- Det er en kæmpe udfordring for os. Vi er kommet af med røg, men spørgsmålet er, om snus ikke er blevet en større udfordring nu, end rygning var tidligere, siger rektor Ruth Funder. 

Som en del i at komme problemet til livs samarbejder gymnasiet og elevrådet med kommunen for at give eleverne hjælp. 

Det er svært for lærerne at få øje på, og det gør det rigtig svært for skolen at styre i forhold til de ny regler om røgfri skoletid

Filip Mats Peter Nielsen, elev, 3.g, Haderslev Katedralskole

- Vi kan ikke løfte overlæben på dem. Vi har en rolle i, at vi skal putte almen dannelse i elevernes hoveder, og derfor skal vi være med til at oplyse dem om, hvad der er sundt og skadeligt for dem, fortæller Ruth Funder.

Filip Mats Peter Nielsen bakker sin rektor op og oplever ligesom flere af de andre elever, at det er nemt at skjule snusforbruget, fordi det er lugtfrit og kan gemmes bag overlæben, hvor det ikke er tydeligt. 

- Det er svært for lærerne at få øje på, og det gør det rigtig svært for skolen at styre i forhold til de ny regler om røgfri skoletid, siger han.

Under bordkanten gemmer eleverne brugte snusposer, ligesom man måske kender det fra tyggegummi. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

Rådgiverens gode råd

I forløbene med eleverne fortæller Christina Gellert, at det vigtigste i starten er at få en bevidsthed om sin afhængighed. 

- Min oplevelse er, at mange ikke er klar over, hvor mange poser snus de tager, hvornår de gør det og hvilken adfærd, man har. Så det er første step at få den bevidsthed.

En meget håndfast regel, som kan være god at bruge, er 3-talsreglen, som er med til at inddele afvænningen i faser, hvis man ønsker at stoppe. 

Herunder forklarer hun de fire 3-taller.

- Når du får en trang til en nikotinpose, varer den oftest i tre minutter, som man skal prøve at distrahere sig væk fra. 

- Det næste er, at de første tre dage ofte er svære efter et stop, og der skal man sørge for ikke planlægge fx en fest, som kan være en 'trigger' til at afbryde sit stop, siger hun og fortæller, at her er det godt at forberede sig på, hvad man gør i eventuelle situationer, hvor det er svært.

Filip Mats Peter Nielsen begyndte sit forløb i november måned og er trappet ned til nu at være snusfri efter hjælp fra Christina Gellert og Haderslev Kommune. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

- Efter tre uger er man rigtig langt og efter tre måneder ser det rigtig godt ud i forhold til de brud, man har gjort med sine vaner.

Ifølge Christina Gellert lykkes det for de fleste i forløbet at blive snusfri, mens andre bliver fri for det i hverdagen, men holder fast i det til fester. Hun følger op i månederne efter, men vender ikke tilbage for at se, om de snusfri har fået tilbagefald, fortæller hun.

Annas hurtige hænder tog Europa med storm - nu er hun medlem af en helt speciel klub

Anna Kristensen spiller til dagligt for Team Esbjerg, der indtager andenpladsen i landets bedste håndboldrække. Foto: Lisa Leutner/Reuters/Ritzau Scanpix
Udgivet

Team Esbjergs Anna Kristensen høstede personlig hæder ved at blive kåret som bedste spiller ved årets EM-slutrunde. Hendes træner i hverdagen er ikke overrasket over det høje niveau.

Hendes yndlingssang er Hurtige Hænder med Minds of 99, og titlen virker til at passe godt på Anna Kristensens evner på håndboldbanen.

Målvogteren fra Team Esbjerg blev søndag kåret til turneringens bedste spiller for blandt andet sine 100 redninger i håndboldmålet ved den netop afsluttede EM-slutrunde, der endte med danske sølvmedaljer.

- Det har bare været overvældende og overhovedet ikke, som man havde regnet med. Det er nok også derfor, at man er lidt ekstra følsom lige nu, sagde en rørt Anna Kristensen til TV 2 efter finalenederlaget til Norge.

Anna Kristensen var også en del af truppen til VM og EM-slutrunderne i 2021, 2022 og 2023, hvor hun dog var med som reserve. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Titlen som turneringens bedste spiller sender hende ind i en helt speciel klub af målmænd, som har modtaget den titel. Mere om det længere nede i artiklen.

Præstationen blev også bemærket i det vestjyske, hvor Anna Kristensens målmandstræner Tim Winkler tager hatten af for det imponerende resultat.

- Det var flot af Anna, og jeg er selvfølgelig glad på hendes vegne. Hun stod kontinuerligt godt med undtagelse af 17 minutter mod Kroatien, hvor hun har brændt banen af, siger han.

Stået godt i flere år

Det høje niveau overrasker ikke Tim Winkler. Han regnede dog ikke med, at det ville gå så godt, som det gjorde.

- Hun har stået godt i flere år, men det overrasker mig, at hun tog turneringen med storm, siger han.

Tim Winkler beskriver Europas MVP (Most Valuable Player, red.) som en stille og rolig type, men med en vindermentalitet uden lige.

38-årige Tim Winkler har blandt andet spillet i Ribe-Esbjerg og KIF Kolding. Han er fortsat aktiv i Skjern Håndbold. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Han er selv aktiv som målmand i Skjern Håndbold og har kun været målmandstræner for Team Esbjerg og på seniorplan i et halvt år.

Derfor kan han ikke tage al æren for den 24-åriges brilleringer på halgulvet.

Tim Winkler så også hurtigt Anna Kristensens unikke egenskaber, som har gjort hans arbejde nemmere, da han begyndte for seks måneder siden.

- Jeg er imponeret over hendes stil. Jeg har kun givet hende få detaljer, men når hun får noget at vide, har hun evnen til at omsætte det med det samme. Det kræver virkelig noget, og det er ikke alle keepere, der har den evne, siger han.

Medlem af speciel klub

Anna Kristensen er blot den anden målvogter, som modtager prisen som bedste spiller ved EM. Den anden vinder var også dansk, da den tidligere landsholdskeeper Karin Mortensen fik hæderen i 2002.

De to målvogtere er to ud af tre danskere, som har fået prisen. Anja Andersen er tredje danske vinder gennem tiden, der blev kåret som den bedste spiller ved EM i 1996.

Man fristes derfor til at spørge, om Anna Kristensen kan blive kåret til verdens bedste håndboldspiller.

Anna Kristensen kom til Team Esbjerg i januar 2023 fra Viborg HK. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Tim Winkler synes, at hun er verdens bedste målvogter i øjeblikket.

Han tøver til gengæld over spørgsmålet med den allerstørste personlige hæder i håndboldbranchen.

- Hun er i hvert fald i spil, men der er også en Henny Reistad (som også spiller i Esbjerg, red.) og nogle franskmænd, der gør det rigtig godt, siger han.

Anna Kristensen fik sin debut på landsholdet i 2019 og har spillet 43 kampe. Det er dog den første slutrunde, hvor hun har en nøglerolle.

Nu venter der en ultrakort juleferie, da hun den 28. december skal spille Final 4 med Team Esbjerg.

Skolebørn synger sig til fællesskab - det bliver de bedre elever af

De små synger - sammen med de ældre fra koret på plejehjemmet Hjørnegården i Bredebro. Foto: Finn Grahndin
Udgivet

De synger for hinanden. Børnene og de ældre fra plejehjemmet Hjørnegården i Bredebro. Så opstår der både glæde og fællesskab. Det er en del af skolens undervisning.

Nej, der er ikke noget kæmpestort arrangement i skolens gymnastiksal. Det er såmænd bare de fleste af eleverne, der sidder på en stor måtte, og overfor dem seks ældre borgere siddende i seks kørestole. Og som synger med seks forskellige "næb".

- Jeg synger tit for mig selv, men det lyder ikke så godt. Det er meget bedre, når jeg synger med de andre i koret, siger Ketty Frost fra Hjørnegårdens kor.

Ketty Frost fra Hjørnegårdens sangkor elsker at synge, og glæder sig til at gøre det sammen med børnene. Foto: Finn Grahndin

Nissen danser med

Julehyggen lægger sig hurtigt over dette fælleskab på tværs af alder og livserfaring. At synge hver for sig - og sammen. Indrømmet. De ældre har ikke den stemmepragt, som de har haft, men det kompenseres der for med børnenes lydhørhed.

- Det er sjovt at være med til, siger Kristine Hald Hansen fra 3. klasse.

At synge "på loftet sidder nissen med sin julegrød", mens en af de ansatte fra plejehjemmet danser rundt udklædt som nisse med julegrød og kat og det hele, gør det jo ikke mindre sjovt.

Nissen fra høloftet var med til arrangementet. Indeni er det Majbrit, som er ansat på plejehjemmet Hjørnegården. Foto: Finn Grahndin

Hvad er fællesskab?

Hun og klassekammeraten Lærke Dagny Bossen må lige tygge på spørgsmålet "Hvad er fællesskab"? Ikke noget nemt spørgsmål. Mens pigerne tænker, kan vi jo lige slå op i Den danske ordbog. Her står der: "Det at en gruppe mennesker er sammen om noget og derved føler en vis samhørighed".

Lærke Dagny Bossen siger:

- At vi er sammen, og at vi kommer og hjælper hinanden, når man har slået sig.

Kristine Hald Hansen:

- At man er rigtig god ved hinanden.

Kristine Hald Hansen og Lærke Bossen på 9 år har lært om det svære begreb fællesskaber Foto: Finn Grahndin, TV SYD
På med nissehuen og frem med sangstemmen. Så er man klar til julefællesskab. Foto: Finn Grahndin

De små vokser

Det er skolens ledelse, der har kastet eleverne ud i begrebet fællesskaber. Som en del af den almene dannelse af dem.

Så nu har de fået ansvar for skolens morgensamling, hvor elever selv må stå frem og fortælle, og den daglige opvarmning/gymnastik. Det giver dem en følelse af, at de gør en forskel for hinanden. At de betyder noget.

- De små elever vokser kolossalt, når en af de ældre elever roser dem og fortæller, at de var vildt seje på morgensamlingen, siger filialleder Mads Bentsen, Bredebro Filialskole.

Mads Bentsen, leder på Bredebro filialskole, har sat fællesskab på skoleskemaet for at gøre eleverne til nye borgere i både de små og de store grupper. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Og det er netop det, der er meningen. At give dem muligheder, plads og værktøjer til at vokse.

- De oplever at have betydning for en gruppe og ikke kun for dem selv, siger Mads Bentsen.

Del af noget større

Det er derfor også vigtigt, at børnene lærer, at de er med i et fællesskab, der hedder Bredebro og Tønder Kommune.

- Når de oplever, at de er en del af noget større, bliver man forbundet med resten af byen, siger filiallederen.

Men følelsen af fælleskab betyder også, at børnene bliver mere engagerede og mere motiverede som skoleelever. De bliver simpelthen fagligt dygtigere.

Børne- og skoleforsker Louise Klinge: - Fællesskabet har trange kår i den danske skole.

At stå udenfor fællesskaberne betyder derimod, at børnene bliver mismodige, mister koncentrationen og trives dårligt. Det kan ofte føre til uhensigtsmæssig optræden.

Fis og ballade

Børne- og skoleforsker i EDUK - og medlem af Børnerådet - Louise Klinge, siger:

- Altså fis og ballade, som gør at klassekammeraterne griner og så opstår følelsen af, at så er man da god til noget. Men det er desværre den destruktive opførsel.

- Fælleskaber har imidlertid trange kår i den danske folkeskole. Eleverne bliver presset, fordi de skal nå så meget, samtidig med, at man satser så stærkt på at styrke børnenes faglighed gennem akademiske færdigheder siddende ved en skærm. Men netop det opstår der ikke meget fælleskab igennem, siger Louise Klinge

Denne gang er det de ældre fra plejehjemmet, der synger for børnene - og sammen med børnene. På tirsdag den 17. december kommer elever fra skolen på besøg på plejehjemmet for at synge for de ældre. I fælleskaber gør man noget for hinanden.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com